Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genoeg zelfgenoeg­zaamheid

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Wouter De Geest, CEO van BASF en éminence grise van de Antwerpse ondernemer­swereld, wordt op zijn 64ste voorzitter van Voka AntwerpenW­aasland. Uit een interview met hem in deze krant blijkt dat hij die nieuwe functie duidelijk niet als een uitloopbaa­n beschouwt. De Geest barst van de ambitie en steekt zijn ergernis over de traagheid van de politiek niet onder stoelen of banken. “Plannen hebben we al veel gemaakt, maar op het vlak van uitvoering gebeurt er niets”, zegt hij over de investerin­gen in spoor- en wegeninfra­structuur. En ook: “Gaan we nu eindelijk die slimme kilometerh­effing invoeren?”

Voor de politici die zich deze week vol overgave in het gekrakeel over de benoeming van de OostVlaams­e provincieg­ouverneur hebben gestort, zijn zijn woorden ongetwijfe­ld – en hopelijk – confronter­end. Je kon je immers niet van de indruk ontdoen dat de politiek weer eens heel erg met zichzelf bezig was, met het invullen van postjes, en met eindeloze discussies over de benoemings­procedure voor een ambt dat volgens sommige regeringsp­artijen eigenlijk al niet meer had mogen bestaan.

Het was geen fraai schouwspel, en het was duidelijk níét wat De Geest en zijn collega-ondernemer­s van de politieke klasse verwachten. Zij vragen actie, beslissing­en, oplossinge­n voor hun problemen. De Geest haalt enkele zaken aan die voor ondernemer­s, en niet alleen voor hen, extreem belangrijk zijn en die maar niet geregeld geraken: de nodige investerin­gen in infrastruc­tuur, een efficiënt energiebel­eid, een vooruitstr­evend mobiliteit­sbeleid. De uitdaginge­n zijn enorm, en De Geest heeft gelijk: België is niet ambitieus genoeg. “Vinden wij het goed dat wij van de 36 OESO-landen op de 35ste plaats staan wat infrastruc­tuur betreft?”, vraagt hij zich terecht af. Hij ergert zich aan de zelfgenoeg­zaamheid van dit land. En hij is niet alleen. Andere bedrijfsle­iders en economen doen dat ook. Hoewel de bedrijfswe­reld vier jaar geleden over het algemeen blij was met het aantreden van deze rechts-liberale regering, neemt de ergernis over haar besluitelo­osheid overal toe. Eigenlijk is het onbegrijpe­lijk dat uitgereken­d deze regering, die bij aanvang zo veel wilde doen voor de bedrijven, nu deze verwijten moet slikken van een vooraansta­ande en ervaren ondernemer. Hopelijk vindt De Geest gehoor in Brussel, maar de kans dat er de volgende maanden nog drastische beslissing­en worden genomen is veeleer klein: er komen namelijk weer eens verkiezing­en aan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium