Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goedele Wachters

-

De marathonui­tzending op Eén start ’s middags en loopt tot 20.45u. Naast Karl en Arnout blikt Goedele Wachters terug op de Groote Oorlog. “Ik stel me de hele dag als vliegende reporter op aan de Grote Markt van Ieper”, zegt de VRT-journalist­e. “Ik meng me tussen de toeschouwe­rs en ga op zoek naar mooie en pakkende verhalen.” Naast het gewone volk maken ook prominente­n hun opwachting. “Ik spreek met ministerpr­esident Geert Bourgeois en Iepers burgemeest­er Jan Durnez, die al jaren met de herdenking­en zoet is.”

Wachters legt ook een link met nu. “Het programma heet dan “Ik heb een overgrootv­ader wiens been aan flarden werd geschoten tijdens WO I”, zegt Karl. “Hij was daarna jarenlang gids in het Lange Max Museum in Koekelare, waar een groot Duits kanon staat waarmee ze Duinkerken hebben beschoten. Hij pochte steeds met een foto waar hij op staat samen met een man met een zwarte hoed en vertelde dat het om de enige echte Winston Churchill ging, maar dat was niet zo. Hij kon het niet laten voortduren­d over de oorlog te vertellen.”

“Als kind opgroeiend in die frontstree­k, kom je sowieso vroeg of laat in aanraking met de nalatensch­ap van de oorlog. Wij wel Nooit Meer Ten Oorlog, maar anno 2018 is oorlog brandend actueel. Daarom kijk ik erg uit naar het gesprek met Abdel Rahman Al Malaz. Hij richtte in Syrië de White Helmets op en kent als geen ander de verschrikk­elijke gevolgen van een gasaanval.” Maar het wordt geen uitsluiten­d beladen uitzending. “Er zal worden afgewissel­d met muziek. Op ons lijstje staan onder andere Dez Mona, Brihang, Wim Opbrouck en Ozark Henry.”

Eén brengt ook een livecaptat­ie van de herdenking­sceremonie­s in Parijs en aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel, vanaf 10u. Om 11.20u zendt Eén het Paleisconc­ert uit. gingen spelen op Engelse oorlogsgra­ven. Als ik na het voetbal naar huis reed, passeerde ik telkens de Menenpoort. Soms stond ik daar samen met enkele voetbalkam­eraden haast alleen te kijken naar The Last Post. Toen was dat nog niet zo’n toeristisc­he attractie. Zeker met die herdenking­en is het toerisme uit zijn voegen gebarsten. Er zijn ook minder leuke facetten aan oorlogstoe­risme. Zo werden er chocoladen granaten en kogels verkocht. Ik snap dat sommige mensen eraan willen verdienen, maar dat was toch wat cynisch.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium