Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruth Bader Ginsburg, de vrouw die niet mag sterven

Democraten houden hart vast na val 85-jarige opperrecht­er

- (aro, krsi)

Ruth Bader Ginsburg, een van de liberale rechters in het Amerikaans­e Hooggerech­tshof, brak woensdag drie ribben bij een val in haar kantoor. Een banaal werkongeva­l, maar in de VS keken de Democraten bezorgd toe. De gezondheid van Bader baart al langer zorgen, en als ze in de loop van de komende twee jaar overlijdt, kan president Trump een derde conservati­eve opperrecht­er aanduiden.

Het was in haar kantoor in Washington dat ze woensdagav­ond viel en gewond raakte, Ruth Bader Ginsburg (85). Maar in plaats van een dokter te raadplegen, ging ze gewoon naar huis. Omdat ze in de loop van de nacht toch last kreeg, besloot ze donderdago­chtend alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Daar werd ze vrijdagavo­nd ontslagen. “Het gaat goed met haar, en ze plant de komende dagen van thuis te werken”, klonk het.

Op zich niets ernstigs aan de hand, zou je dan denken, ware het niet dat Ginsberg 85 is. En het niet de eerste keer is dat haar gezondheid tegenspart­elt. De voorbije jaren is de opperrecht­er twee keer behandeld voor kanker, onderging ze een hartoperat­ie, en brák ze al eens twee ribben. Telkens ging ze snel weer aan het werk. Maar haar zoveelste ziekenhuis­opname herinnert er wel aan hoe kwetsbaar ze geworden is.

The Notorious RBG

Vooral de Democraten houden Ginsburgs gezondheid nauwgezet in de gaten. Als ze de komende twee jaar zou aftreden of overlijden, zou dat namelijk wel eens erg grote politieke en juridische gevolgen kunnen hebben. President Trump heeft tijdens zijn ambtstermi­jn met Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh al twee erg conservati­eve rechters kunnen benoemen, en een afscheid van Ginsburg zou hem de kans geven dat een derde keer te doen. De conservati­even, die nu al met vijf tegen vier stemmen de meerderhei­d in het Hooggerech­tshof hebben, zouden zo meer dan ooit hun stempel op Amerika kunnen drukken. Ginsburg zetelt al sinds 1993 in het Hooggerech­tshof. Ze werd destijds aangesteld door Bill Clinton. Sinds ze enkele maanden voor de verkiezing­en had aangekondi­gd te zullen emigreren als Donald Trump president zou worden, is ze gebombarde­erd tot een superster bij de Democraten. Ze kreeg de bijnaam The Notorious RBG, afgelopen zomer scheerde een documentai­re over haar hoge toppen, en er worden zelfs T-shirts en koffiemokk­en met haar foto verkocht.

 ?? FOTO AFP ?? Ruth Bader Ginsburg (85) op een foto die vorige maand werd genomen. De liberale opperrecht­er kwam woensdag ten val in haar kantoor en brak drie ribben.
FOTO AFP Ruth Bader Ginsburg (85) op een foto die vorige maand werd genomen. De liberale opperrecht­er kwam woensdag ten val in haar kantoor en brak drie ribben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium