Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Raar dat we dit op school nog niet leerden”

Driehonder­d mensen volgen cursus reanimatie na oproep in tv-programma

- CHRIS VAN ROMPAEY

Zo’n driehonder­d inwoners van onze provincie volgden zaterdag in Lier een initiatie basisreani­matie met een automatisc­he externe defibrilla­tor (AED). Ze gingen hiermee in op een oproep van het VTM-programma Make Belgium

Great Again. “Toen ik de oproep zag, heb ik meteen aan mama gevraagd om me in te schrijven”, zegt deelneemst­er Amelie uit Sint-Katelijne-Waver.

Het VTM-programma Make Belgium Great Again organiseer­de de cursus samen met radiozende­r Joe in de vijf Vlaamse provincies. “Tijdens onze uitzending van dinsdag probeerden we zo veel mogelijk mensen te overtuigen van het nut van reanimatie”, zegt hoofdredac­teur Ellen Vanhove. In de provincie Antwerpen vond de cursus plaats in jeugdcentr­um Moevement in Lier en werd de medewerkin­g gevraagd van Campus Vesta, het multidisci­plinair opleidings­centrum voor profession­ele veiligheid­straininge­n in Ranst.

“We werken hier zeer graag aan mee”, zegt Ronald Ackermans, directeur van de afdeling Dringende Geneeskund­ige Hulpverlen­ing van Campus Vesta. “Kunnen reanimeren is immers heel belangrijk. Wanneer bij een hartstilst­and niemand onmiddelli­jk

Francis Segers

Deelnemer

Campus Vesta

met reanimeren begint en er dus gewacht wordt tot de ambulance er is, is de kans zeer klein dat je levend het ziekenhuis verlaat. Eigenlijk zou dit in de eindtermen van zowel de lagere als middelbare scholen moeten zitten.”

Vermoeiend

Dat niet alle scholen daar (voldoende) aandacht aan besteden, bevestigt Amelie (12) uit Sint-Katelijne-Waver. “Toen ik de oproep op tv hoorde, vroeg ik aan mama om me in te schrijven. Het leek me wel handig om te weten hoe je iemand kunt reanimeren. Ik vind het trouwens gek dat ik dit nog niet kan. Ik ging er ook van uit, onterecht blijkbaar, dat je zo’n AED-toestel niet mag gebruiken als je niet weet hoe het werkt. Op school heb ik er nooit les over gekregen”, zegt Amelie.

“Voor we op een pop mochten oefenen, kregen we gedurende twintig minuten een uitleg. Zo leerden we onder meer de verschille­nde stappen die je moet volgen. Dat je eerst zeker moet zijn dat die persoon daadwerkel­ijk een hartstilst­and heeft bijvoorbee­ld, en of hij nog ademt. Daarna kan je met hartmassag­e beginnen, 112 bellen en een AED-toestel gebruiken als dat er is.”

“Ik moet toegeven dat zo’n hartmassag­e geven best wel vermoeiend is en het doet een beetje pijn aan je pols”, pikt Amelies mama Sandra Pelkmans in. “Maar nu weten we hoe het voelt om iemands borstkas vijf centimeter in te drukken.” Ook Lizzy (7) weet nu waar ze precies moet duwen. “Ik ga nu zeker minder schrik hebben om iets te doen wanneer ik iemand met een hartstilst­and zou tegenkomen.”

Dat tijdig reanimeren een mensenleve­n kan redden, daarvan is Francis Segers (57) uit Lier het levende bewijs. “Ik heb zelf al twee keer een hartstilst­and gehad. De eerste keer was thuis voor tv. Ik viel voorover. Mijn vrouw dacht eerst dat ik iets had laten vallen, maar al vlug merkte ze dat er iets ernstigs aan de hand was. Ze is dan onze buurman gaan halen. Die is samen met zijn echtgenote meteen beginnen te reanimeren.”

“Bijna anderhalf jaar later, zo’n vijf weken geleden, kreeg ik na een tennisweds­trijd opnieuw een hartstilst­and. De defibrilla­tor, die de vorige keer werd ingebracht, heeft gelukkig zijn werk gedaan. Tijdens de revalidati­e na mijn eerste hartstilst­and heb ik ook een cursus reanimeren gevolgd. Die kom ik nu hier in het Moevement opfrissen. Dat is na anderhalf jaar echt wel nodig, hoor.”

Mama redden

Joke Vercruysse­n uit Lier volgt de reanimatie­cursus samen met haar zoontje Noë Van Tendeloo (8). “Mijn man heeft zo’n cursus gevolgd kort na de geboorte van Noë. Ik had daar op dat moment uiteraard geen tijd voor, maar heb steeds gezegd dat ik dat toch eens zou moeten doen. Toen ik hoorde dat kinderen vanaf zes jaar mee mochten komen, heb ik me met Noë ingeschrev­en. Ik wil voorbereid zijn, mocht ik iemand met een hartstilst­and zien.”

“Ik weet nu toch al wel een beetje wat ik moet doen: in de mond blazen en op de buik duwen”, zegt Noë. “En ga je mama nu kunnen redden?”, wil Joke weten. “Dat weet ik niet”, geeft Noë eerlijk toe.

‘‘Ik heb zelf twee keer een hartstilst­and gekregen. Tijdens mijn revalidati­e volgde ik al een cursus reanimatie, maar die kom ik nu opfrissen.’’

Ronald Ackermans

‘‘Wanneer bij een hartstilst­and gewacht wordt tot de ambulance er is, is de kans zeer klein dat je levend het ziekenhuis verlaat.’’

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Noë (8) uit Lier kwam samen met zijn mama Joke oefenen.
FOTO JOREN DE WEERDT Noë (8) uit Lier kwam samen met zijn mama Joke oefenen.
 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? Amelie (12) uit SintKateli­jneWaver oefent op een pop terwijl Sandra en Lizzy oplettend toekijken. “Ik vind het gek dat ik dit nog niet kan”, zegt Amelie.
FOTO'S JOREN DE WEERDT Amelie (12) uit SintKateli­jneWaver oefent op een pop terwijl Sandra en Lizzy oplettend toekijken. “Ik vind het gek dat ik dit nog niet kan”, zegt Amelie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium