Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister moet bepalen wat ‘regenweer’ is

Nattevinge­rwerk

- (tlb)

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet bij wet vastleggen wat ‘regenweer’ is. Anders heeft zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) niets aan de camera’s met pluviomete­r die inhalende truckers moeten flitsen.

Wat is dat eigenlijk, regen? Zijn het een paar verdwaalde druppels, een kort buitje of een uur lang pijpenstel­en? Er is een wet nodig die dat vastlegt. U lacht, maar het is geen simpel karwei.

De definitie is nodig omdat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) camera’s wil hangen op onze snelwegen die uitgerust zijn met een pluviomete­r. Zo’n meter geeft aan hoeveel regen er valt. Het systeem moet dienen om eindelijk boetes te kunnen geven aan truckers die inhalen bij regenweer.

Die controles komen er. Vanaf de eerste helft van volgend jaar worden de camera’s geplaatst, zegt Weyts. Maar vanaf wanneer kunnen die pluviomete­rs ‘regen’ aanduiden en dus beginnen te flitsen? “Voor het KMI is een regendag een dag waarin 0,1 liter water is gevallen per vierkante meter”, zegt weerman David Dehenauw. “Maar dat principe werkt hier niet. Het kan twee minuten regenen en dan de rest van de dag niet meer. Je moet op het moment zelf meten.” Dus zouden die meters een minimumint­ensiteit per minuut moeten detecteren, zegt Dehenauw. “Is motregen ook regen? Dat moeten ze dan ook vastleggen.” Minister Bellot wil het bekijken. “Als er een probleem is met het bepalen van de regels rond regen en natheid, kunnen we overleggen met de gewesten. Bijvoorbee­ld via een werkgroep”, zegt zijn woordvoerd­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium