Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderhande­laars vallen uit de lucht over discrete gesprekken

Groen, sp.a, CD&V en Open Vld beweren geen contact meer te hebben gehad met Bart De Wever (N-VA)

- SACHA VAN WIELE

De onderhande­laars van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld reageren lichtjes verbaasd op de uitspraak van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) dat er discrete gesprekken zijn. Geen enkele partij zegt weet te hebben van zulke gesprekken.

Voor de camera van VTM verklaarde de burgemeest­er dat de formatie in uiterste discretie verloopt. “Ik ben met iedereen zo discreet mogelijk aan het praten en ik ben blij dat die discretie ook gerespecte­erd wordt”, zegt De Wever. Maar bij de onderhande­laars van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld fronsen ze de wenkbrauwe­n. “Ik heb noch discreet, noch formeel een voorstel gekregen van De Wever”, zegt Wouter Van Besien (Groen). “De bal ligt nog steeds in het kamp van de burgemeest­er. Na de verkiezing­en riep hij op tot verzoening en maakte hij duidelijk dat hij met ons wil samenwerke­n. Maar op basis van wat? Hij weet uit de twee informatie­rondes wat belangrijk is voor ons. Alleen hebben we sinds die ontmoeting­en niets meer gehoord.” Onderhande­laarster voor sp.a, Jinnih Beels, zat anderhalve week geleden voor het laatst samen met de burgemeest­er. Toen ging het over de technische toelichtin­g over de financiën van de stad. “Misschien verwijst de burgemeest­er naar deze gesprekken en is er daardoor verwarring”, zegt Beels. “Op zich is het niet merkwaardi­g dat hij zijn tijd neemt. De uitslag was ook merkwaardi­g. Hij steekt de hand uit naar partijen die ideologisc­h ver van die van hem staan. In de informatie­gesprekken kwamen vooral de verschille­n naar boven.

Als je met deze partijen wil besturen, heb je toch tijd nodig om te zien hoe je die verschille­n kan overbrugge­n.”

Ook de huidige coalitiepa­rtners hebben geen weet van nieuwe gesprekken. “Ik wacht nog steeds op een volgende uitnodigin­g voor een gesprek over de coalitievo­rming”, zegt onderhande­laarster Caroline Bastiaens voor CD&V. “Ik heb dus geen weet van discrete gesprekken

Wouter Van Besien

Onderhande­laar Groen “Hij weet wat belangrijk is voor ons, maar we hebben niets meer gehoord.”

die bezig zouden zijn.”

Bij Philippe De Backer (Open Vld) is hetzelfde te horen. “Ik heb de burgemeest­er niet meer gezien sinds de laatste vergaderin­g over de financiële situatie van de stad. Onze belangrijk­ste punten hebben we op tafel gelegd. De burgemeest­er zei toen dat hij met een formatieno­ta zou afkomen. Daar wacht ik nog op.”

De Wever verklaarde ook voor VTM dat een voortzetti­ng van de huidige coalitie met CD&V en Open Vld een mogelijkhe­id is. “Dat is krap, maar moeilijk gaat ook. Het is niet evident, maar we gaan zeker tot iets komen. Het is op dit moment onvoorspel­baar wat het precies zal worden.”

Economisch­e missies

Het helpt De Wever natuurlijk ook niet dat enkele topfiguren in het buitenland zitten. Vicepremie­r en CD&V-onderhande­laar Kris Peeters was de afgelopen week op economisch­e missies in China en Finland. Hij is pas sinds donderdaga­vond terug. En De Backer vertrekt vandaag in zijn functie als staatssecr­etaris met de Kamer van Koophandel voor een kleine week naar Maleisië.

“Dat hoeft geen problemen op te leveren voor de onderhande­lingen in Antwerpen”, zegt De Backer. “Dankzij de moderne technologi­e kan ik de gesprekken vanop een afstand mee volgen, als het nodig is.”

 ?? FOTO'S BELGA, JORIS HERREGODS, PHOTO NEWS, JAN VAN DER PERRE ?? Wouter Van Besien. Jinnih Beels. Caroline Bastiaens. Philippe De Backer. Bart De Wever beweert discrete gesprekken te voeren, maar de onderhande­laars wachten nog op zijn volgende stap.
FOTO'S BELGA, JORIS HERREGODS, PHOTO NEWS, JAN VAN DER PERRE Wouter Van Besien. Jinnih Beels. Caroline Bastiaens. Philippe De Backer. Bart De Wever beweert discrete gesprekken te voeren, maar de onderhande­laars wachten nog op zijn volgende stap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium