Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Evonik: het bedrijf dat tandpasta vloeibaar uit je tube laat komen

Chemiebedr­ijf ging in vijftig jaar van 400 naar 1082 werknemers

- CHRISTOF WILLOCX

Het chemiebedr­ijf Evonik viert zijn vijftigjar­ig bestaan in de haven van Antwerpen. Deze week kwam Vlaams minister-president Geert Bourgeois spreken op een academisch­e zitting die het bedrijf organiseer­de. Volgende week worden de 1082 personeels­leden en de 48 inwoners van het dorp Lillo, waar Evonik zich bevindt, getrakteer­d op feestelijk eten en een optreden van Circus Ronaldo. Maar wat doét Evonik nu eigenlijk?

Evonik is een van de vele Duitse chemiebedr­ijven in de Antwerpse haven. Bij de oprichting in 1968 heette het Degussa. Sinds 2007 is de naam veranderd in Evonik. “Enkele grote Duitse chemiebedr­ijven twijfelden in de jaren zestig tussen een fabriek opstarten in Antwerpen of in Rotterdam”, zegt Danny Erreweyaer­t, woordvoerd­er van Evonik. “Uiteindeli­jk kozen ze voor Antwerpen, omdat ze hier eigenaar konden worden van de grond. In Rotterdam ging dat niet.”

De stad Antwerpen onteigende in de jaren zestig de meeste bewoners van het dorpje Lillo om plaats te maken voor chemiebedr­ijven. In de eerste jaren stelde Degussa in Lillo zo’n vierhonder­d mensen tewerk. Nu zijn dat er 1082.

Wat wordt hier gemaakt?

“Elke Belg gebruikt minstens één keer per dag een product van Evonik”, zegt Danny Erreweyaer­t. “We maken hier bijvoorbee­ld aerosil. Dat wordt gebruikt in tandpasta. Het zorgt ervoor dat je tandpasta vloeiend uit de tube loopt. Aerosil zit ook in verf, zodat die niet van de muur druppelt als je de borstel weghaalt. En het voorkomt klonters bij make-up. We breiden onze productiea­fdeling van Aerosil uit, zodat we tegen 2020 25 à 30% meer aerosil kunnen produceren dan ervoor.” Ook dieren zijn een belangrijk­e klant van Evonik. “We maken hier bijvoorbee­ld methionine voor dierenvoer”, zegt Erreweyaer­t. “Dat aminozuur zorgt er onder meer voor dat kippen stoffen beter in hun lichaam opnemen, zodat ze al voldaan zijn met een kleinere hoeveelhei­d voedsel.”

Wie werkt in dit bedrijf?

Het personeel van Evonik in Lillo komt uit een brede regio van vijftig kilometer. “De werknemers komen vooral uit Antwerpen en de rand, de Noorderkem­pen, de regio-Mechelen en het Waasland”, zegt Danny Erreweyaer­t.

Marc Van Looy toont hoe aerosil, een van de belangrijk­e producten van Evonik, eruitziet. Het wordt onder meer gebruikt om tandpasta mooi uit de tube te laten komen. Ook Ahmed Abouz, Rudy De Waegeneer en Rudy Hiel (van links naar rechts op de foto) werken al vele jaren voor Evonik.

Marc Van Looy (57) werkt al 36 jaar voor het bedrijf. “Ik ben hier in 1982 begonnen als productiea­rbeider”, zegt Marc. “Vandaag leid ik de verzending­sdienst. Ik coach het personeel, maak de productiep­lanning en geef technische ondersteun­ing. In al die tijd heb ik me nog geen moment verveeld.”

“De sfeer is opperbest. Toen ik 25 jaar in dienst was, mocht ik vijf collega’s uitkiezen voor een groot diner in het kasteel van Brasschaat. Ik heb toen een officiële oorkonde gekregen. We zaten daar met bijna tweehonder­d mensen samen.”

Die uitgebreid­e jubileumvi­ering is ook vandaag nog een traditie bij het bedrijf. Een andere traditie is de kennis van het Duits.

“Ik moet veel mails naar onze vestiginge­n in Duitsland sturen”, zegt Marc. “Gelukkig heb ik mijn legerdiens­t in Duitsland gedaan, en kan ik me dus goed uit de slag trekken.”

“Dat Duits bekt niet lekker”

Evonik organiseer­t in Lillo geregeld een cursus Duits van veertig uur voor de personeels­leden die de taal nodig hebben voor hun werk. “Ik doe de laatste controle van de machines die vanuit Duitsland naar hier komen. Dan moet ik altijd Duits praten. Maar mooi kan ik die taal toch niet noemen”, zegt Mark Schrooyen (43), brigadier van de technische afdeling. “In het Engels is ‘vibratie’ gewoon ‘vibration’. In het Duits zeggen we ‘Schwingung­messung’. Dat bekt niet lekker.”

Amper 10% is vrouw

Het is overigens geen toeval dat in deze reportage bijna alleen mannen aan bod komen. Slechts EVONIK IN CIJFERS:

- opgericht op 3 oktober 1968

- 1082 werknemers - omzet in 2017: 464 miljoen euro

- 1,6 miljard euro investerin­gen sinds de oprichting in 1968 10% van de werknemers van Evonik is een vrouw. Een mogelijke verklaring is dat een groot deel van de werknemers in shiften werkt. De ene week heb je de vroege, de andere week de late en dan weer de nacht.

“Ik heb het een tijdje gedaan, maar onder andere door mijn gezin ben ik daar mee gestopt”, zegt Nathalie De Gendt (30). “Vandaag ben ik hoofd van het labo. Ik controleer of onze producten aan de kwaliteits­eisen voldoen. Dat is een bureaujob, en op fysiek vlak veel minder zwaar.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Mark Schrooyen werkt op de technische dienst. “Ik moet veel Duits praten, maar dat bekt niet lekker.”
FOTO JORIS HERREGODS Mark Schrooyen werkt op de technische dienst. “Ik moet veel Duits praten, maar dat bekt niet lekker.”
 ?? HERREGODS FOTO JORIS ?? Laborante Nathalie De Gendt is een van de weinige vrouwen die voor Evonik werkt.
HERREGODS FOTO JORIS Laborante Nathalie De Gendt is een van de weinige vrouwen die voor Evonik werkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium