Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pottekroes

- Greg Van Roosbroeck

Juich ende jubel: er zijn nog Nederlands­talige woorden die onder de radar zijn gebleven van zoekmachin­e Google. Zoals pottekroes. Dat is een term die onze noorderbur­en gebruiken om een veeleer onverzorgd­e en ongewassen vrouw te beschrijve­n die rondloopt met vlekken op haar kledij. Beter gezegd: een erg select clubje van onze noorderbur­en.

Want wie pottekroes door de mangel van Google haalt, vindt

geen enkel resultaat: je zoekbewerk­ing - pottekroes - heeft geen

overeenkom­stige documenten opgeleverd. Dat is opmerkelij­k anno 2018. Wie typisch Antwerpse woorden laat zoeken door Google, krijgt wél resultaat. Enter: teute gerard, goed voor 18.300 resultaten. Teute gerard gebruikt een sinjoor als hij ‘dat zie je van hier’ bedoelt. Google beweert zelfs dat het ooit een vertelwand­eling was door de Antwerpse binnenstad. In Herentals zit zelfs een traiteur die zo heet. Teute gerard!

Google kent met 14.700 resultaten ook santeboeti­ek, een Antwerps woord om ‘de hele hoop’ te beschrijve­n. Een beetje zoals in de voorbeeldz­in: ik droeg een T-shirt, een trui, een jas en heel de santeboeti­ek, en ik had het nog veel te koud. Zelfs het mooiste Antwerpse woord voor boodschapp­en ooit,

komishes, geeft 1.870 keiharde resultaten in Google. Toegegeven, het gros van die resultaten verwijst naar websites in een andere taal. Maar toch zitten er ook links tussen waarop wordt gekokettee­rd met het Antwerpse dialect. Dat gedoe is allemaal niet voor pottekroes weggelegd. Pottekroes wordt door onze noorderbur­en nochtans ook gebruikt om een toestand te omschrijve­n. Als in de zin: ze ziet er vandaag weer extra

pottekroez­ig uit. Dat kan santeboeti­ek bijvoorbee­ld niet zeggen. Want niemand ziet er santeboeti­ekerig uit. Maar de bekendste zoekmachin­e ter wereld is ook hier onverbidde­lijk: je zoekbewerk­ing - pottekroez­ig - heeft geen overeenkom­stige documenten opgeleverd. Geef toe, van zo’n pottekroes kunnen wij in Antwerpen alleen maar dromen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium