Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amper de helft haalt op vijf jaar zijn diploma

Studenten verteren overgang van middelbaar naar universite­it steeds moeilijker

- TOM LE BACQ

Amper de helft van alle studenten haalt nog op vijf jaar zijn bachelordi­ploma. De cijfers dalen aan elke universite­it. “Te veel studenten verteren de overgang uit het middelbaar moeilijk”, zegt vicerector Tine Baelmans van de KU Leuven.

Het is nog net niet onder de helft gezakt: het aantal studenten dat op vijf jaar tijd zijn bachelordi­ploma haalt in een bepaalde richting. Dat blijkt uit cijfers van de KU Leuven, en dezelfde tendens toont zich bij de andere Vlaamse universite­iten. Tien jaar geleden lagen die cijfers nog beduidend hoger: toen haalde zes op de tien zijn diploma op maximaal vijf jaar tijd. Aan de UGent ligt het cijfer al verschille­nde jaren op 50%.

“Je zit met een grote groep jongeren die enthousias­t aan de unief beginnen. Maar meer dan vroeger hebben ze moeite met de overgang uit het middelbaar, en alsmaar moeilijker vinden ze hun weg naar een studierich­ting die bij hen past”, zegt vicerector Onderwijs- beleid Tine Baelemans van de KU Leuven. “Dat is een probleem.”

Studenten die hun bachelor op de voorziene drie jaar tijd halen, zijn een zeldzaamhe­id geworden. Aan de Universite­it Antwerpen haalde in 2004 nog 38% van de eerstejaar­s op drie jaar zijn bachelor. Nu is dat nog 26%.

Betekent dit dat er minder jonge- ren zijn die hun diploma halen? Dat niet. De uitstroom zonder diploma blijft ongeveer gelijk. “Als je alle vormen van hoger onderwijs samentelt, haalt 75% van alle startende studenten na vijf jaar ergens een bachelordi­ploma”, zegt Koen Santermans van de UHasselt. “Maar veel studenten kiezen eerst fout en moeten zich dan heroriënte­ren naar een andere richting.”

“Vroeger werd de schifting sneller gemaakt”, zegt Peter De Meyer van de UAntwerpen. “Wie op het einde van het eerste jaar niet geslaagd was, koos iets anders. Met het zeer flexibele bachelor- en mastersyst­eem van vandaag wordt het minder vanzelfspr­ekend om snel iets anders te gaan doen.”

“Dat betekent vertraging, dat kost de samenlevin­g geld”, zegt Baelmans. “We willen nagaan hoe we de studenten nog beter kunnen informeren over wat we van hen verwachten.”

Nog amper 11% van de beginnende bachelorst­udenten aan de KU Leuven slaagt in eerste zit voor alle vakken van zijn eerste jaar. De KU Leuven wil “de focus weer op de eerste zit brengen”. Niet door de lat te verlagen, zegt Baelmans. “Maar wel door de eerstejaar­s beter voor te bereiden. We willen hen actiever met de leerstof laten omgaan, en hen meer tussentijd­se tests en oefeningen aanbieden. Dat is geen verplichti­ng, maar een aanbod.”

Peter De Meyer UAntwerpen ‘‘Vroeger werd de schifting sneller gemaakt. Wie op het einde van het eerste jaar niet slaagde, koos een andere richting. Nu is het systeem veel flexibeler.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium