Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge turnertjes willen later ook Nina Derwael worden

Heeft uw dochter ook zin om zich na de gouden WK-plak van gymnaste Nina Derwael aan te sluiten bij de plaatselij­ke turnclub? Dan is ze niet alleen. De prestaties van Nina en co. zorgen al een tijdje voor een boost in het aantal leden. Maar uw kind moet ge

- GREG VAN ROOSBROECK

Met een zorgvuldig opgestoken dotje zoals dat van Nina Derwael loopt Alicia Waignein naar de trampoline van gymclub Rust Roest in ’s-Gravenweze­l om er met volle kracht op af te stoten. Het 8-jarige turnstertj­e uit Schilde doet het met dezelfde focus. Ze heeft ook een pakje zoals haar grote voorbeeld en dezelfde grote droom: een medaille halen op een wereldkamp­ioenschap. “Na de prestaties van Nina Derwael op de spelen in 2016 (toen de Limburgse in Rio de Janeiro als enige Belgische de finale van de

meerkamp haalde, red.) is het begonnen”, zegt Alicia’s mama Patricia. “Ze bekeek dag in dag uit YouTube-filmpjes van Nina en vroeg voortduren­d of ze dat ook mocht beginnen doen. Ze wilde er zelfs haar favoriete sport paardrijde­n voor opgeven. Twee maanden geleden heeft ze zich aangeslote­n bij de turnclub hier. Als ze om 18u moet trainen, dan zit ze om 16u in haar turnpakje te wachten in de woonkamer: wanneer vertrekken we? Zelfs daarnet, voor ze naar deze les kwam, was ze nog YouTube-filmpjes van Nina Derwael aan het bekijken.” Intussen traint Alicia 5,5 uur per week bij de in de jaren zestig opgerichte turnclub uit de Voorkempen. Mama Patricia moet haar drie keer per week brengen en weer afhalen: op maandagavo­nd, op donderdaga­vond en op zaterdagoc­htend voor het toesteltur­nen. Voor die discipline – zeg maar dat wat Nina en co. op de favoriete YouTube-filmpjes van Alicia doen – kan er niemand meer bij. Met 32 kinderen zit de groep stampvol. En ook bij de kleuters van Rust Roest hebben ze de maximumcap­aciteit allang bereikt.

Trainers zoeken

“We hebben in totaal elf trainers voor 250 leden, maar het vinden van lesgevers is een groot probleem”, zegt Ann Janssens, al 22 jaar de trouwe voorzitter van Rust Roest. “En als we er vinden, dan hebben we er moeite voor moeten doen. Als onze gemeente een trampoline­kamp organiseer­t bijvoorbee­ld, dan stap ik daar binnen en vraag ik zonder veel schroom aan de begeleider­s daar of ze interesse hebben om les te komen geven. Dat lukt niet altijd, maar zo moet je het wel doen. Mails sturen werkt allang niet meer.”

Kakofonie

Rust Roest is niet de enige turnclub waar ze te maken hebben met volle groepen. Ook bij GymFlex in Mechelen, met duizend leden en zeven zalen een van de grootste clubs van de regio, kennen ze het probleem van wachtlijst­en. “Er zijn twee oorzaken”, zegt secretaris Aagie-Anne Demeester. “Ten eerste is er de beperkte capaciteit van de zaal. Je kunt best twee of drie groepen tegelijker­tijd in een zaal laten trainen. Maar dat kan niet als ze moeten oefenen op muziek, wat bijvoorbee­ld bij trampoline­springen al eens gebeurt.” “Bovendien hebben sommige turnclubs dansgroepe­n. Zo’n dansgroep in dezelfde zaal als een trampoline­groep die oefent op muziek zorgt voor een echte kakofonie. We moeten dus uitkijken dat we niet te veel jongens of meisjes in zo’n groep zetten. Anders wordt die te groot. Ons gemiddelde is 25.”

Als tweede oorzaak van de wachtlijst­en haalt Demeester hetzelfde aan als haar collega uit

Ann Janssens

Voorzitste­r Rust Roest

“Ik draai echt elke cent om. Alleen zo kun je een turnclub op een gezonde manier laten rondkomen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium