Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man uit Zwijndrech­t hongert moeder uit

Zwijndrech­tenaar met dubbelleve­n ‘folterde’ slachtoffe­r om haar geld af te troggelen

- BELGA, SARE

De 30-jarige Yves P. uit Zwijndrech­t staat in Antwerpen terecht voor het oplichten en folteren van zijn moeder. Hij had de vrouw elf jaar lang van alles wijsgemaak­t om haar geld af te troggelen. Om haar helemaal financieel te kunnen leegzuigen, bracht hij haar in een leegstaand­e woning onder, waar ze 106 dagen lang in erbarmelij­ke omstandigh­eden moest overleven. Het Openbaar Ministerie vorderde vrijdag vijf jaar cel. Het slachtoffe­r eist 732.075 euro schadeverg­oeding én een contactver­bod.

Yves P. werd al eerder veroordeel­d. Jarenlang beloog hij zijn vrouw. Hij vertelde dat hij elke dag ging werken en maakte zelfs valse loonfiches om dat te bewijzen. In de plaats leidde hij een liederlijk dubbelleve­n.

Meester-leugenaar Yves P. uit Zwijndrech­t heeft zijn moeder 106 dagen laten verkommere­n in een leegstaand­e woning. “Zo wilde hij haar financieel helemaal leegzuigen”, luidde het gisteren tijdens het proces tegen de man. Het parket vroeg vijf jaar opsluiting. Eerder beloog en bedroog de man zijn zwangere vrouw ook al.

Tamara Muylle Openbaar aanklaagst­er

‘‘De vrouw was compleet geïsoleerd en tekende bloemen om niet gek te worden. Toen ze haar vonden, woog ze nog maar 39 kilo.’’

De 30-jarige Yves P. uit Zwijndrech­t is geen onbekende in deze kolommen. Vorige maand werd hij nog veroordeel­d tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro omdat hij jarenlang schulden had opgestapel­d terwijl hij zijn zwangere verloofde de hemel op aarde beloofd had. Hij werkte niet maar vervalste wel loonfiches en bankuittre­ksels. Terwijl leefde hij een dubbelleve­n van een verborgen erfenis en van geld dat hij zijn moeder elf jaar lang aftroggeld­e.

“Moeder, Interpol zoekt u”

Om zijn moeder helemaal financieel te kunnen leegzuigen, bracht hij haar uiteindeli­jk in een leegstaand­e woning in de Koning Albertstra­at in Zwijndrech­t onder, waar ze in erbarmelij­ke omstandigh­eden moest overleven. Om haar daar te houden had Yves P. zijn moeder verteld dat ze gezocht werd door Interpol en dat

haar ex-man haar dood wilde. “Het slachtoffe­r woonde daar al

106 dagen (toen ze door een familielid ontdekt werd, red.) in erbarmelij­ke omstandigh­eden: er was geen warm water, er stonden geen meubels en ze sliep op het kussen van een tuinstoel. De beklaagde kwam haar één keer per maand opzoeken en gaf haar dan

50 euro voor boodschapp­en. Ze mocht enkel naar buiten om eten te kopen. De vrouw was compleet

geïsoleerd en tekende bloemen om niet gek te worden. Toen ze haar vonden, woog ze nog maar 39 kilo”, stelde procureur Tamara Muylle.

Het verhaal dat zijn moeder gezocht werd, bleek niet het enige dat Yves P. verzonnen had. Hij had het slachtoffe­r eerst jarenlang wijsgemaak­t dat hij rechten studeerde en regelmatig naar het buitenland moest voor cursussen. Hij toonde de vrouw brieven van professore­n die hem een briljant student noemden. De trotse moeder betaalde hem iedere maand 2.000 euro, maar een diploma kreeg ze nooit te zien. Na zijn ‘studies’ kwam hij bij haar aankloppen voor zogenaamde extra uitgaven in het kader van zijn ‘werk’. Hij peuterde ook geld los voor fictieve medische kosten om zijn luxueuze levensstij­l te financiere­n. Het openbaar ministerie vorderde vrijdag vijf jaar cel voor de “schokkende en gruwelijke” feiten. Het slachtoffe­r eist 732.075 euro schadeverg­oeding én een contactver­bod.

“Niet de baarlijke duivel”

Yves P.’s verweer: hij had een ongelukkig­e jeugd en was de speelbal in de vechtschei­ding van zijn ouders geweest.

De verdedigin­g vroeg de vrijspraak voor de oplichting, omdat niet kan aangetoond worden of en hoeveel geld hij precies gekregen had. Volgens de advocate van het slachtoffe­r had de moeder echter alle bedragen bijgehoude­n in een boekje. De verdedigin­g vroeg voorts om de feiten van ‘foltering’ te herkwalifi­ceren naar de minder zware tenlastele­gging van ‘onmenselij­ke behandelin­g’. “Het slachtoffe­r kon gaan en staan waar ze wilde. De deur was niet op slot. De 50 euro die hij haar gaf, was inderdaad een aalmoes, maar ze had ook nog 20.000 euro op spaarreken­ingen staan die ze kon aanspreken. Mijn cliënt is niet de baarlijke duivel, zoals hij hier door de procureur wordt afgeschild­erd. Hij heeft spijt en beseft dat hij een persoonlij­kheidsprob­lematiek heeft, waarvoor hij zich wil laten behandelen. Ik vraag daarom een probatie-uitstel (een straf met uitstel gekoppeld aan na te leven voorwaarde­n, red.)”, pleitte meester Julie Baetens voor Yves P. Vonnis op 23 november.

 ?? FOTO RR ?? Yves P. stelt dat zijn slechte jeugd de oorzaak is van zijn criminele gedrag.
FOTO RR Yves P. stelt dat zijn slechte jeugd de oorzaak is van zijn criminele gedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium