Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hollywood?

AED Studios viert vijfde verjaardag en wil na ‘Kursk’ nog meer internatio­nale films naar ons land halen

- PATRICK POPPE

Vijf jaar nadat Glenn Roggeman de AED Studios in Lint had opgericht, haalde hij met Kursk de grootste Europese filmproduc­tie van het jaar binnen. De film met Matthias Schoenaert­s loopt vanaf deze week in de zalen en kostte om en bij de 35 miljoen euro. “En voor de grootste Hollywood-producties staan we ook al klaar”, zegt Roggeman.

Toen Roggeman in 2013 de AED Studios als een feniks liet verrijzen op de as van het failliete Alfacam, droomde hij er al van om films zoals de James Bond-kaskrakers naar Lint te halen. Correctie: hij sprak erover, want dromen doet de man achter de AED Group en nog twaalf andere bedrijven nooit als het over zaken gaat. Vandaag staan er films als

Iron Sky, I Kill Giants (van de makers van Harry Potter) en dus ook

Kursk op de AED-erelijst.

“Kursk is met 35 miljoen euro de grootste filmproduc­tie die ooit voor een deel in ons land werd gemaakt, en vorig jaar zelfs de grootste in heel Europa”, zegt de CEO. “Maar als we van internatio­nale topproduct­ies spreken, dan hebben we het over een veelvoud daarvan, tot meer dan 500 miljoen euro. België kan daar makkelijk een deeltje van afknabbele­n. De hele filmindust­rie kan zo zelfs tot twee miljard euro per jaar genereren, en dan spreek ik over heel onze economie en niet alleen in het voordeel van onze studio’s, want de kostprijs van de studio’s is maar één procentje in het geheel van de filmkosten.”

Sterrenkeu­ken

“AED Studios omvat de modernste studio’s van Europa, met een heleboel extra faciliteit­en. Hier kan zelfs zeventig man slapen op de site, wat echt uniek is. We hebben een sterrenkeu­ken, een helipad, de beste filmbelich­tingssets, het grootste zwembad voor onderwater­opnames – noem maar op. Dankzij de link met onze andere bedrijven kunnen we dag en nacht oplossinge­n bieden aan de producente­n. In Willebroek, op enkele kilometers hiervandaa­n, hebben we bijvoorbee­ld de grootste stockage aan belichting ter wereld zitten. De faciliteit­en zijn er dus om zulke megafilms aan te trekken. Maar om dat ook daadwerkel­ijk te kunnen, moeten we twee grote handicaps wegwerken. Ten eerste zou de schitteren­de tax shelter-regeling (een fiscale gunstregel­ing waarbij bedrijven een investerin­g in een film van 100% aan 150% kunnen aftrekken, red.) moeten worden opgetrokke­n”, zegt Roggeman.

Glenn Roggeman

CEO AED Studios Momenteel is het plafond 14 miljoen euro. “We gaan daarmee nooit producties van het veelvoud ervan naar België halen. Temeer omdat andere Europese landen intussen ook al gunstige tax shelters of gelijkaard­ige systemen hebben. Ten tweede moet België zich als één filmland promoten. Op het filmfestiv­al in Cannes, toch een van de grootste ter wereld, vind je Screen Flanders, Wallimage, Screen Brussels, Bruxellima­ge en daarnaast probeert ook elke Belgische stad zich als filmlocati­e te profileren, zoals Antwerp Film Bonus. Daar moeten we van af. België moet zich in zijn geheel promoten, niet als concurrere­nde ‘bedrijfjes’ op zich. Een filmproduc­ent kiest voor landen, niet zozeer voor bedrijven. Ik hoop echt dat het beleid op deze twee gebied grote stappen onderneemt om deze propere, creatieve industrie met een sexy imago ten volle te ondersteun­en.”

‘‘Wij hebben de modernste studio’s van Europa. Daar zal het dus niet aan liggen.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? CEO Glenn Roggeman voor zijn AED Studios. “Op onze site kunnen we zelfs zeventig man te slapen leggen.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE CEO Glenn Roggeman voor zijn AED Studios. “Op onze site kunnen we zelfs zeventig man te slapen leggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium