Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mbokani loodst Antwerp naar gedeelde 2de plaats

- GERT GYSEN

Antwerp staat tot minstens zaterdag 20.00u op een (gedeelde) tweede plaats. De Great Old komt op gelijke hoogte met Club Brugge door de overwinnin­g tegen KV Oostende. Met dank aan de VAR en de twee goals van Dieumerci Mbokani.

Graag hadden we dit artikel begonnen met een passage over de kwaliteit van Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov. En nog meer over de kwaliteit van hen als duo. Maar we kunnen er niet rond. De VAR verplicht er ons toe om te starten met hoe hij deze wedstrijd beïnvloedd­e. Het begon met een niet-gefloten strafschop voor KV Oostende. Nochtans was het vrij duidelijk. Ivo Rodrigues hield zijn handen op zijn rug tot op het moment dat de bal in zijn buurt kwam en hij een beweging maakt. Scheidsrec­hter Van Driessche had het niet gezien, videoref Christoph Delacour herbekeek de fase, maar zag er ook geen graten in. Vlak voor rust greep de VAR wél in door een rode kaart toe te kennen aan Aristote Nkaka van KVO. Daar viel wel iets voor te zeggen, maar bij Oostende wezen ze dan naar een vergelijkb­are fout van Bolingi die slechts geel opleverde en het natrappen van Mbokani op Lombaerts dat onbestraft bleef. Al moet gezegd dat na rust ook eenzelfde soort handsspel van Oostendeve­rdediger Wout Faes onbestraft bleef. En tussendoor was Antwerp dan nog op voorsprong gekomen. Een frustreren­de eerste helft voor Gert Verheyen en co. Over naar het voetbal dan maar. Want dat kan soms heel simpel zijn. Je neemt een technisch begaafde speler met een precieze voorzet in de voeten. En een killer in de box. Je laat de ene voorzetjes trappen en de andere het afmaken. Wel, dat was kortweg samengevat het recept van Antwerp in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. De hoofdrolsp­elers in dit ‘plannetje’ heten Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani. Voor alle duidelijkh­eid: Refaelov is de technisch begaafde speler en Mbokani de killer. Bij poging één gebruikte Refaelov nog Bolinigi als tussenstat­ion en ging de poging van Mbokani naast. Poging twee: een vrijschop van Rafa die Dieu op de paal kopte. Maar u raadt het al: derde keer, goede keer. Al kregen ze wat medewerkin­g van de Oostendse defensie. De voorzet van Refaelov werd door Vandendrie­ssche voor de neus van de uitkomende Ondoa in de voeten van Mbokani gekopt. En die moet je nu eenmaal geen vrije schietkans geven: 1-0. In het slot tekende Mbokani zelfs voor zijn tweede van de avond, al was het toen Refaelovs vervanger Lamkel Zé die voor de assist zorgde.

Op Europese koers

Het wordt stilaan wel indrukwekk­end. De statistiek­en van dat tweetal. Drie goals en vijf assists voor Mbokani. Drie goals en vier assists voor Refaelov. Als die twee kerels een heel seizoen op dit niveau kunnen blijven spelen – en we horen dat Mbokani alleen nog maar beter kan worden – dan is Antwerp een ploeg die terecht een Europees ticket kan ambiëren. Antwerp komt nu op gelijke hoogte met Club Brugge op de tweede plaats en telt halfweg het seizoen 31 punten. Een (misschien te) simpele rekensom leert dat dit op deze manier 62 stuks aan het einde van de reguliere competitie oplevert. De laatste vier seizoenen begon je met dat puntenaant­al twee keer als tweede en zelfs twee keer als leider aan Play-off 1. Dan kan je wel zonder blozen zeggen dat je op Europese koers ligt. Ondanks het numerieke overwicht bleef groot gevaar lange tijd uit in de tweede helft. Er was wel een kopbal van Bolingi en Lombaerts kreeg op een hoekschop zelfs nog een goede mogelijkhe­id voor Oostende. Maar de eerste grote kans van de tweede helft kwam er pas in minuut 63 toen Jonathan Bolingi voorlangs schoot. Ook nadien bleef het rustig. Tot Lamkel Zé in het slot de diepte in ging en Mbokani zijn tweede van de avond op een presenteer­blaadje gaf: 2-0 en boeken toe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium