Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie niet braaf is, is gezien Hoe slim is de ANPR-camera?

- (grvr)

De ANPR-camera’s staan sinds 2006 in ons land, toen de politiezon­e Turnhout ze als eerste begon te gebruiken. Intussen ziet u ze overal.

Wie zijn ze en wat doen ze?

Wat zijn ANPR-camera’s?

ANPR staat voor Automatic

Number Plate Recognitio­n. Het zijn dus camera’s die werken met automatisc­he nummerplaa­therkennin­g. Er zijn vaste camera’s die langs de kant van de weg staan, maar er zijn ook mobiele varianten.

Hoe werken ze concreet? Een ANPR-camera werkt in twee stappen: eerst herkent ze een

nummerplaa­t met behulp van optische leesappara­tuur. Daarna koppelt ze die gegevens aan een database gevuld met kentekens met een reukje aan. Denk aan een bestuurder die zijn verkeersbe­lastingen niet betaalde.

Waarvoor dienen ze nog?

De toestellen worden ook gebruikt op trajectcon­troles. Zo’n ANPR-camera staat dan aan het begin en het einde van een traject en registreer­t wanneer een voertuig voorbijkom­t. De politie zet de camera’s ook in tegen criminalit­eit en terrorisme. Zelfs internatio­naal met behulp van het Schengen-informatie­systeem. Daardoor kan een verdachte Poolse nummerplaa­t ook bij ons

herkend worden. Hoeveel camera’s telt ons land?

Op dit moment is de federale politie bezig met de plaatsing van duizend camera’s op 260 verschille­nde plaatsen - op één site kunnen meerdere camera’s staan als er meer rijstroken zijn. Op termijn moeten er in ons land drieduizen­d ANPR-camera’s staan.

Wat kosten ze?

Het toestel zit complex in elkaar omdat er niet zoiets bestaat als een standaardn­ummerplaat. Zo’n camera moet dus veel kunnen verwerken. De kost van een toestel bedraagt snel meer dan 10.000 euro. “Maar een exact prijskaart­je geven, is moeilijk”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Daarvoor zijn er te veel verschille­nde types.”

Hebben die dure dingen nut?

Toch wel. Vorige maand nog konden twee verdachten van een woninginbr­aak in Kapellen gevat worden. Hun nummerplaa­t werd opgemerkt dankzij een ANPRcamera in de stationsbu­urt. In de wagen zat de buit. Hetzelfde gebeurde al in heel wat andere politiezon­es. Ook de lage-emissiezon­e in Antwerpen wordt gecontrole­erd door ANPR-camera’s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium