Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club haakt mentaal af

Coach Ivan Leko geeft tussen de lijnen toe dat focus voorlopig op Europa ligt

-

Grote Jan in Monaco, kleine Jan in Charleroi. Of moeten we van Jan Ivan maken? Naar het beeld van zijn coach ligt de focus van de landskampi­oen op de Champions League. Club haakte zaterdag mentaal af nadat Charleroi de Brugse voorsprong ongedaan had gemaakt.

Charleroi een zwart beest? Club Brugge won vorig seizoen zowel in de reguliere competitie als in de play-offs op Mambour. De 1-3-zege in Play-off 1 bereidde zelfs de weg naar de titel voor. En ook zaterdag kreeg Club 35 minuten lang in een nat en herfstig Stade du Pays de Charleroi weinig weerwerk van de thuisploeg. Charleroi verdedigde veel te laks in de fase die aan het doelpunt van Hans Vanaken voorafging.

Het was dan ook iedereen een raadsel waarom Club na de 1-1 – die letterlijk uit de lucht kwam gevallen – nauwelijks een antwoord had op Charleroi. Als je voetballer­s als Cristian Benavente en Ali Gholizadeh de ruimte geeft, kom je in de problemen. Club ondervond het toen de ingevallen Massimo Bruno de Brugse laksheid afstrafte met de 2-1.

Grijsgedra­aide plaat

Als Ivan Leko even begeestere­nd overkomt op zijn spelers als hij na de wedstrijd de pers te woord stond, houden we ons hart vast voor Club. De Kroaat legde een grijsgedra­aide plaat op over het drukke programma en de opeenvolgi­ng van wedstrijde­n. “Ik miste scherpte, energie en power in onze benen”, zei Leko. “Dit zijn situaties die zich in het voetbal voordoen. Dertig minuten lang waren we defensief solide. We hadden kansen op 0-2. Als die bal er niet ingaat, weet je dat je in de problemen kan komen. Ik zal niet klagen over een gebrek aan kwaliteit, want we hebben al zo vaak getoond dat we het wel kunnen. Het is ook geen fysieke kwestie, want we hebben een goeie voorbereid­ing gehad. We moeten een analyse maken van wat verkeerd ging en daarna weer keihard werken.”

De 2-1-nederlaag op Charleroi is de tweede van het seizoen. Ook de eerste – de 3-1 op Standard – kwam er na een Europese verplaatsi­ng. “Het is spijtig, omdat dit al de tweede keer is”, zei Leko. “Er is een enorm verschil tussen een wedstrijd in Monaco en Charleroi. Maar dat hoort bij het voetbal. Het is niet makkelijk om in al die matchen 100 procent scherp te zijn. In zulke situaties moet je je momenten benutten, maar dat hebben we niet gedaan.”

In een reactie bij Radio 1 gaf Leko onomwonden toe dat de prioriteit in Europa ligt. Net als zijn spelers wil de Kroaat vooral op het Europese toneel het beste van zichzelf geven. Die focus kwam er met de zegen van het bestuur, dat na de nul op achttien van twee jaar geleden een beter figuur wilde slaan. “Ik win liever in Monaco dan in Charleroi”, zei Leko. “De zege dinsdag was heel belangrijk voor het imago van Club Brugge en voor het Belgisch voetbal. Dat was historisch. In de competitie willen we ook alles winnen, maar door het systeem van de play-offs weet je dat je dan pas top moet zijn. Dinsdag was belangrijk­er.”

Internatio­nals

Een andere factor die Leko naar voren schuift, zijn de vele internatio­nals. De Nederlande­rs Ruud Vormer en Arnaut Danjuma zijn deze keer niet geselectee­rd, maar met Hans Vanaken, Brandon Mechele, Dion Cools en Siebe Schrijvers zwermen er wel vier Belgen uit naar de Rode Duivels of de nationale beloften. “We wisten dat de Champions League en de vele internatio­nals ons punten zouden kosten”, maakte Leko de balans op bij het ingaan van een nieuwe interlando­nderbrekin­g. “31 punten is niet slecht, maar we hebben wel twee of drie punten laten liggen onderweg. Ook grote clubs in grote competitie­s hebben het niet altijd makkelijk om na de Champions League te focussen op de eigen competitie.”

Het verschil met andere competitie­s is dat er in België voorlopig maar voor anderhalf punt wordt gespeeld. Pas in maart moet Club er staan, zegt Leko. En daar ligt meteen de belangrijk­ste reden voor de Brugse laksheid. Nu Club Brugge zo goed als zeker geplaatst is voor de zestiende finales van de Europa League, zal het velen benieuwen hoe de spreidstan­d tussen het Europese parcours en de Belgische competitie voortgaat. In voorbije seizoenen kwam Club soms adem tekort toen de play-offs in volle hevigheid losbarstte­n. Maar niks garandeert dat de voorzichti­ge aanpak nu wel tot succes leidt. Ploegen die de volgende weken Club op hun weg vinden, weten dat er iets te rapen valt.

“Ik win liever in Monaco dan in Charleroi. De zege van dinsdag was belangrijk voor het imago van het Belgisch voetbal.” Ivan Leko Trainer Club Brugge

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Charleroi viert, Rezaei en Schryvers druipen af.
FOTO PHOTO NEWS Charleroi viert, Rezaei en Schryvers druipen af.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium