Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelcent­rum wordt ontspannin­gscentrum

1 op 2 Belgen ziet in winkelcomp­lex leuke daguitstap

-

Narantuya Batjargal Bezoekster “Alles zit onder hetzelfde dak. Je kunt er met je gezin een gezellige dag van maken.”

De helft van de Belgen gaat niet alleen shoppen om iets te kopen, ze wil vooral genieten van een leuke uitstap. Dat blijkt uit een enquête bij 2.110 landgenote­n, uitgevoerd door het Wijnegem Shopping Center en het Waasland Shopping Center. “We komen naar hier omdat we niet thuis in onze zetel willen zitten”, aldus de bezoekers in Wijnegem.

Een leger regenwolke­n in vijftig tinten grijs bezet het luchtruim van Wijnegem en omstreken. U moet al een halve sadomasoch­ist zijn om in zo’n weer een wandelinge­tje te willen maken. En dat is wat veel mensen denken. Het Wijnegem Shopping Center lijkt op deze zaterdagmi­ddag met een beetje fantasie wel Nanjing Road in Shanghai, een van de drukste winkelstra­ten ter wereld.

Het is in die mierennest dat Johan Neys (39) en Regina (29) zich perfect staande houden. Kan moeilijk anders. Het koppel woont in Deurne, op een handvol minuten autorijden van Wijnegem, en kuiert wekelijks langs de 250 winkels van het shoppingce­nter. Van een beetje drukte, ook al neemt die China-allures aan, schrikken ze niet meer.

Randactivi­teiten

“We komen zeker niet altijd om iets te kopen”, zegt Johan, die bij de speelruimt­e staat voor dochter Sophia (2,5). “Net zoals vandaag maken we er gewoon een gezellige daguitstap van met het gezin. Het regent en we wonen vlakbij. Dan nemen we toch gewoon de auto om hier een beetje te kunnen rondlopen?”

Volgens Johan zit het er dik in dat hij straks alsnog winterkled­ij moet kopen voor Regina. “Maar eigenlijk komen we hier vooral voor onze dochter. Ze is zot van de ballekes in tomatensau­s die ze in de Lunch Garden serveren. Bovendien staat het huis van Sinterklaa­s er al. Het Shopping Center heeft dus heel wat randactivi­teiten waardoor je makkelijk naar hier kunt komen zonder te shoppen.”

Hamburgers

Eten is ook wat Narantuya Batjargal (45) en dochtertje Ariunzaya (8) van woonplaats Berchem naar het bekende winkelcent­rum in Wijnegem doet verhuizen. “Ze eet graag hamburgers”, zegt de mama. “Een fastfoodre­staurant is zo’n beetje een vaste stop geworden als we hier eens in de drie maanden belanden om wat te wandelen.” Ariunzaya grijpt de jas van haar mama vast. “Ik denk trouwens dat ik dadelijk weer eentje kan gaan betalen.”

Narantuya, die zich aan de fonteintje­s van het Wijnegem Shopping Center gezet heeft, zegt nog dat ze de enorme parking met vijfduizen­d staanplaat­sen de grootste troef vindt. “Samen met het feit dat je alle soorten winkels onder een en hetzelfde dak hebt. Daardoor kun je er met het hele gezin een gezellige dag van maken.”

Wekelijkse uitstap

Terwijl Narantuya en Ariunzaya in de woeste mensenzee verdwijnen om een warme jas te zoeken die Ariunzaya ook op school kan dragen, zitten Jozef Van Bockel (81) en Lisette Van den Broeck (77) uit Edegem gelukzalig op een oranje bankje voor de winkel van Esprit. “Je treft ons dan ook op onze wekelijkse uitstap”, glimlacht Jozef. “De ene zaterdag gaan we naar het Wijnegem Shopping Center, de andere zaterdag trekken we naar het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas. Altijd met de auto en niet noodzakeli­jk omdat we iets nodig hebben. Wel om op zaterdag niet thuis te moeten zitten in onze zetel.”

Rotfilms

Lisette knikt instemmend terwijl haar man haarfijn het dagschema uitlegt. “Meestal komen we aan in de voormiddag omdat we dan nog makkelijk parkeerpla­ats kunnen vinden. Op de middag eten we een croque monsieur, gevolgd door een gezellig wandelinge­tje. Soms koopt Lisette wel iets, bij voorkeur bij de C&A, maar voor ons is zo’n wandeling langs de winkels toch vooral ontspannin­g. Rond 16u zitten we al terug in de Lunch Garden voor een koffie en soms ook een pateeke. Daarna is de dag voorbij en gaan we weer naar huis.”

Jozef geeft nog mee dat de televisie geen alternatie­f is – “ze geven toch alleen maar rotfilms met te veel reclame tussen” – en dat hij zijn uitjes op zaterdag nog zeker tot zijn honderdste zoekt vol te houden. “Ah ja, ik heb juist een nieuwe auto gekocht. Die moet, net zoals mijn vorige exemplaar, nog minstens achttien jaar meegaan.”

Niet in de Kempen

Intussen is het aanschuive­n aan het huis van Sinterklaa­s, vlak bij ingang nummer twaalf. De goedheilig man heeft zijn deuren geopend op 2 november en ontvangt nog tot 5 december alle brave kinderen. Het is een succesnumm­er dat honderden gezinnen naar het Wijnegem Shopping Center lokt.

Jana Vekemans (19) en Yannick Witvrouwen (22) hebben nog geen kinderen. Wel twee chihuahua’s van 1 en 9 jaar met de namen Lily en Iko. “Wij komen speciaal van Herentals”, zeggen ze. “We zijn gaan kijken naar een winkel met spullen voor honden, maar komen hier ook om even weg te zijn. Het Wijnegem Shopping Center is overdekt. Op een uitgeregen­de dag als vandaag is het de ideale locatie om een beetje te wandelen. Zo’n gigantisch overdekt complex heb je niet in de Kempen. Bovendien is dit shoppingce­nter een beetje nostalgie. We kwamen hier als kind al met onze ouders. Nog twee uurtjes rondlopen en we gaan weer naar huis.”

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Aanschuive­n voor het huis van Sinterklaa­s in het Wijnegem Shopping Center. Steeds meer mensen gaan naar een winkelcent­rum voor een leuk dagje uit.
FOTO VICTORIANO MORENO Aanschuive­n voor het huis van Sinterklaa­s in het Wijnegem Shopping Center. Steeds meer mensen gaan naar een winkelcent­rum voor een leuk dagje uit.
 ?? MORENO FOTO VICTORIANO ?? Jana en Yannick uit Herentals met de twee chihuahua’s.
MORENO FOTO VICTORIANO Jana en Yannick uit Herentals met de twee chihuahua’s.
 ?? VICTORIANO MORENO FOTO ?? Jozef en Lisette uit Edegem.
VICTORIANO MORENO FOTO Jozef en Lisette uit Edegem.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Johan, Regina en de kleine Sophia uit Deurne.
FOTO VICTORIANO MORENO Johan, Regina en de kleine Sophia uit Deurne.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium