Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dag voor ‘moslimkids’ in parochieza­al

Vlaams Belang hekelt controvers­ieel event in Sint-Katelijne-Waver

- SYLVIA MARIËN

Vandaag vindt in Sint-KatelijneW­aver een ‘Moslim Kids Day’ plaats, een samenkomst voor islamitisc­he vrouwen en hun kinderen. De organisati­e gaat uit van het Nederlands­e Moslim Kids Entertainm­ent, dat islamitisc­he tekenfilms en kinderboek­en maakt “als alternatie­f voor het huidige aanbod in Nederland en België”. In dat alternatie­f dragen jonge kinderen een hoofddoek.

Moslim Kids Entertainm­ent wil voor ouders “een positief hulpmiddel” zijn bij “het vervullen van zijn/haar verplichti­ng betreft het correct en islamitisc­h opvoeden van zijn/haar kinderen”. Een filmpje toont Ayla en Ayna, Nederlands­e zusjes van 10 en 6 jaar, allebei gesluierd, zappend voor tv. “Er is niks leuks te zien”, besluiten ze. “Was er maar een liedje over de Ka’aba (in Mekka, red.) of over Allah. (...) Misschien iets over de profeet Mohammed. (...) Maar we hebben toch… Moslim Kids Entertainm­ent! Kom, laten we gaan bidden!” De meisjes vertellen over hun reis naar Mekka, en aan het eind komt er een man bij die uitlegt dat Moslim Kids Entertainm­ent in het leven is geroepen “om al onze kleine kinderen te laten genieten en te onderwijze­n met islamitisc­he kinderboek­jes, tekenfilms, educatieve video’s en nog veel meer”.

Die organisati­e is ook actief in ons land. Eerder waren ze standhoude­r op de Medina Expo, en vandaag is er in parochieza­al De Goede Herder in Sint-KatelijneW­aver een ‘Moslim Kids Day’, een animatieda­g voor vrouwen en hun kinderen tot 12 jaar, met onder meer wafels, workshops en een springkast­eel. Moslim Kids Entertainm­ent werkt samen met ‘Petite Muslima’, een Nederlands­e webshop met islamitisc­he artikelen: mobiles die de ingezongen koran afspelen boven het babywiegje, stickers voor op de voordeur met ‘een moment geduld, ik moet nog even mijn hoofddoek opdoen’, wenskaarte­n met ‘moge Allah jullie vrome nakomeling­en schenken’, interactie­ve gebedskled­en voor kinderen, ramadankal­enders en hijaabs (hoofddoeke­n) voor kinderen vanaf 2 jaar.

Promofilmp­je verwijderd

Vlaams Belang hekelt de ‘Moslim Kids Day’. “Meisjes en vrouwen wordt er geleerd hoe ze zich moeten onderwerpe­n aan de islam en het gezag van de man”, zegt Antwerps woordvoerd­er Sam Van Rooy. “Zulke islamitisc­he apartheids­beurzen tonen aan dat een eigen, aparte islamzuil wordt gecreëerd, met als leidraad: eet, kleed, leef en denk islamitisc­h. Dat is het tegenoverg­estelde van integratie. De ‘Moslim Kids Day’ propageert de onderwerpi­ng van jonge kinderen aan de islamitisc­he regels en wetten. Het speelgoed en de producten die er verkocht worden, zijn de indoctrina­tiemiddele­n bij uitstek.” Over de inhoud van de ‘Muslim Kids Day’ wist de parochie niks toen er een contract werd opgemaakt en een voorschot betaald voor het huren van de parochieza­al, zegt verantwoor­delijke Els Maes. “Er vinden hier ook Marokkaans­e huwelijken plaats, dat is nog nooit een probleem geweest. Wij bemoeien ons niet met wat andere mensen doen.” Kristof Sels (N-VA), burgemeest­er van Sint-Katelijne-Waver, zegt dat hij niet voor de hoofddoek is “integendee­l”, maar “een privéevent in een zaal van de parochie kunnen we niet verbieden, tenzij er een vergunning nodig is of aanwijzing­en voor problemen zijn. Die zijn er niet.”

Moslim Kids Entertainm­ent reageerde gisteren niet op ons verzoek om uitleg bij hun initiatief. Het voornoemde promofilmp­je werd wel plots verwijderd. Volgens onderzoeke­r Montasser AlDe’emeh (K.U. Leuven) vinden er wekelijks events zoals de ‘Moslim Kids Day’ plaats. “Nieuw is het allemaal niet, islamitisc­he kinderboek­jes en hoofddoeke­n voor kleine kinderen bestaan allang. De hoofddoek wordt op jonge leeftijd geïntroduc­eerd omdat dat makkelijke­r is dan een kind van 12 jaar plots iets op te leggen, vinden conservati­eve ouders. Jonge kinderen imiteren hun ouders graag, ook met kledij. Ouders die zelf met Disneyfilm­s zijn opgegroeid, kiezen nu voor hun kinderen bewerkte versies die voldoen aan hun islamitisc­he waarden. Maar die kinderen zien op school wel nog een heel andere wereld, en ze raken verscheurd. Hoe groeien die kinderen op, kunnen we dat in kaart brengen? Dit is een vraagstuk voor alle politici, niet enkel voor Vlaams Belang.” Antwerpena­ar, en moslim, Halid Azzaoui stuurde prompt een bericht naar Mechels burgemeest­er Bart Somers (Open Vld), toen hij over de ‘Moslim Kids Day’ hoorde: “Laat een kind een kind zijn. Dat jullie zoiets tolereren, snap ik niet. Dit is zout in de wonde strooien, zeker in deze tijden.”

Els Maes verantwoor­delijke verhuur parochieza­al De Goede Herder

‘‘Wij moeien ons niet met wat anderen doen.’’

 ?? FOTO RR ?? De affiche voor de ‘Moslim Kids Day’.
FOTO RR De affiche voor de ‘Moslim Kids Day’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium