Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fourniret begon te moorden voor een kist vol goudstaven

Seriedoder staat terecht voor feiten uit de jaren 80

- CEDRIC LAGAST

Seriemoord­enaar Michel Fourniret (76) staat deze week opnieuw terecht voor assisen. Deze keer niet voor de ontvoering, verkrachti­ng en lustmoord van een vrouw. Dit slachtoffe­r moest sterven omdat Fourniret een kist met goud wilde bemachtige­n. Met dat geld kon hij later de seriemoord­enaar worden die ook in ons land een vrouw doodde.

proces draait rond de moord op Farida Hammiche, de echtgenote van een Franse crimineel met wie Fourniret in de jaren 80 een gevangenis­cel deelde. JeanPierre Hellgouarc­h was een drugsdeale­r en een bankrover. Fourniret, die toen drie jaar vastzat voor een reeks verkrachti­ngen, kon het goed vinden met Hellgouarc­h.

Bankrover Hellgouarc­h was een vertrouwel­ing geweest van de Bande des Postiches - de Bende van de Pruiken. Die legendaris­che bende beroofde tussen 1981 en 1986 tientallen juweliersz­aken in Parijs. Een deel van de buit lag al jaren begraven in een kist op het kerkhof van Rambouille­t, in de buurt van Parijs. Dat had Hellgouarc­h van een Italiaans bendelid gehoord. Omdat de volledige bende was opgerold, kon niemand het goud opgraven.

“Ik had geld nodig, maar ik zat ook in de cel”, vertelde Hellgouarc­h eerder al in de rechtszaal. “En ja, ik heb Fourniret gevraagd om mijn vrouw te helpen om het goud op te graven. Ik vond dat hij tuiniersha­nden had, in plaats van de handen van een dief. Ik besefte dat er toch een risico was dat hij met het goud aan de haal zou gaan. Maar dat hij haar zou doden?”

Gedood met bajonet

Nadat Fourniret in 1988 vrijgelate­n werd, kwam Farida Hammiche bij hem aankloppen. Of hij wilde helpen om de schatkist mee op te graven. Datzelfde jaar verdween de vrouw. Pas achttien jaar later zou Monique Olivier, Fournirets echtgenote, opbiechten wat er gebeurd was: hij had Farida Hammiche vermoord.

Fourniret en Hammiche zouden op een nacht samen de kist opgedolven hebben, waarin 80 kilo goudstaven zaten, en een collectie gouden munten. Hammiche beloofde Fourniret dat hij 500.000 Franse francs (76.000 euro) van de opbrengst zou krijgen. Maar Fourniret zag zijn geld niet. Daarom zou hij op 13 april 1988 boos naar haar huis zijn geHet

Michel Fourniret Over de moord op Farida Hammiche ‘‘Ik zat bovenop haar toen ik haar doodde. Ze verweerde zich, maar ik had haar in een wurggreep.’’

reden. Hij doodde de vrouw met een bajonet, en nam het goud mee naar huis.

Daarmee kon hij het kasteel van Chautou Sautou kopen, verstopt in de bossen aan de Frans-Belgische grens, en rijkelijk leven. Van daaruit pleegde Fourniret zes moorden op jonge vrouwen, onder wie de Belgische Elisabeth Brichet.

Fourniret werd in 2008 al tot levenslang veroordeel­d, en staat vanaf dinsdag samen met Olivier terecht voor de moord op Hammiche. Fourniret ontkent de misdaad niet, en heeft al eerder bekentenis­sen afgelegd. “Ik zat bovenop haar toen ik haar doodde. Ze verweerde zich, maar ik had haar in een wurggreep. ‘Michel, vermoord me toch niet op deze manier’, zei ze. Toen heb ik de bajonet gegrepen.”

 ?? FOTO BELGA/AFP ?? Fourniret werd in 2008 veroordeel­d tot levenslang voor de moorden op zes jonge vrouwen, onder wie de Belgische Elisabeth Brichet.
FOTO BELGA/AFP Fourniret werd in 2008 veroordeel­d tot levenslang voor de moorden op zes jonge vrouwen, onder wie de Belgische Elisabeth Brichet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium