Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een Franse garagehoud­er heeft vader aan de Duitsers verraden”

Postume hulde aan Lucien Storme: winnaar Parijs-Roubaix 1938, slachtoffe­r WO II

- ERIK VANDEWALLE

Lucien Storme won in 1938 Parijs-Roubaix. Tachtig jaar later kreeg zoon Jacques de bekende winnaarska­ssei, eigen aan deze Franse wielerklas­sieker. In 1942 werd Lucien gevangenge­nomen. In 1945 werd hij in Duitsland doodgescho­ten.

Een van de Kalmthouts­e stopplaats­en in het kader van het herdenking­sweekend van de Eerste Wereldoorl­og was een caravan vlak bij de bib. Daarin zat Jacques Storme (78) met zijn zoon Jess (51) en kleinzoon Vladis (12). Op een klein tafeltje voor hen stond een opvallende kassei. Die kreeg Jacques eerder dit jaar van de

Franse vereniging Les Amis de

Paris-Roubaix.

Alhoewel deze dagen het einde van de Eerste Wereldoorl­og wordt gevierd, hoort Lucien Storme, als slachtoffe­r van WO II, daar symbolisch toch een beetje bij. Historici halen immers vaak aan dat de kiemen voor die tweede wereldbran­d werden gelegd in het vredesverd­rag van 1919. Lucien Storme uit Nieuwkerke was een begenadigd wielrenner. Hij was een echte flandrien die de top van zijn carrière beleefde in 1938, toen hij Parijs-Roubaix won. Pas sedert 1977 krijgen de winnaars een kassei mee naar huis. Maar de vereniging Les Amis

de Paris-Roubaix vindt dat ook de winnaars van vóór 1977, of hun erfgenamen, recht hebben op zulk een kassei. Zo kwam de vereniging terecht bij Jacques Storme.

Smokkelaar

“Mijn vader was zeker geen slechte coureur, maar de oorlog maakte een abrupt einde aan zijn carrière. Door de omstandigh­eden gedwongen, begon hij tabak en graan te smokkelen. Maar eind 1942 liep dat mis. Zijn vrachtwage­n stond in panne in Armentiers. De garagehoud­er bij wie hij aanklopte, heeft mijn vader toen verraden, waarna hij in handen viel van de Duitsers. Bij het verlaten van de gevangenis probeerde hij geboeid te ontsnappen en sloeg daarbij een Duitse officier neer. Daarop werd hij overgebrac­ht naar de gevangenis van Sint-Gillis. In maart 1943 werd hij samen met vele anderen in een beestenwag­on gestopt met bestemming Siegburg, een werkkamp. Om de zes weken mocht hij een briefje naar huis zenden. Het laatste bericht dateert van 23 mei 1944, enkele weken voor D-Day, de landing van de geallieerd­en in Normandië”, vertelt zoon Jacques. “Voorjaar 1945 rukten de geallieerd­en Duitsland binnen. Op 10 april werd het werkkamp in Siegburg bevrijd. Toen liep het fataal mis voor mijn vader. Het moet er een complete chaos zijn geweest. Deed mijn vader op een bepaald moment een verkeerde beweging? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Maar een Amerikaans­e soldaat loste een schot dat mijn vader in de hals trof. Twee uur later was hij dood. Hij was amper 29 jaar.”

Hier stopt Jacques, die al jaren in Kalmthout woont, even met zijn verhaal en staart samen met zijn zoon en kleinzoon naar de kassei op het tafeltje. Twee jaar later werd Lucien Storme herbegrave­n in zijn thuisdorp Nieuwkerke.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Achterklei­nzoon Vladis, zoon Jacques en kleinzoon Jess: drie generaties zijn trots op de prestatie van Lucien Storme, die in 1938 Parijs-Roubaix won.
FOTO ERIK VANDEWALLE Achterklei­nzoon Vladis, zoon Jacques en kleinzoon Jess: drie generaties zijn trots op de prestatie van Lucien Storme, die in 1938 Parijs-Roubaix won.
 ?? FOTO RR ?? Lucien Storme, tweede van rechts, wordt gehuldigd als winnaar.
FOTO RR Lucien Storme, tweede van rechts, wordt gehuldigd als winnaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium