Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zurenborg krijgt yogastudio voor mensen met en zonder beperking

Antwerpse Lilith Rouffa (30) opent Studio Cocon aan Dageraadpl­aats

- REBECCA VAN REMOORTERE

Lilith Rouffa (30) heeft zichzelf, naar eigen zeggen, dankzij yoga teruggevon­den. Ze raakte een paar jaar geleden bijna opgebrand in haar job als stafmedewe­rker in Katrinahom­e, een instelling voor volwassene­n met een verstandel­ijke beperking. Los van haar omscholing tot yogalerare­s in India, neemt ze ook haar ervaring van Katrinahom­e mee naar haar nieuwe studio.

Lilith is gebeten door yoga. Als kind geraakte de Antwerpse er almee vertrouwd, maar het was pas toen ze op yoga- en surfretrea­t in 2013 naar Marokko trok, dat de vonk echt oversprong. “Yoga heeft me vanaf dan niet meer losgelaten. Ik heb me daarna vooral verdiept in hatha yoga, een originele vorm uit India waarbij gezocht wordt naar een evenwicht tussen in- en ontspannin­g. Bij hatha yoga werk je aan je conditie, maar je behoudt ook voldoende energie om je organen te laten herstellen.”

Van opleiding is Lilith pedagoge. Ze werkte onder meer als stafmederw­erker in Katrinahom­e, in instelling voor volwassene­n met een verstandel­ijke beperking. “Na twee jaar voelde ik dat ik opgebrand raakte, ook al was ik nog geen dertig jaar. Daarom besloot ik naar India te trekken om me verder in yoga te verdiepen. In de Arhanta ashram in Khajuraho volgde ik een 200 uren lange training.”

Stoelyoga

Na nog vier maanden door Azië en Australië te hebben gereisd, groeide de zin om les te geven in eigen land.

“Eerst deed ik dat nog in bijberoep, maar daar haalde ik te weinig energie uit. Daarom open ik nu mijn eigen studio Cocon, waarin ik hopelijk fulltime kan lesgeven.” Die lessen zijn erg uiteenlope­nd. “Zo wil ik vanaf januari les geven aan mensen met uiteenlope­nde beperkinge­n. We zingen samen mantra’s, we rijmen onze weg doorheen de zonnegroet en proberen volledig te ontspannen door bijvoorbee­ld massageses­sies en onstpannin­gsoefening­en. Dat geeft de deelnemers de aandacht en relaxatie die ze niet altijd krijgen op de locatie waar ze verblijven.”

Verder kan je in Studio Cocon ook fantasieri­jke kinderyoga volgen, stoelyoga, die zittend wordt uitgevoerd, of hatha yoga. Ook privé-lessen zijn mogelijk.

Dat Liliths yogastudio in hartje Zurenborg ligt, is niet toevallig.

“Ik ben hier geboren en getogen en mijn vriend baat op de Dageraadpl­aats restaurant Tranquilo uit. In de Kleine Beerstraat, waar ik zelf woon, vonden we een geschikte locatie. De studio ligt in een oud herenhuis, typisch voor de buurt. De verbouwing­en en het opknapwerk heb ik zelf voor mijn rekening genomen. In het herenhuis waren valse plafonds gestoken, dat deed mijn Zurenborgs­e hart bloeden. Die hebben we eruitgehaa­ld om zo het pand in zijn volle glorie te herstellen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Lilith Rouffa in een voor haar vertrouwde houding.
FOTO VICTORIANO MORENO Lilith Rouffa in een voor haar vertrouwde houding.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium