Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boekenbeur­s gaat samenwerki­ng aan met Havenbedri­jf

Teller stopt op 137.000 bezoekers, maar ambitie is hoog met nieuwe partner

-

Bovenaan in de boekentopt­ien stonden vorige week Sandra Bekkari, Jeroen Meus en Pascale Naessens. Kook- en ook stripboeke­n domineren al jaren de markt. Maar er is veranderin­g op til. De verkoopcij­fers van kookboeken slinken. Sandra Bekkari stopt met haar succesreek­s Nooit meer diëten en kiest volgend jaar voor een nieuwe invalshoek.

Waarschijn­lijk is wereldwijd geen boekenmark­t al tien jaar zo gedomineer­d door kookboeken als de Vlaamse. De absolute piek was de publicatie van Dagelijkse kost 3 in 2012, met een oplage van 200.000 exemplaren. Tussen 2013 en 2016 nam Pascale Naessens de fakkel over, waarna ze op haar beurt in 2017 werd voorbijges­token door Sandra Bekkari, die toen haar eigen kookprogra­mma kreeg op VTM.

Volgens een insider gaat een nieuwe Bekkari nog meer dan 100.000 keer over de toonbank, terwijl de andere twee daar duidelijk niet meer in slagen.

De uitgevers zelf geven in Vlaanderen traditione­el géén cijfers en ook geen commentaar bij deze vaststelli­ng. Kristof Lamberigts van Borgerhoff–Lamberigts, uitgever van Sandra Bekkari, wil alleen kwijt dat Bekkari het heel goed doet, maar de reeks Nooit meer diëten wordt na vijf delen stopgezet. “Volgend jaar wordt het iets anders rond Sandra Bekkari. Daar kan ik nog niets over kwijt. We hebben ook al nieuw talent op het oog, maar ook daar kan ik nog niets over zeggen.”

SOS Piet

In het vorige decennium had Piet Huysentruy­t met zijn SOS Piet de weg getoond voor de keukenidol­en van eigen bodem. “In zijn eentje was hij in 2010 goed voor 1,5 procent van de totale boekenomze­t”, zegt marktexper­t Conrad Hayen van het onderzoeks­bureau CFK Belgium. “Dat was veel, maar nog niks in vergelijki­ng met wat er zou komen. In 2011 waren de kookboeken goed voor 12,6 procent van de markt .”

Jeroen Meus leerde de Vlaming in dat jaar voor het eerst lekkere dagelijkse kost maken en er waren ook succesvoll­e boeken van Pascale Naessens, Sofie Dumont, Roger Van Damme, Jamie Oliver, Peter Goossens en Lien Willaert.

“We verkochten 200.000 exemplaren van Dagelijkse kost 3 in 2012, zulke cijfers waren ongekend,” zegt uitgever André Van Halewyck. “Het was een beetje zoals de lotto winnen. Met dank aan het talent van Jeroen Meus, een harde werker, ideale schoonzoon, goede kok en iemand met flair. Zijn dagelijkse

tv-programma’s hebben voor de doorbraak gezorgd.

Daarna kwam Pascale Naessens en ik zie dat Sandra Bekkari het nu ook erg goed doet. In de top tien van de non-fictie staat ze zelfs vijf keer, met al haar boeken uit de reeks Nooit

meer diëten.”

Toch zit het kookaandee­l op de boekenmark­t in een dalende lijn. Jaar na jaar wordt het een beetje minder. In 2017 ging nog 8,9 procent van de boeken over gerechten. André Van Halewyck: “De nieuwe, jonge Jeroen Meus loopt vast al ergens rond. Maar niemand kan voorspelle­n hoe het precies zal evolueren.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? Nooit meer diëten uit. FOTO ISOPIX ?? De verkoop van kookboeken is over zijn hoogtepunt heen. Sandra Bekkari staat nu nog aan de top van de boekenverk­oop, maar brengt volgend jaar toch geen nieuwe editie van
Nooit meer diëten uit. FOTO ISOPIX De verkoop van kookboeken is over zijn hoogtepunt heen. Sandra Bekkari staat nu nog aan de top van de boekenverk­oop, maar brengt volgend jaar toch geen nieuwe editie van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium