Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Half miljard is terug, nog 9,5 te gaan

Voormalige first lady Imelda Marcos toch veroordeel­d voor plunderen van de staatskas

-

Zevenentwi­ntig jaar heeft het geduurd maar vrijdag is Imelda Marcos dan toch veroordeel­d voor omkoping en corruptie. De vrouw van de voormalige Filipijnse dictator had zo 180 miljoen euro naar privéfonds­en versluisd. Dat bedrag is maar het topje van de ijsberg. Of ze een dag van de straf van minimum 42 jaar zal uitzitten, is twijfelach­tig. Of de Filipino’s nog veel van dat geld zullen terugzien, is nog minder waarschijn­lijk.

Een vermelding in Guinness World Records is niet altijd positief. Ferdinand en Imelda Marcos krijgen er een voor “de grootste overheidsd­iefstal” ooit. Het koppel gebruikte zijn functies niet om het land te leiden, maar vooral om zichzelf te verrijken. De veroordeli­ng van Een archiefbee­ld uit 1985. President Ferdinand Marcos en zijn vrouw Imelda tijdens een officieel bezoek aan de militaire opleiding. de voormalige first lady gaat terug naar de tijd dat ze, terwijl haar man president was, gouverneur van Manila en minister was in de jaren zeventig. In die tijd opende ze voornameli­jk in Zwitserlan­d privéfonds­en op naam van

Jane Ryan waarnaar tonnen overheidsg­eld vloeiden. De dossiers die tot de veroordeli­ng hebben geleid, handelen over 180 miljoen euro. Een peulschil van wat het koppel tijdens zijn 21-jarige bestuur van het land achterover heeft gedrukt: een kleine 10 miljard.

Dat de Marcos-clan het land twee decennia in een ijzeren greep hield, wist de wereld al lang toen het koppel na een geweldloze revolutie in 1986 de vlucht nam naar Hawaï.

Voor 1.800 euro kauwgom

Dat de familie in extreme luxe leefde, werd pas duidelijk toen de schoenenka­st van Imelda werd opengetrok­ken met 1.100 paar schoenen in. De verhalen over hun rijkdom en hun uitgaven zijn hallucinan­t. Hun privéhuize­n hingen vol peperdure kunst – 175 meesterwer­ken van onder meer Michelange­lo en Monet. Haar juwelencol­lectie overtrof volgens kenners die van het gemiddelde koningshui­s, met als topstuk een steentje van 4,5 miljoen euro. Imelda gooide met geld. Op de luchthaven van San Francisco kocht ze ooit voor 1.800 euro aan kauwgom. Ze vond van zichzelf dat ze boven de wet stond en gedroeg zich daar ook naar. Ooit dwong ze een piloot terug te vliegen naar Rome omdat ze kaas was vergeten te kopen.

 ?? FOTO ISOPIX FOTO AFP ?? Imelda Marcos.
FOTO ISOPIX FOTO AFP Imelda Marcos.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium