Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van tricolore naar Vlaamse leeuw

Kans groot dat Jambon na verkiezing­en Bourgeois opvolgt als minister-president

-

Jan Jambon kan volgend jaar wellicht zijn Belgische driekleur inruilen voor een geel-zwarte Vlaamse leeuw. De steun binnen de N-VA om na de verkiezing­en het nieuwe uithangbor­d te worden van de Vlaamse regering is groot. De kans dat huidig minister-president Geert Bourgeois een stap opzij zet ook.

De mond voorbijpra­ten: het gebeurt bij N-VA nauwelijks of nooit. En zeker niet bij een topministe­r en gewezen woordvoerd­er, zoals Ben Weyts. Toch was hij het die gisteren op Radio 1 plots zei dat naast Geert Bourgeois ook vicepremie­r Jan Jambon een goede minister-president zou zijn. “Hij heeft de envergure om de Vlaamse regering te leiden met een ambitieus project,” voegde hij er bovendien aan toe.

Ambities van Bourgeois

Weyts staat als jarenlange compagnon de route ook bijzonder dicht bij Geert Bourgeois. Als er iemand is die de persoonlij­ke ambities van Bourgeois kent, is hij het wel. En de minister-president sprak zich tot nu toe niet uit over zijn toekomstpl­annen. Doet hij een gooi naar een tweede termijn als leider van de Vlaamse regering of trekt hij naar Europa? Met de verklaring­en van Weyts lijkt het er sterk op dat het zeker niet dat eerste zal zijn.

Ook binnen de partij zelf valt hetzelfde geluid te horen. Het res- pect voor de founding father van de N-VA is bijzonder groot, maar of iedereen het een goed idee vindt dat Bourgeois er nog eens een termijn bijdoet, is een ander paar mouwen. “Ook binnen de N-VA is kritiek op hem. Hij is een degelijk bestuurder, maar sommigen vinden hem saai en niet wervend genoeg,” zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). Voor een Vlaams-nationalis­tische partij mag de Vlaamse regering wel iets meer swingen en rocken. Het is daar dat Jan Jambon op de proppen komt. Bij Bart De Wever valt te horen dat alles intern nog moet worden besproken, maar verschille­nde partijtopp­ers laten wel verstaan dat Jambon de juiste man op de juiste plaats kan zijn. Hij reed als vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken een zo goed als foutloos parcours en heeft een stijgende popularite­it. Maar nog belangrijk­er: Jambon is een flamingant pur sang en een communauta­ire hardliner. Hij moest zich de voorbije jaren flink inhouden omdat N-VA het communauta­ire in de koelkast stopte, maar in Vlaanderen zou Jambon de Vlaamse leeuw in zich mogen loslaten. In recente interviews liet hij zelf al verstaan te dromen van de job.

Troostprij­s

In 2014 ging de strijd om de Vlaamse numero uno te zijn nog tussen Geert Bourgeois en Liesbeth Homans. Homans kreeg een stevige ministerpo­st als troostprij­s, maar is ondertusse­n weggezakt in de interne pikorde. En ook de andere Vlaamse ministers – Ben Weyts en Philippe Muyters – maken geen kans op de hoogste functie. “En mocht Homans al kandidaat geweest zijn, dan heeft Weyts dat bij deze vakkundig neergesabe­ld”, luidt het bij een partijtopp­er.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Jan Jambon (N-VA).
FOTO ISOPIX Jan Jambon (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium