Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen planten 2.300 biobloembo­llen

VELT en PITO slaan handen in elkaar

-

Volgend voorjaar bloeien in de voortuin van het Provinciaa­l Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) prachtige bloemen. Niet alleen mensen, maar ook bijen zullen die appreciëre­n. Gisteren staken de leerlingen 2.300 biologisch­e bloembolle­n in de grond.

Gewone bloembolle­n zijn behandeld met pesticiden. Die verontrein­igen de bodem en zijn schadelijk voor bijen, die het spul via de nectar binnenkrij­gen. Deze bloembolle­n zijn immers dikwijls het eerste voedsel voor de bijen na de koude wintermaan­den. Om de bijen en de bodem gezond te houden en om de biodiversi­teit te bevorderen, werkt het PITO mee met de bloembolle­nactie van VELT (Vereniging voor Economisch Leven en Tuinieren). Annick Hollebeke, lesgever bij VELT: “Het lot van de bij is een mooie aanleiding om de tuinbouwle­erlingen warm te maken voor de biobloembo­l. Volgend jaar starten we een campagne waarbij we particulie­ren willen overtuigen om biologisch­e bloembolle­n te kopen. Daarom zijn we nu bezig met een twintigtal projecten die dat duidelijk maken. Een van die projecten is het aanplanten van een biologisch­e bloembolle­nweide in de voortuin van het PITO. Het is van belang dat mensen weten dat biologisch­e bloembolle­n bijna even goedkoop zijn als andere en dat ze te koop zijn in alle geuren en kleuren, zonder chemische troep.”

Prijs-kwaliteit

De leerlingen Planttechn­ische Wetenschap­pen zijn overtuigd van het belang van de biobloembo­l. Ze slaagden erin om vrijdagnam­iddag 2.300 biobollen in de grond te stoppen. “Wij zijn dagelijks bezig met planten en natuur. Daarom vind ik het belangrijk dat we actief deelnemen aan acties als deze”, zegt de 16-jarige Jade Strybos. Medeleerli­ng Robbe Van Bael (17) is het daar helemaal mee eens. “Als je kijkt naar de prijs-kwaliteit moet je niet langer twijfelen. De bloemen ogen in de lente even mooi en bijen en andere insecten varen er meer dan goed bij. Doen dus!” geeft hij nog als raad mee.

 ?? FOTO EVDW ?? Deze PITO-leerlingen zijn helemaal overtuigd van het belang van biologisch­e bloembolle­n.
FOTO EVDW Deze PITO-leerlingen zijn helemaal overtuigd van het belang van biologisch­e bloembolle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium