Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vluchtmisd­rijf opgelost dankzij slimme camera’s

Turnhoutse chauffeur enkele uren na ongeval thuis opgepakt, federale politie plaatst 1.000 ANPR-toestellen op 260 locaties

-

Bij een ongeval in Oud-Turnhout raakte zondag een dertigjari­ge fietser zwaargewon­d. De bestuurder van de auto die de fietser aanreed, pleegde vluchtmisd­rijf. Dankzij de ANPR-camera’s van de politie kon de automobili­st, een 37-jarige man uit Turnhout, een paar uur later worden opgepakt. De slimme camera’s bewijzen wel vaker hun nut. Vorige maand kon de politie twee verdachten van een inbraak in Kapellen vatten nadat hun nummerplaa­t was opgemerkt in de stationsbu­urt. De camera’s worden ook ingezet voor controles in de lage-emissiezon­e in Antwerpen. De federale politie is nu bezig met de plaatsing van duizend slimme camera’s op 260 locaties.

Roger Leys Korpschef politiezon­e Turnhout “Van de honderd zaken die we kunnen ophelderen, hebben we meer dan de helft te danken aan de camera’s.”

Een dertigjari­ge fietser uit Turnhout ligt zwaargewon­d in het ziekenhuis nadat hij zondagocht­end op het fietspad van de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout werd aangereden door een auto. De bestuurder pleegde vluchtmisd­rijf, maar is enkele uren nadien thuis opgepakt. Dankzij de ANPRcamera’s van de politie werd de dader vrij snel geïdentifi­ceerd. Het camerasyst­eem dat Turnhout als eerste in gebruik nam, bewijst alweer zijn nut.

Een zware klap schrikte zondag omstreeks 7u de omgeving van de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout op. Een auto die uit de richting van Retie kwam, ging aan de servicefla­ts Smeedeshof van de baan. De bestuurder kruiste de berm en reed dan op het fietspad een man op een mountainbi­ke aan. Enkele tientallen meters verderop stapte de bestuurder uit om zijn auto te inspectere­n zonder zich om het slachtoffe­r te bekommeren.

“Ik lag in mijn bed en werd wakker van een luide knal”, zegt Gust Jespers, die vlakbij woont. “Het was nog donker, maar voor mijn deur staat een verlichtin­gspaal. Ik zag aan de overkant van de weg een auto staan, het leek een donkere Volkswagen Golf of Volvo. Er kwam rook uit de motorkap en de bestuurder was ernaar aan het kijken. Hij maakte een verwarde indruk. De man is ingestapt en doorgerede­n. Pas nadien vernam ik dat hij een fietser had aangereden.”

Een andere automobili­st was gestopt en had zich al over het slachtoffe­r bekommerd en de hulpdienst­en op de hoogte gebracht. “De ziekenwage­n was snel ter plaatse en ik hoorde dat de fietser veel pijn had. Het zadel van zijn fiets lag aan de overkant van de baan”, legt Gust Jespers uit. “Zelfs op een fietspad dat achter een berm ligt, ben je blijkbaar niet meer veilig. Nochtans gebeuren op dit stuk weg niet zo veel ongevallen. Er staan flitscamer­a’s en er is trajectcon­trole. Ik snap niet dat de bestuurder alleen maar naar zijn eigen auto keek in plaats van na te gaan of hij niemand had aangereden.”

Zoekactie

Het slachtoffe­r van het ongeval is de 30-jarige M.M. uit Turnhout. Hij liep ernstige verwonding­en op en is naar het ziekenhuis in Turnhout gebracht. Zijn toestand was niet levensbedr­eigend.

De politie startte zondag meteen een zoekactie naar de bestuurder. Kort voor de middag kon een 37jarige man uit Turnhout thuis worden opgepakt. Hij had zijn beschadigd­e auto in de garage naast zijn woning staan. Het was niet duidelijk of de man onder invloed was of wat hem juist bezielde. De politie legde hem zondag al op de rooster.

Dankzij het uitgebreid­e netwerk van nummerplaa­tregistrat­ie- of ANPR-camera’s in de politiezon­e regio Turnhout kon de politie de nummerplaa­t op de beelden nagaan en zo het adres van de bestuurder vinden. Het camerasyst­eem waarmee Turnhout in 2006 pionierde in België en dat intussen in 16 van de 24 politiezon­es in de provincie Antwerpen is ingevoerd, bewijst nog maar eens zijn nut.

Ontvoering

Roger Leys, korpschef van de politiezon­e regio Turnhout, was in 2006 de grote voorvechte­r van het systeem. Hij heeft geen moment spijt gehad van de plaatsing van het cameranetw­erk. “In oktober 2006 hebben we in Turnhout de eerste camera’s geplaatst en vanaf november 2009 in de hele politiezon­e (met acht gemeenten,

red.)”, legt Roger Leys uit. “Er staan in onze politiezon­e op 74 plaatsen in totaal 175 ANPRcamera’s. Van de honderd zaken die we kunnen ophelderen, hebben we meer dan de helft te danken aan de camera’s. Het gaat niet alleen om inbraken of diefstalle­n die we kunnen oplossen. Ook verkeerson­gevallen met vluchtmisd­rijf, brandstich­ting en zelfs ontvoering met verkrachti­ng zijn al opgelost dankzij het bewijs van de camera’s. Het is de beste investerin­g die we ooit hebben gedaan. En in feite was ik de vader van dit systeem in onze zone.”

De politiezon­e is intussen bezig met de vervanging van de apparatuur aan de camera’s die al heel wat jaren in weer en wind langs de wegen staan. Niet alleen in de provincie Antwerpen, maar in heel België wil de overheid een soortgelij­k cameranetw­erk uitrollen. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) kwam in 2015 hiervoor al zijn licht opsteken bij de politie in Turnhout. “De federale overheid plaatst camera’s langs de snelwegen en de politiezon­es langs de andere wegen. Alle camera’s worden nog geïntegree­rd in één systeem”, besluit Roger Leys.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? De mountainbi­ke ligt na de aanrijding zwaar gehavend langs de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout.
FOTO BERT DE DEKEN De mountainbi­ke ligt na de aanrijding zwaar gehavend langs de Steenweg op Mol in Oud-Turnhout.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium