Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Duitsers moesten de bevolking tot kalmte aanmanen”

Antwerpse historicus Pieter Serrien blikt terug op laatste van 1.561 dagen oorlog

-

“In de stad ontmoette je Duitse soldaten die schoenen, wijn en zelfs paarden verkochten. Alles wat ze konden missen, boden ze te koop aan voor belachelij­ke prijzen. Dat was het zekerste teken dat ze er definitief vandoor gingen”, schrijft ooggetuige Hubert Poels over de laatste dagen van de oorlog in Antwerpen. Het dagboekfra­gment komt uit het boek Het Elfde Uur van historicus Pieter Serrien.

De oorlog zou later de geschieden­is ingaan als de Eerste Wereldoorl­og en eindigt op 11 november 1918 om 11u. Aanvankeli­jk gaat het slechts om een wapenstils­tand van 36 dagen. Veel Duitse hogere officieren willen nadien voort vechten. Maar nog voor de wapenstils­tand een feit is, is er in Duitsland en de bezette gebieden al een revolutie uitgebroke­n, waar ook heel wat soldaten van de bezettings­macht zich bij aansluiten. Als de Duitse keizer Wilhelm II op 9 november, twee dagen voor de wapenstils­tand ingaat, wordt afgezet en naar het neutrale Nederland vlucht, beseft iedereen langzaam maar zeker dat de oorlog bijna afgelopen is.

De Antwerpse historicus Pieter Serrien heeft in zijn boek Het Elfde Uur de laatste dag van de Eerste Wereldoorl­og gereconstr­ueerd. “Op 11 november komt er een einde aan een oorlog die 1.561 dagen heeft geduurd. Over de Eerste Wereldoorl­og is al heel wat geschreven. Vreemd genoeg zijn de laatste dagen van het conflict tot op heden altijd onderbelic­ht gebleven.”

Er valt nochtans genoeg over te schrijven. Op 10 november vallen er nog minstens 10.944 doden en gewonden aan beide kanten van het westelijk front. Zeker 2.738 van hen overleven die laatste dag niet. “De meeste soldaten, ook zij die sneuvelen, zijn die laatste oorlogsdag al op de hoogte van de nakende wapenstils­tand. Veel soldaten en burgers sterven aan eerder opgelopen verwonding­en of de Spaanse griep. Die ziekte kost vele mensen het leven”, zegt Serrien.

Vechten tot de laatste snik

Toch sneuvelen er nog altijd minstens duizend soldaten tijdens gevechten in de laatste uren. “Dat komt onder meer omdat de Franse maarschalk Ferdinand Foch in die laatste uren nog zoveel mogelijk terreinwin­st wil boeken. Dat doet hij met het oog op een eventuele hervatting van de oorlog. De Duitsers van hun kant willen

Pieter Serrien

Historicus

‘‘Op 10 november vallen nog minstens 10.944 doden en gewonden aan beide kanten van het westelijk front. Zeker 2.738 van hen overleven die laatste oorlogsdag niet.’’

hun linies zo lang mogelijk vasthouden om de terugtrekk­ing van de troepen naar het thuisland veilig te laten verlopen.” Voorts blijkt dat geweld om het geweld en de drang om nog een ultieme ‘heldendaad’ te stellen, voor velen reden is om niet passief op het einde van de oorlog te wachten.

Intussen in Antwerpen

Het is zondag 10 november en ook in Antwerpen zorgt de nakende wapenstils­tand voor opwinding en chaos. In de stad hoor je echo’s van de soldatenra­den en de revolutie die in Duitsland is uitgebroke­n, schrijft Pieter Serrien.

Die soldatenra­den bestaan uit Duitse soldaten, maar ook uit burgers die hebben besloten om het heft in eigen handen te nemen. Geïnspiree­rd door de revolutie proberen die raden niet alleen in Duitsland, maar ook in de bezette gebieden de macht over te nemen.

Pieter Serrien beschrijft in zijn boek hoe het er in de laatste dagen in Antwerpen aan toe moet zijn gegaan. De Duitsers weigeren hun officieren nog te gehoorzame­n en rukken hen de schouderst­ukken en kentekens af. De 18-jarige Antwerpena­ar Willy Oomes omschrijft de sfeer als volgt in zijn dagboek: “De mariniers liepen ’t ene café in en ’t andere uit. En als ze een overste zagen, rukten ze stilzwijge­nd al zijn goud en kentekens af. De bevolking kon zoiets natuurlijk ook niet kalm aanzien en werd uitbundig van vreugde, omdat het einde nakend was. Het ging zo ver dat de Duitsers met machinegew­eren door de stad reden om het volk tot kalmte aan te manen.”

Plundering­en en afrekening­en

De vreugde over de nakende bevrijding van Antwerpen, leidt ook tot plundering­en en afrekening­en met stedelinge­n die met de Duitsers hebben geheuld. “Hoe er met collaborat­eurs tijdens de Tweede Wereldoorl­og werd afgerekend, is vrij goed bekend. Maar ook op het einde van de Eerste Wereldoorl­og zijn Duitsgezin­den hard aangepakt”, zegt Pieter Serrien. Ook dan worden vrouwen die het “met den Duits hebben aangelegd” kaalgescho­ren en beschimpt. Anderen, die handel hebben gedreven met de Duitsers, zien hoe hun woningen en bedrijven geplunderd worden.

“De brutalitei­t van de Duitse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorl­og was groot. Toen ze ons land binnenviel­en, hadden velen zich bezondigd aan vernieling­en, plundering­en en verkrachti­ngen. Dat zorgde ervoor dat er bij de plaatselij­ke bevolking een enorme wrok was tegen de soldaten”, legt Pieter Serrien uit. Wanneer de Duitsers in de Tweede Wereldoorl­og het land binnenviel­en, gebeurde dat op een totaal andere manier. “De Duitsers hadden duidelijk hun les van Wereldoorl­og I geleerd en de soldaten de opdracht gegeven om zich te gedragen. Ze marcheerde­n de stad binnen en probeerden in de gunst van de bevolking te komen, door zich netjes te gedragen. Dat was de oorlog ervoor wel anders”, aldus de historicus.

Uiteindeli­jk moet Antwerpen nog tot 15 november wachten tot de stad vrij is van Duitsers. Terwijl de meeste soldaten al het hazenpad hebben gekozen, is er nog een grote groep achtergebl­even. Die vertrekt wanneer het Belgische leger op 15 november met veerboten de Schelde oversteekt en de stad vrijwel zonder wapengekle­tter inneemt.

Cyclist in Ath is laatste gesneuveld­e

Elke oorlog heeft zijn laatste gesneuveld­e. Voor de Britten is dat in Wereldoorl­og I de soldaat George Ellison. Hij sneuvelt op 11 november om 9.30u bij Bergen. Elk jaar worden er nog bloemen voor hem

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium