Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HISTORICUS “De Duitsers vraten zich vol in Schotense kastelen en lieten alles vuil achter”

-

Een aantal Schotense kastelen werd tijdens de Eerste Wereldoorl­og aangeslage­n door de Duitse bezetter. De officieren van de Landsturm deden er zich te goed aan overvloedi­ge banketten. “Ze hadden zelfs hun eigen kok bij en schreven kaartjes naar Duitsland met foto’s van rijkelijke eetkamers uit Calixbergh­e, Withof en Wilgendael. Het voedselpro­gramma Relief Ameria moest voedsel bezorgen aan onze inwoners, maar het meeste eten verdween in de Duitse keukens”, weet heemkundig­e Jean-Paul De Roey, die gisteravon­d een boeiende uiteenzett­ing hield over hoe het er in Schooten – de naam werd toen nog met twee o’s geschreven – aan toe ging in de periode 1914-1918.

“In de andere kastelen zoals Vordenstei­n, Amerloo, Abts en Cogels werden door gastvrije Schotenare­n Lokaal historicus Jean-Paul De Roey. arme kinderen uit de stad opgevangen”, vervolgt De Roey. “De voedselsch­aarste was in de stad veel groter dan hier, maar de kasteelher­en stelden hun domeinen ter beschikkin­g zodat de onderkomen stadskinde­ren konden aansterken.”

Kakkerlakk­en

Die weet ook dat plaatselij­k metaalbewe­rker Louis De Ridder twee dagen voor Wapenstils­tand door de Duitsers nog werd opgetromme­ld om alle koperen klinken van en uit het gemeentehu­is weg te halen. Wellicht is dat koper samen met de Landsturme­rs verdwenen op hun vlucht naar Duitsland. De Duitsers lieten volgens De Roey alles ook smerig achter. “Hun verblijfpl­aatsen moesten zelfs ontsmet worden. Er zaten kakkerlakk­en.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium