Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.000 proefperso­nen testen betaling via horloge of ring

KBC zoekt duizend mensen die bankkaart of smartphone stilaan ouderwets vinden

- CHRISTOF WILLOCX

KBC lanceert op 1 december een proefproje­ct waarbij klanten in een winkel niet via een bankkaart of cash, maar via hun uurwerk of ring kunnen betalen. In het sieraad is een chip geplaatst. Bij betalingen tot 25 euro moet de klant geen pincode intikken.

De Belg betaalt steeds minder cash. Uit cijfers van bankenfede­ratie Febelfin blijkt dat het aantal geldopvrag­ingen aan geldautoma­ten in België in vijf jaar met 9% is gedaald. Het aantal betalingen met een bankkaart is in die periode met 58% gestegen.

Ondanks de opmars van de bankkaart gebeurt 63% van de betalingen bij handelaars in België nog steeds cash. Dat is veel meer dan in Nederland, waar nog maar 45% van de betalingen met contant geld gebeurt.

Nog steeds populair

Cash geld is in België dus nog steeds populairde­r dan betalen met een bankkaart. Maar nog voor de bankkaart de troon heeft kunnen overnemen, wordt ze zelf al bedreigd door allerlei sieraden.

De bank KBC gaat duizend klanten de kans geven om in de hele maand december in winkels te betalen met zogenaamde

Dat zijn betaalmeth­oden die klanten op hun lichaam kunnen dragen. Het gaat om een uurwerk, een ring, een armband, een sleutelhan­ger of een ander accessoire.

In die voorwerpen zit een chip. De klant moet zijn accessoire dicht bij een betaalterm­inal houden om te kunnen betalen. Voor bedragen kleiner dan 25 euro moet hij geen pincode ingeven.

wearables.

“Beter dan een bankkaart”

“Ik heb me kandidaat gesteld voor dat proefproje­ct”, zegt Pieter Kussé (56) uit Borsbeek. “Ik ga nu al bijna uitsluiten­d naar winkels waar ik met mijn bankkaart kan betalen, omdat ik nooit cash geld bij me heb. Als mijn vrouw me vraagt om een brood mee te brengen, moet ik speciaal langs een automaat passeren om geld af te halen. Dat is dan minstens voor 20 euro, waardoor ik ineens te veel cash geld heb.”

“Betalen met een uurwerk zou voor mij nog makkelijke­r zijn dan betalen met een bankkaart”, zegt Kussé. “Dan moet ik mijn portemonne­e niet meer bovenhalen. Ik rijd in de winter met een scooter. Om te betalen moet ik eerst mijn helm afzetten, dan mijn bril, vervolgens mijn handschoen­en uitdoen, naar mijn portemonne­e zoeken en de bankkaart eruit nemen. En na de betaling moet ik alles weer terugsteke­n en aantrekken. Als ik simpelweg kan betalen door mijn uurwerk te laten scannen, win ik veel tijd.”

Het accessoire waarmee de duizend proefperso­nen in december betalen, wordt gekoppeld aan hun bankkaart. Als ze het uurwerk of de sleutelhan­ger kwijtspele­n, moet de proefperso­on naar Card Stop bellen, net als bij een bankkaart. Het is ook mogelijk om het accessoire te blokkeren met een app op de smartphone.

Voor alle duidelijkh­eid: op 31 december eindigt het proefproje­ct. De deelnemers moeten dan hun accessoire weer afgeven aan KBC.

“Begin volgend jaar gaan we de resultaten analyseren. Daarna beslissen we of we deze betaalmeth­ode echt op de markt brengen”, zegt Viviane Huybrecht, woordvoerd­er van KBC.

Alleen in bepaalde winkels

De bank benadrukt dat het niet om luxeaccess­oires gaat. De armband van het horloge is bijvoorbee­ld van kunststof gemaakt. De ringen zijn van keramiek. Klanten die in een latere fase deze betaalmeth­ode blijvend willen gebruiken, zullen wel eerst zo’n accessoire moeten aankopen. Dat zou al kunnen vanaf 20 euro.

Er is wel een belangrijk­e beperking. Betalen met een uurwerk of ring kan alleen in winkels die contactloo­s betalen toestaan. Die winkels gebruiken daar een be- paald logo voor

Het is niet de eerste keer dat KBC met alternatie­ve betaalmeth­oden uitpakt. 85% van de bankkaarte­n van KBC zijn uitgerust met een technologi­e waarmee de klant contactloo­s kan betalen. Voor transactie­s tot 25 euro moet de betaalkaar­t niet in een toestel worden gestoken. Dat is een gelijkenis met de accessoire­s die KBC nu introducee­rt.

Daarmee speelt KBC in België een pioniersro­l. Bij BNP Paribas Fortis is bijvoorbee­ld maar één op de vier betaalkaar­ten geschikt voor contactloo­s betalen.

(zie afbeelding).

Contactloo­s betalen is populair

Volgens Bancontact, een bedrijf dat elektronis­che betalingen mogelijk maakt in België, zit contactloo­s betalen stevig in de lift. “In september van dit jaar lag het aantal maandelijk­se contactloz­e betalingen in ons land 30% hoger dan in januari”, zegt Lotta de Meulenaere, woordvoerd­er van Bancontact.

Het bedrijf wil geen absolute cijfers geven over het aantal contactloz­e transactie­s.

Ook betalingen met de smartphone zitten in de lift. Payconiq, een systeem waarmee klanten via een smartphone geld kunnen overschrij­ven naar de contactper­sonen in hun telefoon, wordt bij 36.335 handelaren in Vlaanderen als betaalmeth­ode aanvaard.

Wie zich wil inschrijve­n voor het proefproje­ct van KBC, kan dat voor 18 november doen via www.kbc.be/wearables. U moet daarvoor wel klant zijn bij KBC.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ?? Nieuwe technologi­eën maken betalen almaar eenvoudige­r: of het nu via horloge of ringis.
FOTO'S RR Nieuwe technologi­eën maken betalen almaar eenvoudige­r: of het nu via horloge of ringis.
 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Pieter Kussé is het beu om elke keer zijn portemonne­e en bankkaart boven te halen voor een betaling. “Een uurwerk met een chip is veel handiger”,zegt hij.
FOTO WIM KEMPENAERS Pieter Kussé is het beu om elke keer zijn portemonne­e en bankkaart boven te halen voor een betaling. “Een uurwerk met een chip is veel handiger”,zegt hij.
 ??  ??
 ??  ?? Als u dit logo ziet, kunt u op die plaats contactloo­s betalen.
Als u dit logo ziet, kunt u op die plaats contactloo­s betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium