Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er wordt niet gepredikt, er is niets extremisti­sch. Waarom die heisa?”

Een bezoek aan de ‘Moslim Kids Day’: in essentie niet meer dan een braderie of markt in thema

-

De ‘Moslim Kids Day’, afgelopen zaterdag in het parochiece­ntrum van Sint-Katelijne-Waver, werd met een kleurrijke flyer aangekondi­gd. Op die flyer: een tekening van een Disney-achtige figuur met een hoofddoek die een pijl en boog vasthoudt. Boogschiet­en is een van de activiteit­en die op het programma stonden, net zoals ponyrijden, een workshop cupcakes versieren en een springkast­eel. Standhoude­rs verkopen er heel wat islam-getinte, maar ook andere spulletjes. Bij onze reporter gingen er bij het lezen van de flyer niet meteen alarmbelle­tjes rinkelen. Bij aankomst op het evenement zelf evenmin.

Na het persberich­t dat Vlaams Belang uitstuurde op vrijdag, waar er werd gesproken over een ‘apartheids­beurs’, verwachten we een mini Antwerp Expo-situatie in het teken van islam. Die verwachtin­gen worden op het eerste gezicht niet ingelost. Op het grasveldje achter de parochieza­al zien fotografe Kioni en ikzelf twee partytentj­es waar de bezoekers aanschuive­n voor de barbecue. Wat verder springen tientallen kinderen op het springkast­eel. Anderen spelen tikkertje of draaien rond met een hoelahoep.

De vrouwen aan de inkom zijn argwanend over de reden van ons bezoek. Niet lang voor wij komen opdraven, is een delegatie van Vlaams Belang vragen komen stellen en in discussie gegaan met enkele bezoekers. Als we de organisatr­ice vertellen dat we alleen een kijkje willen komen nemen omdat het een ‘nieuw’ evenement is in onze regio, worden we met een glimlach binnengela­ten. Wat ze liever niet hebben, is dat we foto’s nemen. Na het bezoek van Vlaams Belang zijn ze iets te veel onder de indruk van de heisa.

Kifesh

Binnen is er nog steeds weinig sprake van een ‘beurs’. Een tiental tafeltjes en standhoude­rs verkopen er allerlei spullen, van kledij en honing tot kaarsen en arganolie. De meeste spullen zijn moslimproo­f, zoals slabbetjes met jonge, vaak gezichtslo­ze moslimmeis­jes op, puzzels met Arabische tekens en T-shirts met op- drukken zoals ‘Ewa ja’, ‘Kifesh’ en ‘Sahbi’. Uitspraken die Arabische, maar ook autochtone jongeren gebruiken als straattaal. Als je in een stad woont of zelfs Patser hebt gezien, niet echt shockerend.

Dat vindt ook Anja Verswijvel uit Sint-Katelijne-Waver, een bekeerde moslima die met haar dochter langskomt. “Een T-shirt met een hippe uitspraak op, dat vind je toch overal? Dat deze dag wordt opgeblazen tot iets dat het niet is, vind ik heel jammer. Kinderen komen hier om te spelen, moeders om bij te praten en om te snuffelen tussen de spullen en standjes”, vertelt ze. “Eigenlijk vind ik het zelfs spijtig dat de dag ‘Moslim Kids Day’ heet, want alle kinderen en moeders zijn hier welkom om te genieten of iets bij te leren over een cultuur.”

Bijleren doen ook fotografe Kioni en ik. Aan een tafel waar allerlei soorten honing verkocht worden, legt een vrouw ons uit welke honing goed is voor welke lichamelij­ke klacht.

De sfeer is gezellig, en Kioni en ik grasduinen tussen de spullen die aangeboden worden. Aan een tafel waar babymateri­aal voor moslimkind­eren verkocht wordt, zit een vrouw met een niqab, een boerka waar ter hoogte van de ogen een smalle spleet zit. Dat kledingstu­k is in België sinds 2011 verboden op openbare plaatsen. Bij het zien van de vrouw die volledig gesluierd is, ben ik voor het allereerst even van mijn melk. De eerste en meteen de laatste ‘shock’.

Geen niet-moslima’s

“Vreemd dat deze dag zo’n taboe is”, zegt Romy Van der Deijl uit Delft, de Nederlands­e initiatief­neemster en zelf een bekeerde moslima. “Dit is een feestelijk­e dag. Er wordt niet gepredikt, het is niet extremisti­sch. Met deze dag proberen we de islam in een beter daglicht te plaatsen, want we merken dat dat nodig is.”

Of Romy in dat opzet geslaagd is, betwijfel ik, aangezien ik vrijwel geen enkele niet-moslima zie rondlopen. Maar ik geloof dat het gerust had gekund, want ikzelf voel me het hele bezoek als op een onschuldig­e braderie of markt in een bepaald thema, de islam in dit geval.

Wie ik op de markt niet zie, zijn papa’s. Ook op de flyer staat duidelijk dat de entree enkel voor vrouwen en kinderen is. “Het gaat om moeders en hun kinderen. Bovendien zijn moslima’s meer op hun gemak als er geen mannen zijn die ze niet kennen”, zegt Romy.

‘‘Ze verkopen T-shirts met ‘Ewa ja’ en ‘Sahbi’ op, straattaal van Arabische maar ook autochtone jongeren. Als je in een stad woont of Patser hebt gezien, niet echt shockerend.’’

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? De affiche voor de ‘Moslim KidsDay’.De ‘Moslim Kids Day’ leek eerder op een soort van braderie.
FOTO RR FOTO RR De affiche voor de ‘Moslim KidsDay’.De ‘Moslim Kids Day’ leek eerder op een soort van braderie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium