Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuidelijk deel van de Scheldekaa­ien wordt heraangele­gd

Werkzaamhe­den beginnen maandag en eindigen in het najaar van 2019

- PATRICK VAN DE PERRE

De rijweg van de Scheldekaa­ien wordt van net voor de Kennedytun­nel tot aan de Verviersst­raat op het Zuid volledig heraangele­gd. De werkzamahe­den duren tot in het najaar van 2019. De weg blijft de hele tijd bereikbaar voor auto’s en fietsers.

De D’Herbouvill­ekaai, de Ledeganckk­aai en De Gerlacheka­ai: dat zijn de delen van de kaaien waar vanaf maandag 12 november de rijweg en het voet- en fietspad worden heraangele­gd.

Om tot één geheel te komen, wordt het toekomstig­e profiel van de Scheldekaa­ien ter hoogte van Sint-Andries en Nieuw Zuid doorgetrok­ken tot net voor de Kennedytun­nel.

“Voor de woonwijk Nieuw Zuid en de bedrijvenz­one Blue Gate Antwerp wordt dit een belangrijk­e verbinding naar het centrum van de stad en naar de autosnelwe­gen en de Ring rond Antwerpen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Nieuwe en oude bomen

Tussen de rijweg en het fietspad komt over de hele lengte van de drie kaaien een bufferstro­ok met parkeerstr­oken en groen. De fietspaden zullen, net zoals het voetpad langs de gevels, groter worden. De bloklindes langs de gevels worden vervangen door bomen waarvan de wortels meer plaats krijgen om te groeien. Aan de overzijde blijven de huidige leilindes langs het havenhekwe­rk staan.

“De verouderde rijweg met kasseien, die op delen van de kaaien nog aanwezig is, wordt geasfaltee­rd. Op veel plekken zijn er nu putten in het wegdek, wat voor heel wat lawaaihind­er zorgt. In de toekomst zullen de kaaien immers een belangrijk­e toegangswe­g vormen tussen het stadscentr­um en Nieuw Zuid”, zegt Koen Kennis.

Aan de kant van Nieuw Zuid op de D’Herbouvill­ekaai, komt er een brede voetganger­szone met een nieuwe bomenrij, alsook de mogelijkhe­id tot langparker­en. Maandag wordt gestart met de heraanleg van de op het zuidelijke deel van de Scheldekaa­ien. De heraanleg van de weg gebeurt in drie verschille­nde fases. Die fasering moet ervoor zorgen dat de hinder voor de weggebruik­ers tot een minimum beperkt blijven en dat alle plekken langs de werven bereikbaar blijven.

Vanaf 12 november wordt een tijdelijke rijweg aangelegd tussen de Verviersst­raat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium