Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe een insectenpl­aag tot de doorbraak van extreemlin­ks leidde

Op zoek naar het succes van PVDA in Zelzate, waar de marxisten mee in het gemeentebe­stuur stappen

- PIETER LESAFFER

Dat de extreemlin­kse Partij van de Arbeid (PVDA) net in het OostVlaams­e Zelzate doorbreekt, is geen toeval. In deze oude, grauwe arbeidersg­emeente is de partij de voorbije twintig jaar uitgegroei­d tot een vaste waarde. “Door met de echte problemen van de mensen bezig te zijn”, zegt pionier Frans Van Acoleyen. “Het is allemaal begonnen met een insectenpl­aag waar niemand anders zich om bekommerde.”

“Ach, laat ze maar eens proberen. We zullen wel zien.” Op het marktplein van Zelzate reageren de meeste inwoners gelaten op hun nieuwe, dieprode gemeentebe­stuur. “Zo erg zal het wel niet worden”, is een vaak gehoorde reactie. Al zijn er ook kritische stemmen. “Waar gaan ze het geld halen om hun programma uit te voeren?”, vraagt een Zelzatenaa­r zich af. Maar al bij al gematigd.

Het contrast met de Wetstraat kan niet groter zijn. Daar werd de machtsdeel­name van PVDA afgelopen weekend gebombarde­erd tot “een zwarte dag” en “het doorbreken van het cordon sanitaire”. Net omdat het de eerste keer is dat extreemlin­ks mee in een gemeentebe­stuur zit. Iets wat tot nog toe zelfs in Wallonië en Brussel niet is gelukt.

Armoede en criminalit­eit

In Zelzate, waar PVDA voor de derde verkiezing op rij 22% haalde, is de verrassing minder groot. Het is een bijzondere gemeente. De armoede en criminalit­eit liggen een pak boven het Vlaamse gemiddelde. Oude arbeidersw­ijken liggen in de schaduw van de zware industrie. Hoge schouwen drijven donkere wolken over het dorp. Het kanaal Gent-Terneuzen snijdt de gemeente pal doormidden en een drukke steenweg loopt dwars door het centrum. Het marktplein is meer een veredelde parking dan een gezellige dorpskern. Ondanks de regen en wind smaakt de lucht er naar een Brussels kruispunt tijdens het spitsuur.

Net door de nabijgeleg­en industrie en de vele arbeiders die in de buurt kwamen wonen, heeft de gemeente een lange socialisti­sche traditie. Tot twee huisartsen van Geneeskund­e voor het Volk zich ongeveer twintig jaar geleden zorgen begonnen te maken over de leefomstan­digheden van de arbeiders in Klein-Rusland en andere achtergest­elde wijken.

Van het kastje naar de muur

“Het is eigenlijk begonnen met een insectenpl­aag in enkele tientallen huizen dicht bij de spoorweg”, zegt Frans Van Acoleyen, één van die twee artsen. “Dat waren miljoenpot­en en dat was heel vervelend. Maar het ergste was dat geen enkele instantie die mensen serieus nam. Ze werden van het kastje naar de muur gestuurd. Wij hebben er dan mee onze schouders onder gezet, en met succes. Dankzij ons is er een onderzoek gebeurd waaruit bleek dat die beestjes daar via de trein kwamen. We hebben een klacht ingediend bij de spoorwegen, die voor de kosten moesten opdraaien.”

Dat was het begin van een steile opgang van PVDA in Zelzate. De twee artsen richtten een partijafde­ling op, en haalden in 2000 al meer dan 10% van de stemmen, om daarna nooit meer onder de 20% te zakken. “Dat komt omdat de mensen het gevoel hadden dat wij de enigen waren die echt bekommerd waren om hun problemen”, zegt Van Acoleyen. “Dat hadden we geleerd uit de insectenpl­aag. We moesten niet met de grote verhalen bezig zijn, maar wel met de concrete problemen van de mensen.”

“Tegelijk begonnen we acties op te zetten samen met andere mensen en vereniging­en”, zegt de nieuwbakke­n PVDA-schepen Steven De Vuyst. “Dat hebben we bijvoorbee­ld gedaan tegen het betalend parkeren, waardoor je in Zelzate nog steeds vrij kan parkeren. Hetzelfde met onze actie tegen de privatiser­ing van de kinderopva­ng, waarbij we zelfs met tweehonder­d mensen naar de gemeentera­ad getrokken zijn.”

Tegelijk groeide het patiëntenb­estand van Geneeskund­e voor het Volk, waar iedereen tegen terugbetal­ingstariev­en wordt verzorgd. Daar zitten nu vijf huisartsen, onder wie de PVDA-schepen Geert Asman.

Man van het harde woord

Al zou de coalitievo­rming niet gelukt zijn als de huidige, liberale burgemeest­er zich niet zo onpopulair had gemaakt. “Alles beter dan Frank Bruggeman”, is bij meerdere Zelzatenar­en te horen. Een man van het harde woord, die het conflict niet vermijdt. Het ontnam veel sp.a’ers de voorbije weken de zin om met hem in zee te gaan. Dan liever met PVDA.

“Het laatste woord daarover is nog niet gezegd”, reageert Bruggeman. “Ik vraag een hertelling van de stemmen en zal er alles aan doen om deze coalitie te bekampen. Ze dreigt Zelzate naar de rand van de afgrond te leiden.” “We zullen wel zien”, zegt de Zelzatenaa­r.

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Het kanaal Gent-Terneuzen snijdt Zelzate pal doormidden.
FOTO CARLO COPPEJANS Het kanaal Gent-Terneuzen snijdt Zelzate pal doormidden.
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? De nieuwe bestuurspl­oeg van sp.a en PVDA in Zelzate, met PVDA-schepen Geert Asman (tweede van links), burgemeest­er Brent Meuleman (sp.a, midden) en PVDA-schepen Steven De Vuyst (rechts).
FOTO CARLO COPPEJANS De nieuwe bestuurspl­oeg van sp.a en PVDA in Zelzate, met PVDA-schepen Geert Asman (tweede van links), burgemeest­er Brent Meuleman (sp.a, midden) en PVDA-schepen Steven De Vuyst (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium