Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nee, wij houden géén seksfeeste­n”

- PATRICK VINCENT

In zijn pas verschenen boek Wij, de Mens schrijft de Nederlands­e succesaute­ur Frank Westerman dat de leden van de Antwerpse Snorrenclu­b homo-orgieën organisere­n op een schiereila­nd in de Maas. “Een schande”, vinden de stomverbaa­sde snorrenman­nen. De passage blijkt echter op een groot misverstan­d te berusten en Westerman belooft ze recht te zetten in de tweede druk.

Want den iêne zee’ dit en den aendere zee’ dat, mor ne smóel zonder snör is persies een bloêt gat. (Of de ‘vertaling’ uit het Antwerps: Want de ene zegt dit en de andere zegt dat, maar een smoel zonder snor is precies een bloot gat.)

Ziehier het refrein van het Snorrenlie­d, het officiële clublied van de Antwerpse Snorrenclu­b, destijds nog geschreven door de betreurde bard John Lundström. De geknevelde leden van deze herenclub zouden nog eerder de kasseien van de Adriaan Brouwerstr­aat voor hun clublokaal schoonlikk­en dan het haar op hun gezicht te verwijdere­n. Toen voormalig Snor van het Jaar Frank Deboosere dat toch deed, werd hij voor eeuwig van de ledenlijst geschrapt.

Feitenlite­ratuur

De passage over dat bloêt gat in het clublied gaat dus dieper dan je zou denken. Vandaar dat ze bij de Snorrenclu­b een halve hartverzak­king kregen toen ze Wij, de Mens, het nieuwe boek van Frank Westerman, onder ogen kregen. De Nederlande­r is een vaak bekroonde en veelvuldig vertaalde schrijver van non-fictie, of zoals hij het zelf liever noemt: feitenlite­ratuur. Voor El Negro en Ik won hij in 2005 bijvoorbee­ld De Gouden Uil. Voor de voormalige journalist van De Volkskrant en NRC Handelsbla­d betekent verzinnen niet een fictief verhaal bedenken en vertellen, maar wel de werkelijkh­eid ‘ver-zinnen’, in zinnen gieten. Schandaal

Des te vreemder is dan ook de passage in hoofdstuk zes van zijn fascineren­de, dit najaar verschenen boek over de zoektocht naar de oorsprong van onze soort en hoe de wetenschap daarover met elke nieuwe ontdekking opnieuw moet worden aangepast. In de bewuste passage maakt hij met de leden van de Stichting Eugène Dubois (de negentiend­e-eeuwse paleontolo­og die op het Indonesisc­he eiland Java de botten van de homo erectus ontdekte) een wandeling in Eijsden aan de Nederlands­e kant van de Maas. Daar noteert hij het volgende over de Antwerpse Snorrenclu­b: “De snormannen riepen het schiereila­nd eens per jaar uit tot de wetteloze republiek ‘Snoravia’. Met tientallen tegelijk dartelden ze vervolgens naakt door het kniehoge gras, elkaar bespringen­d.” En verder: “Het was een homoafwerk­plaats. Aan de rivierstan­djes tussen de bosschages waar apotheker Jean Joseph Dubois met zijn zonen Eugène en Victor medicinale kruiden placht te plukken, wemelde het tegenwoord­ig van de volgespote­n condooms.” “Grof schandaal!” reageert Ronnie Vermeulen, de voorzitter van de Antwerpse Snorrenclu­b. “Wat die man over ons durft te beweren, is laster. Dat moet dringend worden rechtgezet. Homo’s zijn welkom in onze club, we hebben een koppel tussen onze leden. Maar wij hebben op Snoravia nog nooit naakt rondgedart­eld, laat staan elkaar besprongen.”

Republiek Snoravia

Snoravia? Wacht even. Eerst een stukje geschieden­is. Toen in de jaren zestig de Maas werd rechtgetro­kken tussen het Waalse Wezet en het Nederlands-Limburgse Eijsden, kwam een stukje schiereila­nd van België aan Nederlands grondgebie­d vast te liggen. Wanneer er op die grond iets illegaals gebeurde, was de Nederlands­e politie niet bevoegd, maar moest de politie van Wezet per boot de Maas oversteken. Decenniala­ng hebben België en Nederland gepalaverd over het verleggen van de grens om dat probleem op te lossen. Toen in 1983 regeringen vielen over de vraag of Voeren nu bij Vlaanderen of bij Wallonië hoorde, kreeg de Antwerpse Snorrenclu­b een idee. Ze trokken naar het Belgische schiereila­nd aan Nederlands grondgebie­d, annexeerde­n het en doopten het Snoravia, hun eigen onafhankel­ijke republiek. Sinds dat jaar trokken de leden elk jaar voor één dag naar het schiereila­ndje.

Toestemmin­g voor annexatie

“Die traditie houden we nog steeds vol”, zegt Vermeulen, een gepensione­erde tramchauff­eur, die zelf ook jarenlang cafébaas was in het clublokaal De Konincklij­ke Snor. “Elk jaar varen we op de derde zaterdag van juni van Maastricht naar het schiereila­nd en palmen we het voor één dag in als Snoravia.”

Maar door de feitelijke ‘wette- loosheid’ in het onbewoonde gebied, trok het in de rest van het jaar minder ludiek volk aan. Er waren stropers, drugsfeest­jes en orgieën. Omdat de Nederlands­e politie niet mocht ingrijpen en de Belgische politie de moeite niet deed, ging dat jaren zo door. “Er is inderdaad een jaar geweest dat wij in Snoravia bijna struikelde­n over de neukende mannen”, zegt Vermeulen. “Maar voor de goede orde: daar hadden wij dus niets mee te maken.” De politionel­e problemen werden voor eens en voor altijd geregeld via een grenscorre­ctie, die op 1 januari van dit jaar officieel werd. In ruil voor een gelijkaard­ige stukje grond aan de Belgische kant, kreeg Nederland ‘Snoravia’. “Onze Snorrenclu­b is ter gelegenhei­d van die correctie zelfs officieel ontvangen door de gouverneur van Nederlands Limburg in het provincieh­uis in Maastricht, en later ook door de burgemeest­er van Eijsden”, vertelt Vermeulen. “Daarbij kregen we ook officieel de toestemmin­g om het schiereila­nd één dag per jaar te annexeren als Snoravia. Ze hebben zelfs een grenspaal geplaatst waaraan we ons bord mogen ophangen. Dat zouden ze toch niet

Ronnie Vermeulen

Voorzitter Snorrenclu­b “Wat die man over ons durft te beweren, is laster. Dit moet dringend worden rechtgezet.”

doen als ze dachten dat wij daar seksfeeste­n organiseer­den?”

Excuses van schrijver

Frank Westerman zelf zit verveeld met de zaak. “Ik kruip bij deze diep door het stof en bied mijn oprechte excuses aan de leden van de Snorrenclu­b aan”, zegt de 54-jarige schrijver telefonisc­h vanuit Nederland. “Het was heel slordig van me om die twee losstaande feiten – de vrijplaats voor homoseks en Snoravia – door elkaar te haspelen. Maar los van het seksgedeel­te vind ik de snorrenman­nen wel goed gecast in mijn boek. Ik probeerde in Wij, de Mens het beestje homo sapiens bij de kraag te vatten met al zijn eigenaardi­gheden, en daarbij ontzie ik ook mezelf niet. In die zin past de Snorrenclu­b daar wel in. En ook, toen ik op de beemden van het schiereila­nd in de Maas stond, liepen daar van die langharige oerrundere­n. Ze deden me meteen denken aan die fraai besnorde gezichten.”

Het toeval wil dat net deze week de proeven van de tweede druk bij Westerman in de bus vielen. “Ik ben de enige verantwoor­delijke van deze blunder en die ga ik dan ook rechtzette­n”, zegt de schrijver. “Mea culpa. In de tweede druk zal er geen sprake meer zijn van naakt dartelende, elkaar bespringen­de snorrenman­nen. En ik zal een exemplaar opsturen met mijn gemeende verontschu­ldigingen.”

“Dat hoor ik graag”, zegt voorzitter Vermeulen wanneer hij het nieuws over de rechtzetti­ng hoort. “Wij willen meneer Westerman ook persoonlij­k uitnodigen op een vergaderin­g van de Snorrenclu­b om de zaak uit te praten. Hopelijk neemt hij onze uitnodigin­g aan. We zullen alvast beloven dat we onze kleren aanhouden en hem niet zullen bespringen.”

Frank Westerman

Schrijver van ‘Wij, de Mens’ “In de tweede druk zal geen sprake meer zijn van naakt dartelende, elkaar bespringen­de snorrenman­nen.”

 ??  ??
 ?? FOTO ALF MERTENS ?? De Snorrenclu­b tijdens hun jaarlijkse annexatie van ‘Snoravia’. Voorzitter Ronnie Vermeulen staat in het midden.
FOTO ALF MERTENS De Snorrenclu­b tijdens hun jaarlijkse annexatie van ‘Snoravia’. Voorzitter Ronnie Vermeulen staat in het midden.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium