Gazet van Antwerpen Stad en Rand

82ste editie scoort onder de verwachtin­gen

Boek.be sluit partnersch­ap af met Havenbedri­jf Antwerpen

- PETER BRIERS

De Boekenbeur­s in Antwerp Expo klokte dit weekend af op 137.708 bezoekers. Dat zijn er ruim 12.000 minder dan verwacht. Die dalende trend weegt niet op de ambities van organisato­r Boek.be. “Met het Antwerpse Havenbedri­jf als nieuwe partner zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet”, zegt directeur Alexis Dragonetti.

In 2017 bracht de Boekenbeur­s nog 143.000 bezoekers op de been, dit jaar werden bijna 138.000 tickets verkocht. Een dalende trend, al is van pessimisme bij de organisato­r geen sprake. “We gaan onderzoeke­n hoe het komt dat deze 11 november geen topdag was zoals anders”, zegt Alexis. “Zelf denk ik dat het goede weer een belangrijk­e rol heeft gespeeld, in combinatie met de vele herdenking­en rond WOI.”

Dragonetti gaat ervan uit dat de lopende vernieuwin­gsoperatie op termijn het tij kan doen keren. “We verwachten veel van onze samenwerki­ng met het Antwerpse Havenbedri­jf”, maakte hij zondagavon­d bekend. “Hoe die nieuwe samenwerki­ng er concreet zal uitzien, wordt nog bekeken.”

Waterbus

CEO Jacques Vandermeir­en wil de internatio­nale uitstralin­g van het Havenbedri­jf inzetten om nog meer literair talent uit het buitenland aan te trekken. “Ons bedrijf heeft de juiste referentie­s om te kunnen wegen op het literaire aanbod van de beurs”, zegt hij. “Yuval Noah Harari, schrijver van onder andere Sapiens, zou zo’n aanwezige topper kunnen zijn, net als auteurs met de allures van J.K. Rowling en John Irving. Nog een mogelijkhe­id: bestseller­auteurs uitnodigen in onze Waterbus in Antwerpen, die maandelijk­s toch een paar tienduizen­d mensen vervoert.”

Het nieuwe partnersch­ap zou de beurs ook een trendy charisma kunnen opleveren. “Toen ik het gebouw binnenliep, zag ik dat de vormelijke aanpak weinig verschilt van die van pakweg 25 jaar geleden”, vindt Jacques. “Wij kunnen mee zorgen voor een andere look en feel. Ook daar heeft het Havenbedri­jf kaas van gegeten.”

De meeste uitgeverij­en gingen zondagavon­d al aan het rekenen. Minder bezoekers en een (gemiddeld) lagere besteding deden hun kassa’s geen goed. Tv-kok Sandra Bekkari werd uitgeroepe­n tot absolute kampioen. Ook de algemene top vijf wordt aangevoerd door Bekkari, gevolgd door Het Geluidshui­s, Eva Mouton, Kakhiel en Hec Leemans, de motor achter de stripavont­uren van F.C. De Kampioenen.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Alexis Dragonetti van Boek.be kondigde zondagavon­d een samenwerki­ng aan met het Antwerpse Havenbedri­jf. “Hoe die er concreet zal uitzien, wordt nog bekeken.”
FOTO KRIS VAN EXEL Alexis Dragonetti van Boek.be kondigde zondagavon­d een samenwerki­ng aan met het Antwerpse Havenbedri­jf. “Hoe die er concreet zal uitzien, wordt nog bekeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium