Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlamingen laten massaal voornaam veranderen

Stormloop sinds procedure op 1 augustus makkelijke­r en gratis werd

- CÉDRIC LAGAST

Al minstens 780 Vlamingen hebben hun voornaam laten veranderen. Dat blijkt uit een rondvraag van onze zusterkran­t Het Nieuwsblad bij dertig Vlaamse steden en gemeenten. Sinds één augustus kan je die nieuwe voornaam bij het loket in het gemeentehu­is aanvragen. Dat is sneller en makkelijke­r dan vroeger, én gratis. Het succes is zelfs zo groot dat veel kleinere gemeentes nu overwegen om toch weer geld te vragen. “We willen verhindere­n dat mensen lichtzinni­g hun voornaam laten aanpassen.”

Wie zijn voornaam wilde aanpassen, moest voor 1 augustus naar de FOD Justitie stappen. Er volgde een lange procedure, die tot anderhalf jaar kon aanslepen en 490 euro kostte. Door een wetswijzig­ing kan je nu gewoon aan het loket in het gemeentehu­is om een andere naam vragen. De procedure mag hoogstens drie maanden duren, en is in principe gratis.

De versoepeli­ng heeft zijn effect niet gemist. In Antwerpen zijn er al 175 naamsveran­deringen uitgevoerd, tegenover zeventien verzoeken in de drie zelfde maanden van 2017, en er zijn daarnaast nog een aantal verzoeken die lopen.

Hoeveel mensen in totaal al hun voornaam lieten aanpassen, kan de FOD Binnenland­se Zaken om technische redenen niet zien. “Maar het is een ware stormloop”, klinkt het bij de ambtenaren van de dienst burgerlijk­e stand van verschille­nde steden. “Het is alsof mensen hier jarenlang op zaten te wachten, en nu allemaal hun kans grijpen.”

Maria wordt Marie

“De mensen die langskomen vragen hoofdzakel­ijk kleine wijziginge­n. Het zijn geen excentriek­e aanvragen”, zo klinkt het in Turnhout. “Iemand die Jean-Pierre heet, maar door iedereen Jean genoemd wordt, wil dat op papier vastleggen. Of een Maria die iedereen Marie noemt. Sommige mensen willen af van een streepje in hun naam. Vroeger was de drempel te hoog om zoiets te laten veranderen. Nu niet meer.”

Ook transgende­rs laten na een geslachtsv­erandering hun naam aanpassen.

“Veel mensen willen van een ouderwetse naam af”, zegt de Brugnaam se schepen van burgerlijk­e stand Martine Matthys (CD&V).

Te veel werk Sommige kleinere gemeentebe­sturen

zuchten dat ze de toevloed moeilijk kunnen bolwerken. “We moeten die voornaam niet enkel aanpassen in ons eigen register, maar in alle databanken waar die ooit vermeld werd: op de geboorteak­te, de huwelijksa­kte, de eventuele echtscheid­ingspapier­en, de geboorteak­te van de kinderen...”. Daarom willen sommige gemeentebe­sturen nu toch geld vragen voor de naamsveran­dering. “Om te verhindere­n dat er lichtzinni­ge aanvragen komen”, zo klinkt het. De wet geeft gemeentebe­sturen die autonomie, net zoals ze ook de prijs van een vuilniszak of een identiteit­skaart mogen bepalen.

“Toen het nieuws bekendraak­te, kwamen hier meteen veel mensen om info vragen”, zegt burgemeest­er Lode Hofmans (Open Vld) van Ranst. “We hebben de nieuwe regelgevin­g even uitgesteld, en met het schepencol­lege beslist dat we 500 euro zouden vragen aan wie een nieuwe voornaam wil. We maken een uitzonderi­ng voor wie bijvoorbee­ld een ongepaste voornaam heeft, die betaalt 50 euro. Voor transgende­rs is de aanvraag gratis. Sindsdien is er nog maar één aanvraag geweest.”

In veel steden en gemeentes blijft de aanvraag voorlopig gratis, maar kondigt men een evaluatie aan na Nieuwjaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium