Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CURRICULUM VITAE

-

Geboren in Gent op 28 augustus 1954 (64)

Studeerde rechten aan de Rijksunive­rsiteit Gent Woont in Kapellen

Gehuwd

Vader van twee dochters: Annelien en Margot

Sinds 1982 in dienst bij BASF in Antwerpen, achtereenv­olgens als:

Hoofd juridische dienst Personeels­directeur Verantwoor­delijke communicat­ie Verantwoor­delijke project aandeel BASF-groep op de beurs van New York Sinds 2001: lid van het directieco­mité van BASF

2007: Gedelegeer­d bestuurder en voorzitter van het directieco­mité van BASF Bestuurder bij Besix Commandeur in de Kroonorde dan tien jaar geleden. Ik probeer er mensen in een cultuur van openheid samen te brengen en te doen samenwerke­n, ook met de sociale partners.

Tegelijker­tijd willen we de beste zijn. Binnen de groep zijn we het tweede belangrijk­ste productiec­entrum wereldwijd. BASF Antwerpen positionee­rt zich goed en dat geeft een goed gevoel. Leiderscha­p vat ik op als het delen van inzichten, maar ook toegeven dat je er naast kunt zitten.

BASF is een reus, Voka is er voor alle ondernemer­s. Heeft u voeling met de kleinere bedrijven en ondernemer­s?

Een volledig zicht heb je nooit, maar door mijn engagement in de Kamer van Koophandel in Antwerpen en het Waasland – ik heb zelfs de fusie nog meegemaakt – en binnen Essenscia, heb ik ook altijd geluisterd naar de stem van de kmo’s en de familieond­ernemingen. Multinatio­nals zijn nog altijd mee de ruggengraa­t van het economisch weefsel, maar we moeten ook luisteren naar de familiebed­rijven. In het bijzonder wil ik kijken naar de issues bij start-ups en scale-ups (snel groeiende start-ups, red.).

Wat is bij hen het probleem?

Het gaat om zeer performant­e ondernemin­gen, waarvan we hopen dat er nieuwe multinatio­nale bedrijven uit ontstaan. Voka staat hen volop bij, maar voor de scaleups moeten we zorgen dat er een kapitaalma­rkt is. Het valt op dat ze vaak beroep moeten doen op buitenland­s kapitaal. Zo dreigt het risico dat ze soms te vroeg worden weggekocht.

Wat hebben bedrijven in het algemeen nodig?

Elke ondernemer heeft behoefte aan zuurstof. Dat houdt onder meer de vrijheid van ondernemen in. Kan je vergunning­en voor een start-up afleveren in een week? Andere landen doen ons dat voor. Daarnaast: welke regels zijn nodig en welke niet? Laat ondernemin­gen vrijer met hun medewerker­s en vertegenwo­ordigers zaken afspreken, bijvoorbee­ld over de arbeidstij­d. Maak zulke zaken flexibeler.

Qua fiscalitei­t heeft de huidige regering heel wat stappen gezet. Met de lagere vennootsch­apsbelasti­ng en werkgevers­bijdragen belanden we in het Europese peloton. Ondernemin­gen creëren nu jobs, zowel door een aantrekken­de economie als deze extra zuurstof. Daar moeten we wel op kunnen blijven rekenen.

Kijk je naar de regio Antwerpen-Waasland, dan zie je dat men in Antwerpen de belastinge­n heeft verlaagd, zeker voor de kleine ondernemin­gen. Aan de andere kant van de Schelde wordt volop geïnvestee­rd, maar daar menen gemeenten dat ze hun bedrijfsbe­lastingen moeten opvoeren. In het buitenland begrijpt men dat niet. Moeten we ook niet nadenken over manieren om het voor spaarders opnieuw attractiev­er te maken om te investeren in Belgische ondernemin­gen? Die thema’s mogen we niet van tafel vegen.

U kijkt ook naar familieond­ernemingen?

Met hen moeten we oppassen. Deze mensen leggen hun eigen vermogen in de weegschaal om te kunnen ondernemen, met alle risico’s van dien. De fiscalitei­t mag hen niet beboeten en voor de continuïte­it van firma’s mag er ook geen meerwaarde­belasting komen. Zij herinveste­ren net de middelen.

BASF is meteen ingestapt in het duaal leren, de combinatie van leren op school en op de werkvloer. Een succes?

We hebben daarvoor gevochten. Het is mooi dat het decreet er is, maar we moeten nu doorduwen. Honderden bedrijven en duizenden leerlingen zijn geïnteress­eerd, maar er zijn nog barrières die weg moeten. We verliezen bijvoorbee­ld tijd in het liggen beschrijve­n van beroepspro­fielen … Hokjes hebben we niet nodig, we moeten mensen nu meenemen in een verhaal van continu leren, zowel met hard als soft skills. Leg je te veel vast, dan krijg je programma’s en discussies en verstik je innovatie, creativite­it en ondernemer­schap, zowel bij bedrijven, scholen als sociale partners.

In Antwerpen is de jeugdwerkl­oosheid hoog, zeker ook bij jongeren met een migratieac­htergrond. Wordt daar voldoende aan gedaan?

We moeten het arbeidsres­ervoir benutten. Zelf hebben we ook heel wat gedaan. Neem nu het programma met de stad om jonge meisjes met allochtone achtergron­d te overhalen naar de hogeschool te gaan. Zo breng

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium