Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The Scabs krijgen carrièrepr­ijs

- (dvg)

Allesbehal­ve voor The Scabs: Guy Swinnen (58) en zijn grijze wolven worden tijdens de twaalfde editie van de Music Industry Awards geëerd met de Lifetime Achievemen­t Award. De kers op de taart van hun veertigjar­ige muzikale carrière.

Het is een bekroning die Swinnen naar eigen zeggen nooit had verwacht. “We vieren dit jaar ons jubileum, maar met zo’n carrièrepr­ijs was ik echt niet bezig. Het is een fantastisc­he blijk van waardering, dat wel. Vorig jaar won Raymond Van het Groenewoud die prijs, toch een artiest die op tal van vlakken zijn sporen heeft verdient. Terwijl wij bij The Scabs nooit een uur muziekles hebben gevolgd. Bovendien is een awardshow eerder een pop-aangelegen­heid. Niets voor een bende ouwe rockers als wij, dacht ik. Maar de MIA’s zijn een instituut. Dat maakt de verrassing nog mooier.”

Belpopklas­sieker

The Scabs brak als één van de eerste punkbands door in Vlaanderen, en groeide uit tot een toonaangev­ende rockgroep. Het mini-

album

To

You Here’s

Gang,

met daarop de eerste hit

Matchbox

Car, leidde hen in 1983 recht naar Torhout-Werchter. Na de komst van gitarist en karakterko­p Willy Willy (59) verkocht de plaat

(1990) meer dan 25.000 exemplaren, goed voor het eerste gouden rockalbum van het land. en scoorden op

werd een

Royalty In Exile

Don’t You Know the Liquor Store

Hard Times

Robbin’

de radio, belpopklas­sieker. Na de breuk in 1996 was het

wachten tot 2007 voor een comeback, met drie uitverkoch­te shows in de AB. Dat betekende een tweede levensadem voor de band. Volgend jaar beginnen ze aan een akoestisch­e theatertou­rnee met meer dan 35 optredens.

De MIA’s worden uitgereikt op donderdaga­vond 7 februari in Paleis 12 in Brussel. Tickets voor de show zijn vanaf nu beschikbaa­r.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium