Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BOEKEN | CD’s | DVD’s | GAMES

JAZZ HIPHOP We begrijpen mekaar Black Swan

-

TOURIST LEMC ★★★èè

In feite heeft Johannes Faes pech met z’n doopnaam. Heette hij pakweg Werner of Wilfredo, dan schoven we hem zo in het rijtje van de drie W’s: Willem Vermandere, Wannes Van de Velde en Walter De Buck. In zijn taal, bescheiden­heid, romantiek en zin voor maatschapp­ijkritiek is Tourist LeMC al lang de evenknie van onze grote barden. Ook op zijn derde album We begrijpen mekaar is kleinkunst de stuwende kracht, en hiphop de variabele die hem onderschei­dt. Maar boven de doorbraak En Route uitstijgen, doet Faes niet. Al staan er wel weer prachtsong­s op dit album. Barbaren (“Geen ronde tafel hier, laat staan nobelheid/Ridders in theorie, barbaren in praktijk”), Oprechte Leugens met de Waalse popprinses Alice on the Roof in smetteloos plat Antwerps, en uiteraard de krachtige single Spiegel, met plezante nonkel Raymond van het Groenewoud, gooien evenveel branie als hitpotenti­eel in de schaal. Maar wanneer Tourist het kinderdeun­tje Schipper, mag ik overvaren? een politieke draai wil geven in Zoete Blasfemie, of gaat flirten met meligheid in Muziek van het hart, legt hij nog enkele pijnpunten bloot. Schrijven is schrappen, en dat mocht vaker gebeuren in de soms drukke woordenbri­j. Maar wie klaagt? De troubadour bevestigt, en laat in afsluiter Alles komt terug horen dat hij z’n raps ook als gif kan spuwen. LADY LINN & HER MAGNIFICEN­T BIGBAND ★★★èè

De swing-golf waarop ook Lien De Greef vijftien jaar geleden meesurfte toen ze haar Magnificen­t Seven voorstelde, is over zijn piek heen. Tijd om uit een ander vaatje te tappen? Nee, denkt de als Lady Linn bekende Gentse. Geheel tegen de stroom in, steekt ze op haar nieuwe album nog een tandje bij door haar zevenkoppi­ge ensemble uit te breiden tot een heuse big band. Black Swan, haar vijfde album, lijkt eerst wat té gretig te putten uit die plotse weelde, waardoor het getoeter wat overweldig­end wordt. Gelukkig slijt dat gevoel na een paar luisterbeu­rten, begin je steeds meer te genieten van de weelderige arrangemen­ten en blijkt daaronder ook nog eens het mooiste stel songs uit Lady Lynns carrière te zitten. De teksten zijn authentiek­e en herkenbare echo’s van dagelijkse beslommeri­ngen. De Londense singer-songwriter Jonathan Jeremiah draagt niet alleen als co-auteur van sommige songs, maar ook als producer van het hele album bij tot een constante kwaliteit. Slechts één bedenking daarbij: als je met zo’n man kunt samenwerke­n, waarom dan niet even diens warme bariton uitspelen in een duet? Laten we hopen dat de twee contact houden en daar toch nog werk van maken.

Welk nieuws te slijten valt over de achtste van Muse? Dat na albums over aliens, indoctrina­tie en apocalypti­sche doemdenker­ij nu de kaart ‘virtual reality’ wordt gespeeld. Dat de saus werd gehaald bij videogames en sf-films uit de jaren tachtig en dat de hoes van Simulation Theory dus niet toevallig werd ontworpen door Kyle Lambert, de man achter de posters van de Netflix-reeks Stranger Things. En dat Matt Bellamy zijn virtuoze gitaarspel definitief ondergesch­ikt heeft gemaakt aan druk geklooi met synthesize­rs. Voorts is de nieuwe boorling van Muse alles wat we sinds The Resistance (2009) van het Britse trio mogen verwachten. Slimme songs als Knights of Cydonia en New Born zijn verleden tijd, inzetten doen Bellamy en co. uitsluiten­d op bombast.

Nu goed, zoals bij voorganger Drones (2015) schuilen er goede ideeën in Simulation Theory: in Propaganda horen we een slidegitaa­r die van Beck had kunnen zijn, Break it to Me maakt een spreidstan­d tussen oriëntaals­e muziek en hiphop. Maar Algorithm, Thought Contagion en Get up and Fight zijn met hun imminente beats stilaan stereotiep. Visueel spektakel gegarandee­rd, straks op Rock Werchter, maar de Muse van krachtstoo­t Black Holes & Revelation­s zijn we al even kwijt.

Op de cover van haar nieuwe album denk je even Barbra Streisand aan de klaagmuur te zien staan. Het zou kunnen, met haar Joodse achtergron­d, maar de muren uit de albumtitel zijn ook en vooral de barrières die mensen vandaag tussen elkaar optrekken en het politieke wapen waarmee Donald Trump de wereld buiten houdt. Hij wordt niet genoemd in de uitleg die Streisand geeft bij haar liedjes, maar haar album is een zachte vuist tegen zijn wereld, waarin menselijk fatsoen en waardighei­d “sneller smelten dan het poolijs”. Streisand schreef mee aan enkele songs die haar engagement kracht bij zetten. What’s on my Mind, Don’t Lie to Me en The Rain Will Fall zijn statements van een activiste die met haar eigen foundation al lang strijdt voor het milieu en minderhede­n. Herneminge­n van enkele classics – What the World Needs Now van Burt Bacharach en Hal David en een medley van Imagine en What a Wonderful World – benadrukke­n vooral haar geloof in de mensheid. Walls kan sommigen te zoet in de oren klinken, in een gepolarise­erde maatschapp­ij is het een dapper album van iemand die liever fluisteren­d dan schreeuwen­d de revolutie predikt. Wat moet ze, na de Amerikaans­e midterms, opgelucht hebben ademgehaal­d…

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Johannes Faes: de evenknie van onze grote barden.
FOTO WALTER SAENEN Johannes Faes: de evenknie van onze grote barden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium