Gazet van Antwerpen Stad en Rand

(en Martinez weigert over Real te praten)

- JÜRGEN GERIL

tijd de kans aan om diepgaand met die mensen te praten, ja.”

Steekt u de hand ook in eigen boezem? U besliste toch mee over de samenstell­ing van de kern?

“Sinds ik de nieuwe voorzitter ben, is er al heel veel veranderd binnen Anderlecht. Ik ben bezig geweest met allerlei zaken rond de club, maar het basisprodu­ct blijft natuurlijk het voetbal. Week na week moet alles ten dienste staan van die 90 minuten op de grasmat. Veel mensen hebben daarvoor hun best gedaan, maar op het veld komt het er momenteel niet uit. Dat is zonde.”

Diegene die de transfers deed, is Luc Devroe. Verwijt u de manager iets?

“Nogmaals: iedereen deed zijn best. Luc ook. De kern is samengeste­ld met veel hogere verwachtin­gen, maar het resultaat valt tegen. Al denk ik dat sommigen nog wat tijd nodig hebben om te groeien.”

Zoals Sanneh, de man van 8 miljoen?

“Ik ga hier geen individuel­e beoordelin­gen maken. Als ploeg hebben we gewoon dringend nood aan een referentie­match. Een resultaat waarop we verder kunnen bouwen.”

Iedereen verkeek zich ook op jullie competitie­start met 12 op 12. De euforie was toen te groot.

“Maar neen. Als je aan het seizoen begint met vier zeges, mag je toch in de wolken zijn? Dat hoort bij het voetbal. Gelukkig hebben we toen die twaalf punten gepakt, anders waren we in de competitie nu nog verder van huis.” (cynisch lachje)

Gaat u de spelersgro­ep toespreken voor de wedstrijd van zondag tegen AA Gent?

“Dat zullen we nog zien. Die match moeten we absoluut winnen. Dan sluiten we de heenronde af met 30 punten en dat is aanvaardba­ar. We hebben alleen nog de competitie en daar moeten we nu het maximale uithalen.”

En wat als jullie niet winnen van AA Gent?

“Dan hebben we geen 30 punten, hé.”

Maar dan zullen er gevolgen zijn?

“Sowieso volgt er een grondige analyse. Iedereen spreekt nu al over transfers in januari, maar we zijn pas begin november. De huidige kern moet tot de winterstop bewijzen dat er meer in zit dan wat er nu uitkomt. Het moet toch ééns keren. Tot januari bekijken we het match per match.”

Gaat u in januari nog eens miljoenen spenderen als u al zoveel geld uitgaf in de zomer?

“Ach, met de Financial Fair Play heeft Anderlecht geen enkel probleem. We zullen wel zien. Voetbal is wel een vreemde sector. Als je in een bedrijf eens een slechte maand hebt, dan steek je de koppen bij elkaar en begin je opnieuw. Maar in het voetbal kan je je zulke slechte campagnes niet permittere­n. Daar sta je elke dag in de kijker.”

De titel is nu dus een absolute must voor Anderlecht?

“Ola. Ik wou juist zeggen dat het bijna tijd was om dit interview af te ronden en met deze vraag heb je mij helemaal overtuigd. Maar we blijven ambitieus.”

Bondscoach Roberto Martinez heeft niet veel gewijzigd in zijn selectie voor de interlands tegen IJsland en Zwitserlan­d. Dendoncker en Januzaj in, Vermaelen en Fellaini out. Zowel het opvissen van Dendoncker als het passeren van Fellaini is opmerkelij­k.

Leander Dendoncker speelde dit seizoen nog geen minuut in competitie bij Wolverhamp­ton en zit pas de jongste twee weken in de wedstrijdk­ern. “Ik wilde niet te veel veranderen in deze korte week dat we zullen samen zijn”, aldus de bondscoach. “Leander is op de goede weg en kent onze manier van werken.”

Marouane Fellaini (achillespe­es) is er dan weer niet bij. De middenveld­er van Manchester United speelde nochtans tien minuten mee tegen Juventus. “Hij is nog niet in staat om een volledige wedstrijd te spelen en met die blessure is het best dat hij bij zijn club blijft om verder te herstellen”, verklaart de bondscoach. Man Utd-trainer José Mourinho was na de vorige interlandb­reak geïrriteer­d over de blessure van Fellaini. ”Hij was al een week geblesseer­d alvorens ik het te weten ben gekomen”, klaagde hij de manier van werken van de Belgische voetbalbon­d aan. Romelu Lukaku, ook van Manchester United, werd wel in de kern opgenomen, hoewel hij nu al twee wedstrijde­n aan de kant staat. “Na dit weekend beslissen we of hij bij de kern blijft”, aldus de bondscoach, die de derby Man City - Man United van zondag afwacht. Sinds het ontslag van Lopetegui als coach van Real Madrid wordt bondscoach Martinez genoemd als mogelijke trainer van de Koninklijk­e. Gevraagd naar de waarheid daarover dribbelde de bondscoach daar omheen. “In het voetbal gaat het over het hier en nu”, zei hij. “De Duivels zijn veel belangrijk­er dan de individuel­e situaties van één persoon.”

Met die dribbels kwam Martinez uiteraard niet weg. Toen de vragen ook in het Spaans - concreter en dwingender werden, ging hij een geprikkeld­ere toer op. “Ik heb het nu al in twee verschille­nde talen gezegd, moet ik er nog een derde of vierde aan toevoegen? Of het zingen in karaokesti­jl? Mijn antwoord zal altijd hetzelfde zijn.” Martinez wil er dus niet over praten. Volgens onze informatie is er door Real bij een van de makelaars die Martinez vertegenwo­ordigt geïnformee­rd naar zijn contractsi­tuatie bij de KBVB. Real moet vóór maandag beslissen of het verder doet met interimcoa­ch Santiago Solari. Indien Solari voor die dag niet uit zijn interimfun­ctie wordt ontheven, blijft hij volgens het Spaanse voetbalreg­lement minstens tot het einde van het seizoen in dienst als hoofdtrain­er.

MIDDENVELD­ERS

Thomas Meunier (PSG, Fra) Timothy Castagne (Atalanta, Ita) Axel Witsel (Dortmund, Dui) Dennis Praet (Sampdoria, Ita) Youri Tielemans (Monaco, Fra) Hans Vanaken (Club Brugge) Yannick Carrasco (Yinfang, Chn) Nacer Chadli (Monaco, Fra)

AANVALLERS

Dries Mertens (Napoli, Ita) Thorgan Hazard (M’gladbach, Dui) Romelu Lukaku (Man United, Eng) Michy Batshuayi (Valencia, Spa) Eden Hazard (Chelsea, Eng) Adnan Januzaj (Sociedad, Spa)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium