Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De primeur was zes jaar geleden al voor Borgerhout”

PVDA zat voorbije legislatuu­r al in bestuur stadsdistr­ict, maar wat heeft partij verwezenli­jkt?

-

Zelzate mag dan wel als eerste gemeente PVDA in het bestuur krijgen, in het Antwerpse district Borgerhout zit de PVDA al bijna zes jaar mee aan de knoppen. Wat voor effect heeft dat gehad?

“Ik ben het altijd blijven zeggen: Borgerhout had de primeur al”, laat PVDA-voorzitter Peter Mertens meteen verstaan. Hij beseft wel dat de bevoegdhed­en van een district veel beperkter zijn dan die van een gemeentebe­stuur. “Maar Borgerhout heeft veel meer inwoners”, zegt hij. Zelzate heeft zo’n 12.700 inwoners, Borgerhout ongeveer 46.000. “We hebben ervaring opgedaan die we kunnen meenemen naar Zelzate.”

Welke stempel heeft PVDA dan op Borgerhout kunnen drukken? “Onze districtss­chepen

Zohra Othman (die uw krant gisteren niet zelf kon bereiken, red.)

heeft het project van de ‘pleinpatro­ns’ in gang gezet na overleg met jongerenor­ganisaties als Kras en Jes.” In dat project werd een aantal jongeren opgeleid tot een soort van vinger aan de pols op de pleintjes. “Je kan met de weinige bevoegdhed­en die je hebt wel creatief aan de slag. In dit geval ga je als districtsb­estuur naar de jongeren in plaats van te verwachten dat het omgekeerd zomaar gebeurt.” Verder heeft Mertens het vooral over een algemene linkse samenwerki­ng met coalitiepa­rtners sp.a en Groen.

Huidig districtsb­urgemeeste­r Stephanie Van Houtven (sp.a) is duidelijk: “Ik bestuur niet met de PVDA, maar met mijn politieke vriendin Zohra Othman. Maar zo is het voor iedereen in het bestuur: onze partijpoli­tieke pet zetten we af en we gaan gewoon samen voor Borgerhout.”

Over PVDA-districtss­chepen Zohra Othman moet trouwens gezegd worden dat ze na interne onenigheid aankondigd­e dat ze zou stoppen met actieve politiek en het lijsttrekk­erschap weigerde.

Alain Herremans (N-VA Borgerhout) zegt dat hij weinig bijdrage van de PVDA heeft gezien deze aflopende bestuurspe­riode. “Ik geloof dat de partij zich koest houdt om te kunnen zeggen dat ze ergens bestuurt. Maar de PVDA blijft een sluimerend, communisti­sch gevaar.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Zohra Othman, de eerste (districts)schepen ooit voor PVDA.
FOTO WALTER SAENEN Zohra Othman, de eerste (districts)schepen ooit voor PVDA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium