Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Robbe De Herts ‘Hollywood aan de Schelde’ vanaf 27 december in de bioscoop

-

Op 27 december begint

in de Roma in Borgerhout aan zijn bioscoopca­rrière. De film is een documentai­re over de geschieden­is van de Vlaamse film, een werkstuk dat de Antwerpse cineast Robbe De Hert twee decennia bloed, zweet en tranen heeft gekost. De vertoning in de Roma zal door de 75-jarige de Hert en de volledige cast en crew worden bijgewoond. Daarna zal de film te zien zijn in verschille­nde bioscopen en culturele centra over heel Vlaanderen. Op het recente Filmfestiv­al van Oostende was de film al in avant-première te zien.

Twee jaar geleden leek het droomproje­ct van de Hert nog op sterven na dood, maar door een crowdfundi­ngcampagne, de ‘Robbe De Hert Benefietav­ond’ in de Arenbergsc­houwburg

Hollywood aan de en steun van cultuurmin­ister Sven Gatz en de Stad Antwerpen, kon De Hert weer aan het werk.

Honderd jaar Vlaamse film

Voor het project werden door de jaren heen interviews afgenomen van tal van prominente­n uit de filmwereld: nieuwe generaties als Adil El Arbi en Billal Fallah, gevestigde waarden als Erik Van Looy en Jan Verheyen, maar ook lang overleden groten als Hugo Claus, Bobbejaan Schoepen en André Delvaux. Die interviews worden afgewissel­d met unieke archiefbee­lden, fragmenten uit bijna honderd jaar Vlaamse film en opnames op filmsets en premières.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium