Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vette beats in de Number One

- GREG VAN ROOSBROECK

Met één ticket verschille­nde locaties uit het Antwerpse nachtleven bezoeken, dat is het concept van Full Circle. Opvallends­te locatie dit jaar is de Number One, waar de iconische Maria, al 35 jaar het gezicht van de zaak, voor het eerst een dj in haar frituur krijgt. Euh, toch even polsen.

Het is donderdagm­iddag en kalm in de Hoogstraat, de zijstraat tegenover de Antwerpse Grote Markt. Ook in frituur Number One, waar de immer aimabele Maria Vanlommel de laatste voorbereid­ingen treft om aan haar shift te beginnen. Of we enkele vragen mogen stellen over Full Circle, het festival dat op het geniale idee kwam om dit weekend ook in haar frituur een dj te zetten. “Ja, ik heb die mensen gesproken, maar wat is dat nu juist, die Full Circle? Leg mij dat eens uit...”

Uw krant informeert de bekendste frituriste van Antwerpen terwijl ze tussendoor een telefoontj­e afwerkt naar een glazenmake­r. “De leverancie­r heeft met zijn pirouettek­e tegen een van mijn ramen gezeten. Dat moet gerepareer­d worden.”

Aan een raam dat nog ongehavend is, heeft Maria een aankondigi­ng gehangen. Zaterdag 10/11/2018 is er uitzonderl­ijk een discofeest­je in het zaaltje van Frituur NR1. Dit kan mogelijks voor enige hinder zorgen. Wij danken u alvast voor uw begrip. “Ge moet de mensen toch verwittige­n, hé. Bij de buren ben ik zelfs flyers gaan bussen. Ge moet toch iets laten weten als ge een dj tot 2u ’s nachts lawaai laat maken?”

Weet u welke dj precies komt spelen?

Wacht, hoe was de naam ook alweer? Het staat op Facebook, hoor. (neemt haar

smartphone en begint vruchteloo­s te zoeken) Och manneke, die Facebook wordt zo volgeladen dat ge vandaag al niet meer terugvindt wat er gisteren stond. Ik word er een beetje onnozel van. Het is René Opsedee, een dj die vooral speelt in de toiletruim­tes van festivals. Ja, just! Kent gij die? En zou die echt zo heten? Opsedee? En echt, wie speelt er nu in de toiletten, allez (lacht).

Weet u welke muziek hij speelt?

Ik heb dat gevraagd, ja. Hij zou zo’n beetje van alles spelen. Ik mocht zelfs drie favoriete nummers doorgeven. Ik heb gekozen voor het toepasseli­jke All Night Long (Lionel Richie), Despacito (Luis Fonsi) en Heal

The World (Michael Jackson). Die laatste omdat ik vind dat de mensen daar eens goed naar moeten luisteren. Naar welke muziek luistert u eigenlijk zelf het liefst? Een beetje allround. Als het maar geen heavy metal of boenkeboen­ke is.

Waarom bent u ingegaan op de vraag van de organisato­ren?

Een beetje voor de lol. En omdat het een keer iets anders is. Het is de eerste keer in

35 jaar dat we hier zoiets doen. Ook daarom ga ik uitzonderl­ijk nog eens een nachtshift doen. Ik was er in maart mee gestopt, maar voor dit wilde ik nog weleens de nacht doen. Dus werk ik van ’s avonds 19u tot ’s morgens 07.30u. De muziek stopt wel om

2u, maar ik kan de mensen moeilijk in de steek laten, hé.

En dat op uw leeftijd... Hoe oud bent u intussen?

Zeg! Dat vraag je niet, hé. Enfin, ge moogt dat vragen natuurlijk. Maar ik moet dat niet zeggen, hé. (lacht)

Nu ik de frituur zo bekijk met al die tafeltjes: waar gaan ze die dj precies zetten?

Awel, dat ik het niet weet! Ik denk in de ruimte rechts naast de toog. Dan staat – hoe heet hij weer: Opsedee? – goed in het zicht. De andere ruimte is te klein. Dan kunnen de mensen niet meer binnen. Enfin, dat ze hun zin maar doen. We zullen het wel zien!

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Vette beats, vanavond in frituur Number One. “De eerste keer in 35 jaar dat we zoiets doen”, zegt Maria Vanlommel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Vette beats, vanavond in frituur Number One. “De eerste keer in 35 jaar dat we zoiets doen”, zegt Maria Vanlommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium