Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom zou ik geld vragen? Mijn hele hart zit in deze club”

-

Eva Nuyts is Trainer B en heeft daarmee de op een na hoogste rang voor lesgevers. Toch geeft de erg ervaren trainster in gymclub Gymnastica in OudTurnhou­t gratis les in het toesteltur­nen. “Ik doe dit niet voor het geld.”

Eva Nuyts (29) uit Oud-Turnhout is een geboren lesgeefste­r. Naast haar beroep als leerkracht in het Sint-Pietersins­tituut van Turnhout is ze een van de meer dan vijftig lesgevers in gymclub Gymnastica in OudTurnhou­t, dat momenteel 425 leden telt. Ze geeft er maar wat graag toesteltur­nen, de discipline die Nina Derwael en co. beoefenen, en dat voor verschille­nde groepen met leeftijden die variëren van 4 tot 24 jaar. De trotse moeder van twee kinderen geeft al les sinds haar 16de en heeft als enige van de Kempense gymclub een diplo- ma Trainer B, de tweede hoogste rang die een lesgever kan behalen. Ter vergelijki­ng: een Trainer A geeft doorgaans les aan de internatio­nale topsporter­s van deze wereld.

Examen anatomie

Eva zou met dat diploma 13 euro netto per uur kunnen verdienen. Als je weet dat er trainers zijn die per week makkelijk twee keer een les geven van drieënhalf uur tikt dat niet onaardig aan op het einde van de maand. Om maar te zwijgen van het uurloon dat ze als Trainer B zou kunnen opstrijken in veel beter betalende sporten, zoals bijvoorbee­ld voetbal. Maar Eva doet alles vrijwillig, zonder één eurocent te zien. “Ik heb nog nooit echt geïnformee­rd hoeveel ik zou kunnen verdienen”, zegt ze. “Ik hoor verhalen van 13 euro. Soms meer. Maar ik doe dit niet voor het geld.”

“Ik ben begonnen bij Gymnastica als 2-jarige kleuter. En ik ben beginnen les te geven vanaf mijn 16de. Heel mijn hart en heel mijn leven zitten in deze club. Ik ken er echt iedereen. Voor mij zijn de mensen van Gymnastica zoals familie. Waarom zou ik dan geld vragen? Bovendien werkt zo ongeveer de hele club op vrijwillig­e basis. Dat maakt het makkelijke­r om te overleven in een sector waarin niet zo heel veel geld omgaat.”

Eva heeft nochtans moeten zwoegen om dat diploma Trainer B te halen. “Zo’n cursus duurt alles bij elkaar wel een paar maanden. Ik heb onder andere een examen anatomie moeten afleggen. Dat is echt wel het serieuzere werk. Maar dan nog geef ik met alle plezier gratis en voor niks les.”

 ?? FOTO JEF MATTHEE ?? Eva Nuyts staat te midden van haar turnstertj­es.
FOTO JEF MATTHEE Eva Nuyts staat te midden van haar turnstertj­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium