Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dwaze actie van Ocon kost Verstappen zege

-

Een idiote actie van achterligg­er Esteban Ocon heeft Max Verstappen een oververdie­nde zege gekost. De Nederlande­r ging magistraal voorbij Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas én Lewis Hamilton, maar na de oerdwaze actie van Ocon werd hij slechts tweede op anderhalve seconde van Hamilton. Na afloop kwam het tot een opstootje, waarvoor beide kemphanen zich moesten verantwoor­den. Mercedes is wereldkamp­ioen bij de constructe­urs.

Ze hebben een voorgeschi­edenis, Max Verstappen en Esteban Ocon. In de Formule 3 waren ze aartsrival­en. Ze wisselden brokstukke­n uit op de piste, maar gunden elkaar geen woord in de paddock. Twee jonge wolven, vechtend voor een toekomst in de autosport. Maar eens ze allebei in de F1 geraakt waren, ontdooide de relatie en groeide wederzijds respect.

Op Interlagos werd dat in één klap weggeveegd. Opnieuw gingen ze wiel-aan-wiel door de bocht, maar dit keer was het geen duel voor positie. Verstappen leidde de race, Ocon had een ronde achterstan­d. In deel twee van de Senna S probeerde de Fransman zich te ontdubbele­n en reed daarbij in de flank van Verstappen. Ongehoord, als je een ronde achter ligt. Ocon kreeg ook een stop&go-straf, maar daar kocht Verstappen niets voor. De zege was weg.

De reactie van Verstappen over de boordradio werd grotendeel­s weggebiept, wegens niet voor publicatie geschikt. “Ik hoop dat ik Ocon niet tegenkom in de paddock”, sneerde Verstappen. Maar dat gebeurde wel. Bij de weging zocht Verstappen Ocon op en kwam het tot wat trek- en duwwerk tussen de twee. Beiden werden daarvoor bij de stewards ontboden. Bij het ter perse gaan was geen beslissing bekend.

Net als vader Jos...

Opvallend: de botsing op de piste deed terugdenke­n aan een gelijkaard­ig incident, zeventien jaar geleden op dezelfde baan in Sao Paulo. Juan Pablo Montoya was met zijn Williams op weg naar een zekere zege toen hij bij het dubbelen langs achter werd aangereden door de Arrows van... vader Jos Verstappen.

Nu had zoon Max Verstappen een zekere zege op zak op het moment dat Ocon hem ramde. Ook zonder dat incident zou het een memorabele race geworden zijn. In de kwalificat­ies had er voor Verstappen niet meer ingezeten dan een vijfde plaats, maar met magistrale inhaalacti­es had hij zich voorbij de twee Ferrari’s en Mercedesse­n gewerkt. Niet op strategie, maar óp het tarmac. Eens op kop had hij betere banden - zachter én zestien ronden verser - en was de overwinnin­g veilig. “Het werk is gedaan, nu gewoon naar de finish”, had zijn ingenieur gezegd.

“Ik deed alles goed. De auto was perfect. Ik werkte me doorheen het veld naar voren. We dwongen Hamilton tot een te vroege pitstop. Alles zat goed. Ik had altijd gewonnen. Maar dan rijdt zo’n idioot tegen me aan, terwijl hij gedubbeld wordt”, zei Mad

Max. “Hij mag zich ontdubbele­n, maar op een voorzichti­ge manier. Dit is ongeloofli­jk. De stewards hebben hem een stop&go gegeven. Dat zegt genoeg waar de schuld ligt. Maar al diskwalifi­ceren ze hem of geven ze twéé stop&go’s, mijn overwinnin­g is weg.”

Die overwinnin­g viel Lewis Hamilton zo in de schoot, zijn tiende al dit seizoen. De rijderstit­el stak al op zak sinds Mexico, maar nu is Mercedes ook zeker van de constructe­urstitel.

‘Mad Max’ op matje geroepen na treken duwwerk

 ?? FOTO PHOTO NEWS, RR ?? De gedubbelde Esteban Ocon knalt in de flank van Max Verstappen, wat de Nederlande­r de overwinnin­g kost. ‘Mad Max’ ging de Fransman na de race opzoeken en daarbij kwam het tot wat trek- en duwwerk.
FOTO PHOTO NEWS, RR De gedubbelde Esteban Ocon knalt in de flank van Max Verstappen, wat de Nederlande­r de overwinnin­g kost. ‘Mad Max’ ging de Fransman na de race opzoeken en daarbij kwam het tot wat trek- en duwwerk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium