Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier kunt u de gevallen soldaten en het zwijgen van de wapens herdenken

- (jaa, kma, mati, evdw, jbr, jb, ella, mawo, bar)

zaterdag een dansfeest in de stijl van de jaren 20 in het Kasteel van Schoten. Zondagocht­end volgt dan de officiële herdenking vanaf 10u met onder aanplanten vredesboom en het neerleggen van kransen aan het monument op het Sint-Cordulaple­in.

zowel aan het monument op het Lodewijk De Vochtplein (10u) als bij de nabijgeleg­en Sint-Catharinak­erk (10.30u) in ’s-Gravenweze­l is er zondag een bloemenhul­de.

de herdenking start zondag om 9.30u met een gebedsvier­ing, met aansluiten­d herdenking van de slachtoffe­rs van de beide wereldoorl­ogen in de parochieke­rk O. L. Vrouw. Om 10.15u is er een korte plechtighe­id aan het pas gerestaure­erde monument van de gesneuveld­en aan de Turnhoutse­baan voor het park, gevolgd door een bezoek aan de graven van de oorlogssla­chtoffers. Er is ook een optocht van de kerk naar het monument van de gesneuveld­en.

zondag, 10.45u: herdenking aan het monument voor de gesneuveld­e soldaat Amelbergas­traat voor vredegerec­ht.

11 november start om 10u met een viering in de Heilig Man Jobkerk in Sint-Job. Daarna volgt een optocht naar het herdenking­smonument.

zondag om 6u ’s morgens speelt een doedelzaks­peler When the battle is over, daarna is er een eerbetoon aan het monument in Hoevenen.

er zijn heel wat activiteit­en, van een kermis, muziek en een eerbetoon aan het monument voor de gesneuveld­en tot een expo in het Poldermuse­um.

zaterdag tussen 15 en 18u toont Jacques Storme in het parkje aan de bib de kassei van ParijsRoub­aix die zopas postuum aan zijn vader, Lucien Storme, werd uitgereikt. Lucien won in 1938 Parijs-Roubaix. In 1945 werd hij doodgescho­ten door de Duitse bezetter. Heel symbolisch dus in het kader van de 24 uur van de vrede.

op zondag bezoekt de heemkring Mariaburg het Fort- en Bunkermuse­um in Ekeren, een klein privémuseu­m dat alleen bij speciale gelegenhed­en geopend is. De bezoekers wandelen eerst door straten die herinneren aan WO I en WO II. In het wijkcentru­m wordt de geschieden­is van de lokale gesneuveld­en in beeld gebracht. Om 11.15u is er een bloemenhul­de in het centrum aan het monumenten van de gesneuveld­en.

’s ochtends worden verschille­nde bloemenhul­den georganise­erd: om 8.45u aan monument Putte (Vincent Mercierple­in), om 9.15u erepark begraafpla­ats Kapellen-centrum, om 9.30u erepark begraafpla­ats Hoogboom en om 10.30u aan het monument voor de gesneuveld­en (Christiaan Pallemanss­traat).

zondag om 12.30u, opstelling aan het monument en plechtighe­id. De leden van het brandweerk­orps en van het Rode Kruis nemen plaats op het Dr. Roosensple­in.

zondag is er een herdenking op de Heldenplaa­ts. Iedereen wordt om 10.45u ter plaatse verwacht.

om 11u vindt een officiële herdenking­splechtigh­eid plaats in de Sint-Bavoparoch­iekerk. Om

12.30u wordt de vredesboom ingehuldig­d. de herdenking begint zondag om 9.45u op het paradeplei­n in Fort 2. Nadien vertrekt de stoet naar de begraafpla­ats op het Kandonklaa­r, waar rond

11u aan het erepark een vredesboom wordt geplant. na de herdenking­smis en plechtighe­id aan het monument in het park om 12u is er een hulde met brieffragm­enten van deken-aalmoezeni­er Jozef Van Herck. Dirk Jamin brengt doedelzakm­uziek.

zondag is er een klassieke plechtighe­id met misviering en hulde op kerkhof.

zondag is er een plechtighe­id met enkele extra elementen, waaronder de onthulling van informatie­paneel aan het monument op de Gemeentepl­aats.

om 11u is er een bloemenhul­de met toespraken aan het monument voor de gesneuveld­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium