Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De smartphone die openvouwt als boek

Experts betwijfele­n of ’foldable’ van Samsung hype wordt

- (agg)

Met de presentati­e van een vouwbaar scherm kondigt Samsung de grootste innovatie in tijden aan. Eindelijk komt nog eens echt iets nieuws op de markt. Liefhebber­s zullen diep in de buidel moeten tasten. “Dit gaat meer dan 1.000 euro kosten.”

Op het ‘kleine’ scherm chatten en op het opengevouw­en scherm naar films kijken of de krant lezen. Het nieuwe toestel van Samsung wordt een smartphone en tablet in één. De

moet perfect in de broekzak passen en daarmee tablets het nakijken geven. Samsung gelooft dat het de toekomst in pacht heeft, maar dit zou ook kunnen stranden als een geflopte gimmick.

De Infinity Flex Display, zoals het toestel gaat heten, zat tijdens de presentati­e in San Francisco verstopt in een dikke behuizing en werd getoond bij gedimd licht. Toeschouwe­rs zagen alleen het scherm. En ja, dat werd met trots dichtgevou­wen. Een wereldprim­eur is het net niet. Een bij ons onbekende Chinese producent verraste vorige week al met een vouwbare smartphone, de FlexPai. Vervelend voor Samsung, maar volgens technologi­eexpert Pieterjan Van Leemputten van DataNews deert dat de marktleide­r niet echt. “Ze hebben de sector duidelijk gemaakt dat zij de technologi­e bezitten.

foldable Dat zij leiden. Wees maar zeker dat de concurrent­en, van Apple tot Huawei, met argusogen toekeken.”

Niet onder kerstboom

De Infinity Flex Display bestaat uit twee schermen, een kleiner aan de buitenkant en een groot aan de binnenkant dat vouwbaar is. Gesloten lijkt het op een smartphone, open op een tablet. Over de kostprijs en releasedat­um repte Samsung met geen woord. Dit jaar ligt het toestel sowieso niet onder de kerstboom. Volgend jaar hoopt de producent van wel.

Experts stellen zich wel vragen bij de toegevoegd­e waarde. “Dit gaat eindigen zoals de 3D-tv”, klinkt het in de Wall Street Journal.

Samsung kondigde die tv’s met veel poeha aan, maar aan de kassa braken ze geen potten. Van Leemputten ziet zichzelf wel met zo’n maar of het een hype wordt? “Vermoedeli­jk niet in 2019. Maar mogelijk kunnen we ons over vijf jaar geen alternatie­f meer voorstelle­n, en dan was Samsung (bijna) de eerste.”

foldable,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium