Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Expo herdenkt zowel soldaten als burgers

-

De oud-strijdersb­ond en de gemeente Zoersel herdenken het einde van de Eerste Wereldoorl­og met activiteit­en waaronder een tentoonste­lling, een bevrijding­sbal en een legerkamp.

Een van de spilfigure­n rond de herdenking is de gewezen paracomman­do Dirk Eelen (51) uit Sint-Antonius. Hij is voorzitter en tevens enig lid van de gezamenlij­ke oud-strijdersb­ond Sint-Antonius/Halle/Zoersel.

“De fusiegemee­nte Zoersel heeft geen oud-strijders meer die nog in leven zijn. Uit respect voor wat ze voor ons land hebben betekend en omdat de traditie van oorlogsher­denkingen niet mag verloren gaan, nam ik een aantal jaren geleden de oud-strijdersf­akkel over. Op alle 11 november-herdenking­en ben ik present met onze vlag aan het monument van de gesneuveld­en in Sint-Antonius,” zegt Dirk Eelen.

Hij is een verwoed verzamelaa­r van documenten, voorwerpen, wapens en uniformen uit beide wereldoorl­ogen. Zo bezit hij een geweer uit WO I, opgegraven uit de slagvelden rond Verdun (Frankrijk).

Jozef Henspad

In Halle wordt vandaag, zaterdag, om 14u het Jozef Henspad ingehuldig­d. Het gaat om de verbinding­sweg tussen Halle-Velden en Halmolenwe­g. Jozef Hens uit Halle sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorl­og in Ledegem. Dirk Eelen is tevreden over de medewerkin­g die de gemeente Zoersel verleent. Zo is er een tentoonste­lling in het administra­tief centrum waarin aandacht wordt geschonken aan alle Zoerselse oorlogssla­chtoffers, zowel soldaten als burgers. Te bezoeken van

11 tot en met 26 november tijdens de kantoorure­n. Morgen, zondag, staan ook nog op het programma: een herdenking­sviering om 10u in de Sint-Antoniuske­rk en om

9u, 9.15u en 11u kransneerl­eggingen bij de monumenten van de gesneuveld­en in Halle, Zoersel en Sint-Antonius.

 ?? FOTO JVS ?? Tot Dirk Eelens verzamelin­g legermater­iaal behoort een geweer uit WO I, opgegraven op het slagveld van Verdun.
FOTO JVS Tot Dirk Eelens verzamelin­g legermater­iaal behoort een geweer uit WO I, opgegraven op het slagveld van Verdun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium