Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is zoals zwemmen: je verleert het nooit”

-

Na een afwezighei­d van vijf jaar doet Tosh Van der Sande op dinsdag 13 november zijn wederoptre­den in ‘t Kuipke. De renner van Lotto Soudal start dan voor de vierde keer in de zesdaagse van Gent en vormt er een duo met ploegmaat Jasper De Buyst. Antwerpena­ar Van der Sande kreeg in zijn jonge jaren een opleiding als pistier en kijkt er dan ook naar uit om opnieuw op de baan te fietsen.

“Ik ben als aspirant op de piste begonnen en ik werd wereldkamp­ioen bij de juniores”, vertelt een nostalgisc­he Van der Sande. “Sinds 2012 heb ik niet meer op de piste gereden, maar telkens het zesdaagsen zijn of ik naar de wereldkamp­ioenschapp­en baanwielre­nnen kijk, bloedt mijn hart een beetje. Vorige winter ontstond het idee om met Jasper De Buyst nog eens een zesdaagse te rijden. Onze keuze viel op die van Gent. We hopen er hoog te eindigen.” Terwijl ploegmaat De Buyst zijn wegseizoen in functie van de zesdaagse vroeger beëindigde, voltooide Van der Sande nog een volledige Vuelta in september en reed hij zijn laatste koers pas op 21 oktober.

“Tussen de Vuelta en de Tour of Guangxi (half oktober, red.) heb ik geen koersen meer gereden. Nadien heb ik in China elke dag na de rit nog een uur extra getraind, zodat ik mijn voorbereid­ing op de zesdaagse goed kon starten. Sinds twee weken trainen we dagelijks heel intensief op de baan.”

Mentaal zwaar

Begin oktober stond Van der Sande na vijf jaar voor de eerste keer weer met de fiets op een piste. “Dat was natuurlijk even wennen. Fietsen op de baan is compleet anders dan op de weg. Je rijdt met een ander verzet, meer op souplesse en je neemt een andere houding aan. Na de eerste week stevig doortraine­n was ik er weer aan gewend. Zeker de techniek was geen probleem. Het is zoals zwemmen: dat verleer je ook nooit.”

“Het blijft wel zwaar om het baanwielre­nnen te combineren met het wegseizoen. Het was een lang jaar en de meeste renners zijn nu aan het genieten van hun vakantie. Wij trainen door, dus mentaal is het niet altijd even gemakkelij­k. Gelukkig zijn Jasper en ik goede vrienden en peppen we elkaar op.”

De Buyst heeft dan ook een groot aandeel in de deelname van Van der Sande aan de Gentse zesdaagse. “Ik denk niet dat ik het met iemand anders zou doen. We weten wat we kunnen en geloven in onze capaciteit­en. Jasper heeft de zesdaagse ook al twee keer gewonnen en dat zorgt enkel voor meer motivatie.”

Wegseizoen 2019 niet in gevaar

Terwijl de andere renners aan het rusten zijn en zich opmaken voor het nieuwe wegseizoen, trekt Van der Sande dus door. Hoe zit het dan met zijn voorbereid­ing voor 2019? “We hebben er binnen de ploeg voldoende over gepraat. Vorig jaar begon mijn seizoen al eind januari in Argentinië, maar het is zeker niet erg om daar volgend jaar niet te starten. Ik heb net ontdekt dat ik de renner ben die het voorbije seizoen de meeste kilometers heeft gereden. Ik weet niet of ik daar trots op moet zijn (lacht). Tegenwoord­ig zijn er het hele jaar door wedstrijde­n, dus we kunnen rustig opbouwen en later starten.”

Na Gent volgt wel eerst die verdiende pauze. “Ik ga met mijn gezin op reis en dan doe ik het nog een twee- à drietal weken rustiger aan. In december trekken we met de ploeg op stage, maar Jasper en ik krijgen zeker voldoende tijd om te bekomen.”

In 2019 mikt Van der Sande op de Waalse klassieker­s. “2018 was misschien geen topjaar qua resultaten, maar wel het jaar waarin ik mijn grootste bijdrage aan de ploeg kon leveren. Ik ken mijn plaats binnen het team. Het geeft me enorm veel voldoening om mijn ploegmaten te helpen. Maar eerst dus nog knallen in Gent. “Het is voor ons beiden een tijdje geleden dat we een zesdaagse reden. We kennen de waarde van onze concurrent­en niet. We zullen zeker niet als topfavorie­t aan de start verschijne­n, maar we zullen ons zeker mengen in de debatten. We zijn en blijven ambitieus.”

 ?? FOTO NDM ?? Tosh Van der Sande op training in het Gentse Kuipke.
FOTO NDM Tosh Van der Sande op training in het Gentse Kuipke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium