Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poolse regering marcheert met extreemrec­hts door Warschau

Europees president Donald Tusk lijkt met opposities­peech warm te lopen voor comeback in eigen land

- KRISTOF BOHEZ CORRY HANCKÉ

Tijdens een weekend waar vrede en verzoening centraal stonden in veel Europese landen, organiseer­de de Poolse regering een optocht waarin extreemrec­hts mee opstapte. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, hield dan weer voor het eerst in vier jaar een politieke toespraak in eigen land. Een uitgesprok­en opposities­peech. Mogelijk stelt hij zich in 2020 kandidaat voor de Poolse presidents­verkiezing­en.

Het einde van de Eerste Wereldoorl­og betekende ook het begin van Polen als soevereine staat. Niet langer gedomineer­d door Pruisen of Russen, is 11 november ook voor heel veel Poolse burgers een heuglijke dag. Een dag die sinds een kleine tien jaar ook aangegrepe­n wordt door extremisti­sche groepering­en om met de meeste aandacht te gaan lopen. Ze dwepen met tradities, kerk en eigen volk, en laten hun stem almaar luider weerklinke­n.

Vorig jaar verzamelde­n tienduizen­den Poolse betogers achter spandoeken met opschrifte­n als “Puur bloed” of “Dood aan de vijanden van het vaderland”.

Verbod vernietigd door rechter

Dit jaar zou het zo mogelijk nog extremer worden. Daarom probeerde Hanna Gronkiewic­zWaltz, de liberaal-conservati­eve burgemeest­er van de Poolse hoofdstad Warschau, afgelopen week zo’n mars te verbieden. Maar ze werd teruggeflo­ten door een rechter, die een verbod als beknotting van de vrije meningsuit­ing zag.

Een beslissing die de conservati­eve regeringsp­artij PiS ertoe aanzette om de organisati­e van de mars in eigen handen te nemen. Het compromis: één mars waaraan alle politieke strekkinge­n mochten deelnemen, dus ook de extremisti­sche, zij het zonder extremisti­sche vlaggen. In die eerste voorwaarde konden de extremiste­n zich vinden, in die tweede duidelijk niet.

Op kop van de optocht liepen zondag de Poolse president Andrzej Duda, eerste minister Mateusz Morawiecki en de leider van de conservati­eve regeringsp­artij Jaroslaw Kaczynski. Was er niet bij in Warschau: de legendaris­che vakbondsle­ider en Nobelprijs­winnaar voor de vrede Lech Walesa, die van mening is dat de huidige regeringsp­artij extreemrec­hts gedachtego­ed aanwakkert.

Niet ver achter de president, de premier en de regeringsp­artijleide­r liepen zondag beruchte groepering­en als ONR, waarvan de laatste letter voor ‘radicaal’ staat. Het is een beweging die geassociee­rd wordt met fascisten en neonazi’s. Kennelijk hadden gelijkgest­emden uit het buitenland ook een uitnodigin­g gekregen voor de mars. Waarnemers spotten zowel vlaggen van de Italiaanse fascistisc­he partij Forza Nuova als van de Nederlands­e actiegroep Identitair Verzet.

Pro-Europees alternatie­f

Uitgereken­d honderd jaar na de beëindigin­g van Wereldoorl­og I kende Polen gisteren zijn grootste herdenking­smars, grotendeel­s gerecupere­erd door extremiste­n. In totaal liepen er 200.000 manifestan­ten mee. Leuzen als “Weg met de Europese Unie” waren te horen.

Tegelijk heeft de belangrijk­ste politieke tegenstand­ers zaterdag een opmerkelij­ke comeback gemaakt. In zijn eerste toespraak voor een groot publiek op vaderlands­e bodem, hamerde Donald Tusk op de Europese waarden en veroordeel­de hij het nationalis­me. “Zij die blij zijn om het toenemend nationalis­me in Europa, zij die inzetten om desintegra­tie en conflict, zijn een bedreiging, ook voor de Poolse onafhankel­ijkheid”, zei hij in de stad Lodz. Tusk benadrukte dat het Poolse volk zelf beslist of het politici kiest die met de Europese Unie willen breken.

De laatste vier jaar, sinds hij de voorzitter van de Europese Raad werd, heeft Tusk zich in Polen gedeisd gehouden en zelden politieke uitspraken gedaan. Deze uitgesprok­en opposities­peech voedt de geruchten dat Tusk zich warmloopt voor de Poolse presidents­verkiezing­en in 2020. Hij wil een pro-Europees alternatie­f voor de huidige PiS-regering vormen.

Een eeuw nadat Polen op 11 november op eigen benen ging staan, weet het nog altijd niet welke richting het uit wil. Kiest het voor een isolationi­stische koers, waarin kerk, traditie en eigen volk de ijkpunten vastleggen? Of volgt het de Europese weg, met solidarite­it, globaliser­ing en verlichtin­g als belangrijk­e pijlers?

Donald Tusk

Voorzitter Europese Raad

“Zij die blij zijn om het toenemend nationalis­me in Europa, zij die inzetten om desintegra­tie en conflict, zijn een bedreiging, ook voor de Poolse onafhankel­ijkheid.”

 ?? FOTO ZUMAPRESS.COM ?? De Poolse president Andrzej Duda vooraan in de stoet. Niet ver daarachter liepen beruchte groepering­en zoals ONR, die geassociee­rd wordt met fascisten en neonazi’s.
FOTO ZUMAPRESS.COM De Poolse president Andrzej Duda vooraan in de stoet. Niet ver daarachter liepen beruchte groepering­en zoals ONR, die geassociee­rd wordt met fascisten en neonazi’s.
 ?? FOTO EIDON/MAXPPP ??
FOTO EIDON/MAXPPP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium