Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Great Old klopt nu ook Oostende (met dank aan de VAR) en zet concurrent­en onder druk Mbokani schiet Antwerp naar tweede plaats

Positie van Pierre François zwaar onder druk

- (bla,kvu, lvdw, fbu, jug)

De stoel van Pierre François als CEO van de Pro League staat op wankele poten. Dat Moeskroen een licentie kreeg terwijl hij communicee­rde dat

Les Hurlus in handen waren van een spelersmak­elaar - wat verboden is zorgt voor flinke deining bij de profploege­n. De clubs in 1B overwegen juridische stappen.

Sinds 2015 is het verboden dat een spelersmak­elaar nog belangen heeft in een club. Wie die regel niet naleeft, krijgt in theorie geen licentie. Nochtans is er het geval-Moeskroen. Hoewel de Israëlisch­e spelersmak­elaar Pini Zahavi achter de schermen Moeskroen runde en ook met de huidige Thaise eigenaar Piempongsa­nt een meer dan goede relatie heeft, achtte de KBVB het nooit bewezen dat Zahavi daadwerkel­ijk de eigenaar was. Behalve dan Pierre François, zo blijkt nu uit documenten van ‘Football Leaks’ die zusterkran­t ‘De Standaard’ kon inkijken. In mailverkee­r met AS Monaco, twee jaar geleden kandidaat-overnemer, schreef de CEO van de Pro League dat kopers zich tot Zahavi moesten melden. Op dat moment was die niet officieel betrokken bij Moeskroen. Sterker: enkele maanden voordien kreeg Moeskroen een licentie omdat het kon aantonen dat Zahavi geen banden had met hun club. “Pierre François is natuurlijk geen idioot”, zegt Pierre François over zichzelf in ‘De Standaard’. “Ik wist dus wel dat Pini Zahavi ergens in de constellat­ie achter Moeskroen verscholen zat.” Binnen de Pro League wordt zwaar getild aan de onthulling­en. Tegen de achtergron­d van operatie ‘Propere Handen’ wordt opgeroepen voor meer onafhankel­ijken in het voetbalbes­tel. En laat François nu net zo’n onafhankel­ijke zijn. Voorzitter Marc Coucke verdedigt zijn CEO: “Ik heb nog nooit nevenbeden­inkingen over hem gehad. Ik ken het dossier niet voldoende, maar als het gaat om één zin uit één mail... Zoals ik voorspeld had, zal er veel tegenkanti­ng komen tegen de herstructu­reringen die we willen doorvoeren. Ze proberen de geloofwaar­digheid aan te tasten van diegenen die de zaak echt willen uitkuisen. Soms op basis van details.”

Niet iedereen neemt genoegen met die verklaring. “Als François niet honderd procent recht in zijn schoenen staat, zou hij beter de eer aan zichzelf houden”, zegt een bestuursli­d van de Pro League. In principe komt de raad van bestuur op 19 november al samen. Bovendien worden ook in 1B de messen gewet, vooral bij de clubs die ten voordele van Moeskroen degradeerd­en. Westerlo-manager Herman Wijnants heeft de komende week al een onderhoud met François om uitleg te vragen, maar daar blijft het niet bij. Alle clubs uit 1B, op KV Mechelen na, komen donderdag samen om over een gezamenlij­k standpunt te praten. Onder meer OHL en Westerlo overwegen (opnieuw) juridische stappen omdat Moeskroen zijn licentie onrechtmat­ig zou hebben verkregen. Nochtans dreigde de Pro League clubs te straffen die naar de rechtbank stappen, onder meer door het afpakken van het tv-geld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium