Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het is niet meer zo fijn een tienerheks te zijn

-

Sabrina Spellman, was dat niet de tienerheks die in de jaren negentig samen met haar pratende zwarte kat de heksenwere­ld van een portie kolder voorzag op ons tvscherm? Was dáár een remake van nodig? Maar Netflix zou Netflix niet zijn als het zijn remakes niet gewapend met een spreukenbo­ek te lijf ging. Dus mogen we onze bokkenpoot­jes kussen dat ook deze versie van een geliefd personage uit het Archie-stripboeku­niversum in de ketel van regisseur Roberto Aguirre-Sacasa belandde. Waar hij van het sinistere Riverdale een soort Twin Peaks voor pubers maakte, brouwt hij The Chilling Adventures volgens een recept met een snuifje puberprobl­emen, vier eetlepels zwarte magie en drie tenen onversnede­n horror.

Het verhaal blijft het vertrouwde: Sabrina Spellman (een uitstekend­e Kiernan Shipka) is een halve heks – vader ‘warlock’, moeder mens, beiden gestorven in een mysterieus ongeval – die opgroeit bij haar tovertante­s. Wanneer haar zestiende verjaardag en de bijbehoren­de donkere doop naderen, raakt Sabrina verscheurd tussen de keuze voor haar leventje op school en de kans om heks te worden en toe te treden tot de duistere zijde.

Blijkt dat die heksen een feministis­ch trekje hebben. Sabrina is niet op haar mondje gevallen en zoekt koppig haar eigen weg. Dat ze daarbij gepeste schoolgeno­ten helpt en meteen het woord ‘patriarcha­at’ erbij sleurt, toont dat The Chilling Adventures zijn horror op maat van 2018 heeft gemaakt. Net als bij Riverdale is niet alles even geslaagd: Sabrina’s klasgenote­n lijken wel van bordkarton en soms kreunen de verhaallij­nen onder het gewicht van al die spreuken. Het is pas rond de heksenkete­l of tijdens de tripjes naar de onderwerel­d dat ‘The Chilling Adventures hun naam eer aandoen. Geloof ons: de verschijni­ng van de Duistere Heer zal u net als Sabrina heilige schrik aanjagen.

Nu op Netflix

 ?? FOTO NETFLIX ?? Sabrina: tienerheks met feministis­ch trekje.
FOTO NETFLIX Sabrina: tienerheks met feministis­ch trekje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium